Νίκος Τόσκας: « Είναι επιχειρησιακό θέμα το Μάτι, όχι πολιτικό»

Νίκος Τόσκας: « Είναι Νίκος Τόσκας: « Είναι

Δεν αναγνώρισε προσωπικές πολιτικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας, από τα θύματα.

Πέντε χρόνια μετά την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018, όπου από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι βίωσαν μια κόλαση, ο τότε πολιτικός υπεύθυνος της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, Νίκος Τόσκας, δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία, αναφέροντας ότι «το θέμα στο Μάτι είναι επιχειρησιακό και όχι πολιτικό».

Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη για τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, υπογράμμισε ότι ο ίδιος βρισκόταν από νωρίς το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, στο ΕΣΚΕ και ενημερωνόταν από τους επιχειρησιακούς παράγοντες για τις καταστροφικές πυρκαγιές αρχικώς στην Κινέτα και στη συνέχεια στο Μάτι, αλλά δεν έδινε ο ίδιος εντολές για επιχειρησιακά ζητήματα.

Ν. Τόσκας: 16.41 γίνεται η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Νταου Πεντέλης και με ενημέρωναν στη συνέχεια. Ενημερωνόμουν, δεν είχα επιχειρησιακή αρμοδιότητα, δεν έδινα εντολές, μόνο προτροπές, μεταφέρετε τα μέσα εκεί που πρέπει, τις προτροπές που δίνει η πολιτική ηγεσία…..

Πρόεδρος: Τους λέγατε που να πάνε;

Ν. Τόσκας: Όχι, πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες. Αν δε βάζουμε προτεραιότητες και επιχειρούμε παντού, αυτό είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας.

Προεδρος: Εσείς υποδείξεις κάνατε για το ποιο εναέριο μέσο, πάει που;

Ν. Τόσκας: Όχι, γιατί δεν ήξερα ποια μέσα ήταν διαθέσιμα. Νομίζω κανεις δε θα πει ότι τους άλλαξα τα σχέδια, δεν άλλαξα κανένα σχέδιο.

Πρόεδρος: Εσείς ερωτηθήκαμε για κάτι;

Ν. Τόσκας: Υπήρχε προϊστορία. Στην Ηλεία, έπαιρναν βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και λέγανε στείλτε τα μέσα εδώ κι εκεί…Τους είχα πει, δε θα δέχεστε από κανέναν εντολές, αν πιέζεστε, θα τους στέλνετε σε εμένα και ήξερα εγώ να το χειριστώ….

Επιμένει ο Νίκος Τόσκας για τα μη σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στο Μάτι

Ο πρώην Υπουργος επιμένει στην ίδια ρητορική που υιοθέτησε από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, αναφέροντας ότι δεν εντόπισε σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στην πυρκαγιά που κάηκαν 104 άνθρωποι.

« Αυτοί πίσω ήταν υφιστάμενοί μου. Δε μπορώ να προστρέξω να πω για λάθη, είναι αντιδεοντολογικό για εμένα. Μπορεί να έγιναν κάποιες καθυστερήσεις, μπορεί να μην έκλεισαν κάποιοι δρόμοι….αλλά δε μπορώ να προστρέξω να βγάλω συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αυτό είχε να κάνει με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τη δόμηση στην περιοχή και τις συνθήκες με την έλλειψη των μέσων. Μετά την πυρκαγιά έγινε διαρκής πολιτική εκμετάλλευση που εμπόδισε την αποκατάσταση των ζημιών, που για μένα δεν έγινε στη συνέχεια».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φωτιάς οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τις 18.00 , οποτε και η φωτιά μπήκε στο Μάτι, εναέρια μέσα δεν πετούσαν λόγω αέρα.

Β. Καπερνάρος: 5 παρά 20 ξέσπασε η φωτιά, 5 παρά 5 το γνώριζε το ΕΣΚΕ, μέχρι τις 6 μμ και που αρχισαν να καίγονται οι άνθρωποι, πείτε μου τι εντολή δόθηκε…

Ν. Τόσκας: Η εντολη δόθηκε να πάνε τα μέσα τα εναέρια κατευθείαν. Ένα ελικόπτερο έφυγε από τα Γερανεια από κει και πέρα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν κανένα μέσο να απογειωθεί. Από τις 5 μμ έως τις 6 παρά 10 μμ δε μπόρεσε να απογειωθεί κανένα μέσο.

«Δε γνώριζα ότι δόθηκε εντολή από επιχειρηματία για εκτροπή εναέριου μέσου για τη Motor Oil»

Πρόεδρος: Εσείς για εκτροπή ελικόπτερου από Μάτι προς Μοτοροιλ το ξέρατε;

Ν. Τόσκας: Το έμαθα την επόμενη μέρα. Αν με ρωτάτε αν ήταν σωστή, σας λέω ότι ήταν επιχειρησιακό θέμα.

Πρόεδρος: Εσείς δεν ήσασταν εκεί;

Ν. Τόσκας: Έρχονταν κατά διαστήματα και με ενημέρωναν, γι αυτό δε με ενημέρωσαν. Πήγα μερικές φορές να δω τι γίνεται στο γραφείο τους, δεν είχα συνεχή αντίληψη του το γινόταν.

Πρόεδρος: Ο κος Τερζούδης ( τότε αρχηγός Πυροσβεστικής) πως την έκανε την έγκριση;

Ν. Τόσκας: Ήταν στο γραφείο κι έκανε την έγκριση. Το έμαθα την επόμενη ημέρα.

Πρόεδρος: Ήταν αποτελεσμα παρέμβασης;

Ν. Τόσκας: Το αίτημα έγινε, από τον επιχειρηματία, από οποιονδήποτε, επιχειρησιακά δε μπορώ να σας απαντήσω, αν ήταν σωστό. Νομίζω ότι βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση και πήραν την απόφαση.

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα παράπονο ανθρώπων ότι έγινε μια άδικη μετακίνηση ενός ελικοπτέρου για να ευνοηθεί ένας συγκεκριμένος άνθρωπος και αδικήθηκαν απλοί άνθρωποι….

Ν. Τόσκας: Δε μπορώ να ξέρω, για ποιο λόγο έγινε. Ο υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα, μόνο για τα σημαντικά.

Προεδρος: Αυτό δεν είναι σημαντικό;

Ν. Τόσκας: Είναι σημαντικό.

Πρόεδρος: Εσείς δεν τους ρωτήσατε τις επόμενες ημέρες; Το λέω για να μη δημιουργείται καμία υπόνοια….

Ν. Τόσκας: Την επόμενη μέρα τους έψαχνα για να σβήσουν φωτιές και καλούνται στα δικαστήρια….

Εισαγγελεας: Τις επόμενες ημέρες για κάτι τόσο σοβαρό δεν έπρεπε να ζητήσετε τις παραιτήσεις τους;

Ν. Τόσκας: Πρώτον υπέβαλα εγώ την παραίτηση μου, είχαμε πολύ σοβαρά πράγματα να διαχειριστούμε, όπως την ταυτοποίηση θυμάτων, που θεωρώ ότι την κάναμε γρήγορα….

Θύμα: 10 μέρες κάνατε….

Ν. Τόσκας: Το χειρότερο ήταν να κάνεις αλλαγές εκείνη τη στιγμή, ενώ οι άνθρωποι διαχειρίζονταν μια τέτοια κατάσταση…

«Δεν έδινα εντολές για μετακίνηση μέσων»

Ο Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε των επιλογών και αποφάσεών του τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι δεν έδωσε καμία εντολή για αλλαγή και μετακίνηση πυροσβεστικών μέσων.

Εισαγγελέας: Στις 19.50 υπάρχει συνομιλία στην οποία ακούγεται να λέγεται για εντολή Υπουργού. Και υπάρχουν άλλες πέντε συνομιλίες για εντολή υπουργού.

Ν. Τόσκας: Για τον Καλαμο, για άλλη φωτιά. Έπρεπε να δοθούν προτεραιότητες. Κανείς δε λέει ότι έδινα εντολή να πάνε τα μέσα από εδώ εκεί….

Εισαγγελεας: Με εντολή Υπουργού, λένε οι συνομιλίες, τι σημαίνει αυτό;

Ν. Τόσκας: Σημαίνει ότι τους είπα καθοριστε προτεραιότητες. Εκείνη την ημέρα έρχονταν και με ενημέρωναν είτε ο κ. Φωστιερης είτε ο κ. Τερζούδης. Σέβομαι τους θεσμούς, σέβομαι τη δουλειά των άλλων, ξέρουμε που επεμβαίνουμε και που όχι….

Εισαγγελέας: Είναι νόμιμο, επιτρεπτό να επεμβαίνει ένας υπουργός σε επιχειρησιακά θέματα;

Ν. Τόσκας: Εγω έλεγα για τον Κάλαμο, να μην πηγαίνουν οι δυνάμεις, δεξιά και αριστερά.

Ο πρώην Υπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τις τραγικές απώλειες και ζήτησε «συγνώμη» για τα λάθη όλου του κρατικού μηχανισμού. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί αύριο.

#ΜΑΤΙ #ΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΦΩΤΙΑ_ΣΤΟ_ΜΑΤΙ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.