Λύνεται ο γόρδιος δεσμός για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός Λύνεται ο γόρδιος δεσμός

Έρχεται νομοθετική διάταξη που αναμένεται να λύσει ένα ακανθώδες ζήτημα που ταλαιπωρεί για πολλούς μήνες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει «βαλτώσει» η αγορά ακινήτων και κατ' επέκεταση έχει μειωθεί και η έκδοση οικοδομικών αδειών. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία  η εξασφάλιση της οικοδομησιμότητας προϋποθέτει πλέον και την ύπαρξη πρόσοψης σε κοινόχρηστο δρόμο. Σημειώνεται ότι το έργο της αναγνώρισης οδών σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως και τα Τοπικά Χωροταξικά και Πολεοδομικά Σχέδια, δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2027.

Από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) προκύπτει ότι σε πολλές περιοχές «πάγωσαν» τελείως η έκδοση οικοδομικών αδειών, οι οικοδομικές εργασίες και οι αγοραπωλησίες γεωτεμαχίων που ήταν σε εξέλιξη. Επίσης, η κατάσταση παραμένει «εκρηκτική» σε πολεοδομίες της χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ), έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ:

- Τα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας (Υπηρεσίες Δόμησης) σταμάτησαν να εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης σε όλα τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο.

- Αρκετές πολεοδομίες, κυρίως στους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους, όπου υπάρχει έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, συνεχίζουν κανονικά την έκδοση αδειών δόμησης σε οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ. και πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο, δηλαδή μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο.

- Υπάρχουν ακόμα και οι πολεοδομίες που ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ, σε ό,τι αφορά την απαίτηση πρόσοψης σε κοινόχρηστο δρόμο από το 1985. Οι πολεοδομίες αυτές συνεχίζουν να εκδίδουν βεβαιώσεις, προεγκρίσεις και άδειες δόμησης για τα ακίνητα, τα οποία στερούνται πρόσοψης σε κοινόχρηστο δρόμο (παρότι δημιουργήθηκαν πριν από την εφαρμογή τού από 6-10-1978 ΠΔ, το οποίο αντικαταστάθηκε

Yπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε προαναγγείλει πρόσφατα πως επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ χρήζει νομοθετικής παρέμβασης «διότι με διευκρινίσεις, εγκυκλίους και απαντήσεις δεν δίδονται σαφείς λύσεις και τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη» είχε τονίσει.

Σύμφωνα με τα Νέα, σύντομα θα μπει τέλος στην ομηρία ιδιοκτητών εκτός σχεδίου οικοπέδων με εμβαδόν άνω των 4 στρεμμάτων, για τα κατά παρέκκλιση άρτια αλλά και για τα οικοδομήσιμα ακίνητα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει διπλή νομοθετική παρέμβαση η οποία θα έρθει εντός του φθινοπώρου. Το ΥΠΕΝ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, είχε υποσχεθεί να φέρει προς ψήφιση «σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έδινε λύσεις», όμως την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, με το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς προανήγγειλε πρόσφατα ότι επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση. Οπως ο ίδιος επεσήμανε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ χρήζει νομοθετικής παρέμβασης «διότι με διευκρινίσεις, εγκυκλίους και απαντήσεις δεν δίδονται σαφείς λύσεις και τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη».

#ΕΚΤΟΣ_ΣΧΕΔΙΟΥ #ΑΚΙΝΗΤΑ #ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ #ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ #ΥΠΕΝ #ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ_ΑΔΕΙΕΣ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.