Δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Daniel θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες, ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Αγωνία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

Δεύτερο κύμα της Δεύτερο κύμα της

Η κακοκαιρία Daniel εξακολουθεί να σφυροκοπά περιοχές της χώρας. «Πνίγηκαν» Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και θεσσαλικός κάμπος. Πώς θα εξελιχθούν τα ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες όπου αναμένεται και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας.

«Άνοιξαν οι ουρανοί» για τρίτο 24ωρο συνεχίστηκαν τα ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, κυρίως στη Θεσσαλία, που στοίχισαν (έως τώρα) τη ζωή σε τρεις πολίτες και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε νωρίτερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν τέσσερις αγνοούμενοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Αυστριακοί που είχαν χαθεί τα ίχνη τους, βρέθηκαν ασφαλείς.

Στη Μαγνησία άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής επιχειρούν με σφυρίχτρες να εντοπίσουν εγκλωβισμένους. Σε γειτονιά του Βόλου περισσότερες από 150 οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί. Δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κινδυνεύουν να ξεμείνουν και από τρόφιμα. Οι κάτοικοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να έρθουν σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική. Όπως μετέδωσε το OPEN, ζητούν να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα φερτά υλικά που παρέσυραν τα νερά κοντά στις πολυκατοικίες τους, ώστε να μπορούν να βγουν έξω.

Τρεις νεκροί

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα 87 ετών, που αγνοούνταν από την Τρίτη, από την περιοχή Πάλτση της Μαγνησίας. Η ηλικιωμένη εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα, ενώ για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες. Επίσης, νεκρός εντοπίστηκε άνδρας 51 ετών στον Άγιο Γεώργιο Βόλου, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού. Ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. Επίσης, χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε ο ηλικιωμένος άνδρας που αγνοούνταν στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, ο 82χρονος ανασύρθηκε κάτω από όχημα που τον καταπλάκωσε. Στο σημείο επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Τόσο στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, η Φθιώτιδα, ακόμη και η Αττική, βρέθηκαν στη «δίνη του κυκλώνα». Μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να σώσουν πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, να ανοίξουν δρόμους και να αποκαταστήσουν ζημιές με το ρεύμα και την υδροδότηση.

Στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς επιχειρούν:

- 158 οχήματα

- 360 πυροσβέστες

- 1η, 2η, 5η 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα

Έχουν πραγματοποιηθεί

- 552 αντλήσεις

- 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 άτομα.

Από την αρχή του φαινομένου εστάλησαν πάνω από 14 μηνύματα από το 112

Για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν εκδοθεί περισσότερα από 14 μηνύματα από το 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Αττική. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 07:00 περισσότερες από 2.000 κλήσεις για βοήθεια.

Αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης τα οχήματα που βρίσκοταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς. Επίσης, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου της Σκιάθου και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά ενώ το λιμάνι του Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας καθώς όπως είπα ήδη και τονίζω η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Ο Στρατός θα αποκαταστήσει τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο, στην οποία έχει γίνει ήδη αυτοψία.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και άλλους σταθμούς, φαίνεται ότι στην περιοχή την ορεινή της Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και όχι μόνο.

ΔΕΔΔΗΕ: Βλάβες σε 13 γραμμές μέσης τάσης και 750 υποσταθμούς

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξαν 13 γραμμές μέσης τάσης που ήταν εκτός λειτουργίας, που αυτές αντιστοιχούσαν περίπου σε 750 υποσταθμούς. Περίπου σε 70.000 καταναλωτές είχαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου είναι λιγότεροι από 500 υποσταθμοί εκτός λειτουργίας ενώ στη Σκιάθο έχει αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος. Προβλήματα με διακοπές ρεύματος είχε και η Αττική.

Προβλήματα και στην Εύβοια

Στο δικό τους Γολγοθά, από χθες βράδυ, χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν ορισμένοι οικισμοί του δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας. Οι οικισμοί Σαρακίνικο, Καστρί και Μακρύ Γυαλό, που δεν έφτασαν ακόμη τα μηχανήματα να αποκαταστήσουν τις υποδομές, παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Μάχη δόθηκε από το πρωί σήμερα στο χωριό Βλαχιά και στο χωριό Πύλι με απεγκλωβισμούς κατοίκων, ενώ το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στο δρόμο προς την Βλαχία και τα μηχανήματα ήδη κινούνται προς Σαρακίνικο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χωριά του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας 'Αννης από την πλευρά του Αιγαίου δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από χθες το βράδυ όπως επίσης και αρκετά χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στις υποδομές και τα τεχνικά έργα κυρίως στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους. Ωστόσο η κακοκαιρία συνεχίζεται γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και οι εκκλήσεις για άντληση υδάτων είναι διαρκείς.

«Δεν έχει τελειώσει το φαινόμενο»

«Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα προφανώς το οποίο είναι θα έλεγα πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου, δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία», σημείωσε ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας εκεί απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι περίπου τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Τα μοντέλα δίνουν προγνωστικά 200 με 250 χιλιοστά βροχής και ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος με την έννοια να μην ξεχειλίσουν, να μην σπάσουν φράγματα ή να μην ξεχειλίσουν, να μην σπάσουν φράγματα ή να μην ξεχειλίσουν ποτάμια. Τώρα, από εκεί και μετά τις ίδιες ώρες στην περιοχή της Μαγνησίας, μέσα στη νύχτα δηλαδή, θα υπάρξει κάποια ύφεση των φαινομένων αλλά έχουμε έναν τελευταίο γύρο μέχρι περίπου αύριο το μεσημέρι όπου και εκεί θα έχουμε ξανά φαινόμενα αρκετά μεγάλης έντασης. Ίσως όχι όσο την προηγούμενη φορά στην αρχή της εκδήλωσης αλλά πάντως και εδώ θέλει μεγάλη προσοχή γιατί είναι καταπονημένες γενικά και οι υποδομές και οι άνθρωποι και όλοι».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Τώρα, το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να πω είναι ότι στην περιοχή της Μαγνησίας, των Βόρειων Σποράδων και της βορειοανατολικής Φθιώτιδας εκεί τα πράγματα θα είναι καλά μέχρι περίπου αύριο το πρωί, σχετικά καλά, δεν θα σταματήσουν οι βροχές απλώς δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων βροχών. Αλλά μέσα στο πρωινό αύριο μέχρι και το μεσημέρι περιμένουμε και εκεί μια ένταση των φαινομένων και θέλει μεγάλη προσοχή. Το τρίτο σημείο είναι ότι ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας επαναλαμβάνω, κακοκαιρίας θα κλείσει αύριο το απόγευμα εκτιμώ γύρω στις 20:00 με 21:00 το βράδυ να έχουμε το τελευταίο επεισόδιο, τον επίλογο στις περιοχές από τις οποίες άρχισε. Δηλαδή Μαγνησία, Σποράδες κλπ.».

Δεύτερο κύμα της κακοκαιρία Daniel 

Έρχεται δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Daniel, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Star, από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι και τις 7-8 απόγευμα θα επηρεάσει το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. «Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες ξεκινούν ένα δεύτερο κύκλο. Έναν επικίνδυνο κύκλο» υπογράμμισε ο κ. Κολυδάς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά αναμένονται την Πέμπτη. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπερωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπκές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ #ΝΕΚΡΟΙ #ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ #ΕΚΓΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.