4 μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει μια στρεσογόνα εποχή, όχι μόνο λόγω του φόβου και της ανυπομονησίας για το άγνωστο, αλλά και εξαιτίας διάφορων ιδεών που διατυπώνονται από γνωστούς (ενίοτε και αγνώστους!) για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνει μια έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ας μιλήσουμε για 4 από τις συνηθέστερες τέτοιες ιδέες και σε ποιο βαθμό αυτές αποτελούν μύθο ή αλήθεια:


1. Η κατανάλωση καφεΐνης είναι απαγορευτική στην εγκυμοσύνη
Ενώ χρειάζεται ο περιορισμός της καθημερινής πρόσληψης καφεΐνης στην εγκυμοσύνη, η κατανάλωση ενός φλυτζανιού καφέ την ημέρα δεν έχει επιπτώσεις στο έμβρυο. Ωστόσο, χρειάζεται μια προσοχή στις πρόσθετες πηγές καφεΐνης όπως το τσάι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και η σοκολάτα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη μέλλουσα μητέρα όσο και στο έμβρυο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής, χαμηλού σωματικού βάρους του εμβρύου, άγχους, αϋπνίας, καούρας και υπέρτασης των εγκύων.


2. Τα τατουάζ είναι επιβλαβή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί μια έγκυος να θέλει κάνει τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως το να τιμήσει αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή ή να ήταν μια προγραμματισμένη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι παρότι δεν είναι μια απαγορευτική διαδικασία, χρειάζεται αρκετή προσοχή, αν μια έγκυος το αποφασίσει.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η διαδικασία του τατουάζ είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από ιούς όπως η ηπατίτιδα Β (η οποία μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό) ή ο HIV και η αλλεργική ή άλλη αντίδραση στο μελάνι ή την βελόνα του τατουάζ. Γι αυτό το λόγο, αν μια έγκυος πρόκειται να κάνει τατουάζ, είναι σημαντικό να βεβαιωθεί ότι ο καλλιτέχνης και το κατάστημα έχουν όλες τις απαραίτητες άδειες, τηρούν σχολαστικά όλους τους κανόνες υγιεινής του επαγγέλματος, όπως η χρήση γαντιών και βελονών μιας χρήσης, όπως επίσης και αποστειρωμένων επιδέσμων. Ιδανικά, προτείνεται η έγκυος ή έμπιστα σε εκείνη πρόσωπα να έχουν πρότερη θετική εμπειρία από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη/κατάστημα.

Σε περίπτωση όπου προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης ένα ή περισσότερα τατουάζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, εκτός, φυσικά από τις δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, όπου είναι πιθανό, ανάλογα με τη θέση του τατουάζ, αυτό να αλλάξει μέγεθος ή να παραμορφωθεί.


3. Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του εμβρύου
Αποτελεί μια γνωστή αλήθεια ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία ενός εμβρύου. Όταν μια έγκυος καταναλώνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αλκοόλ περνά από το αίμα της στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου, επηρεάζοντας τα όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το γεγονός αυτό είναι επικίνδυνο καθώς ο εγκέφαλος και τα όργανα του εμβρύου, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα, μπορούν να επηρεαστούν από το αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα τα έμβρυα μεταβολίζουν το αλκοόλ σε διαφορετικό ρυθμό από τους ενήλικες, με επιβλαβή αποτελέσματα στην ανάπτυξή τους.

Η κατανάλωση χρήση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας πληθώρας ιατρικών προβλημάτων για το έμβρυο, με σημαντικότερο το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (FASD), το οποίο περιλαμβάνει χαμηλό σωματικό βάρος, εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών, κακής μνήμης, διαταραχών κινητικού συντονισμού, παθήσεων που σχετίζονται με τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά και τα οστά, διαταραχές λόγου και ομιλίας και συγγενείς ανωμαλίες προσώπου. Επιπλέον, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χαμηλού IQ, υπερκινητικότητας ή και βρεφικής θνησιμότητας.

Η προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ είναι η κύρια αιτία που μπορεί να προληφθεί σε σχέση με γενετικές ανωμαλίες ,διανοητικές και νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, γι αυτό και προτείνεται στους μελλοντικούς γονείς να μην πίνουν αλκοόλ από τη στιγμή που θα αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μπαμπάδες και οι σύντροφοι μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη χωρίς αλκοόλ αποφεύγοντας να πίνουν αλκοόλ δίπλα στην σύντροφό τους και δοκιμάζοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως mocktails (cocktails χωρίς αλκοόλ), smoothies και ανθρακούχο νερό.


4. Το βάψιμο μαλλιών και νυχιών στην εγκυμοσύνη περνάει τοξίνες στο έμβρυο
Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο, τουλάχιστον σε σχέση με τα σύγχρονα δεδομένα των προϊόντων ομορφιάς όπως οι βαφές μαλλιών και τα μανό.

Όσον αφορά το βάψιμο μαλλιών γενικά συστήνεται να αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ θεωρείται ασφαλές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η πλειονότητα των βαφών έχει ελάχιστη επαφή με το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ ταυτόχρονα ελάχιστο ποσοστό των χημικών που περιέχουν οι βαφές μαλλιών απορροφάται από αυτό και περνάει στο αίμα. Επιπλέον, μια έγκυος μπορεί να επιλέξει τεχνικές βαφής όπως το balayage ή οι ανταύγειες, κατά τις οποίες ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να έρθει η βαφή σε επαφή με το δέρμα ή και φυτικές βαφές χωρίς αμμωνία και φυσικά να αερίζεται πολύ καλά ο χώρος όπου γίνεται η βαφή ή να γίνεται χρήση χειρουργικής μάσκας.

Όσον αφορά το βάψιμο των νυχιών, και το μανικιούρ και το πεντικιούρ θεωρούνται ασφαλή, αρκεί οι επαγγελματίες και τα καταστήματα που επιλέγονται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής του επαγγέλματός τους, έχουν καλό εξαερισμό και να μη χρησιμοποιούν σειρές προϊόντων που περιέχουν τοξίνες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί η έγκυος να ζητήσει να χρησιμοποιηθούν εργαλεία δικά της ή καινούρια.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.