Αφγανιστάν: Πάτησε Ελλάδα ο Έλληνας που φυγαδεύτηκε από την κόλαση της Καμπούλ (εικόνες)

Αφγανιστάν: Πάτησε Ελλάδα ο Αφγανιστάν: Πάτησε Ελλάδα ο

Από την «κόλαση» της Καμπούλ έφτασε στην Ελλάδα ο πρώτος Έλληνας που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν, ενώ γινόταν η επέλαση των Ταλιμπάν. Πρόκειται για τον 32χρονο Αγκαγιάν Φαρχάντ φωτογράφο και μεταφραστή. 

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα της Παρασκευής (20/08), ο διερμηνέας και φωτογράφος Αγκαγιάν Φαρχάντ, προερχόμενος απευθείας από την «κόλαση» της Καμπούλ και το Αφγανιστάν, μέσω Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε για τον έγκαιρο απεγκλωβισμό του, πριν οι Ταλιμπάν κλείσουν κάθε έξοδο από τη χώρα και την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο Αγκαγιάν Φαρχάντ είναι 32 ετών και στην Ελλάδα ήρθε το 2006 ως ασυνόδευτος ανήλικος, σε ηλικία μόλις 16 χρονών, αφού είχε περιπλανηθεί για 8 χρόνια στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι από την πατρίδα του, το Αφγανιστάν έφυγε το 1998, όταν ήταν μόλις 8 ετών, καθώς οι Ταλιμπάν, οι οποίοι και τότε είχαν την εξουσία, συνέλαβαν τους γονείς του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε αφιέρωμα της «Microsoft Story Lab» το 2017, αγάπησε την πατρίδα μας, και κίνησε τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λύκειο και πήρε πτυχίο ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

farhad agajan afiksi ellada kabul afghanistan eurokinissi 1

Στην Ελλάδα σπούδασε προγραμματιστής, αγάπησε τη χώρα μας και κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Δεν έκοψε φυσικά τις επαφές του με τη γεννέτηρά του, καθώς η οικογένειά του παρέμεινε εκεί μετά τη δική του φυγή.

Στη χώρα μας εργάστηκε ως μεταφραστής στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και πριν από λίγα χρόνι, στο πλαίσιο της ελληνικής ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στην Καμπούλ.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν πριν από μερικές μέρες, βρήκε τον 32χρονο στην Καμπούλ, υπό τον άμεσο κίνδυνο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν, καθώς όσοι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της Δύσης, για τους φανατικούς ισλαμιστές είναι θανάσιμοι εχθροί, παρά την προσποιητή μετριοπάθεια που δείχνει το νέο καθεστώς προς τα έξω.

Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο κ. Νίκος Δένδια οργάνωσε τη φυγάδευση του 32χρονου Έλληνα μεταφραστή, τη μεταφορά του στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και σήμερα, την άφιξή του στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μπορεί τελικά να γλίτωσε, αλλά η νέα «κόλαση» για το Αφγανιστάν τώρα αρχίζει...

farhad agajan afiksi ellada kabul afghanistan eurokinissi 2

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Αρναούτης: «Στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και σε συνέχεια της πληροφορίας που λάβαμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που είναι εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τις σχετικές εντολές στις αρχές του ΥΠΕΞ αλλά και στην Πρεσβεία μας στο Ισλαμαμπάντ, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

Πράγματι, αυτό έγινε. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Εκεί τον περίμεναν άνθρωποι της Πρεσβείας, που παρέμειναν μαζί του όλο το διάστημα μέχρι την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα. Θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή κατάληξη αυτής της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε συμμάχους και εταίρους που μας βοήθησαν, καθώς και την οικογένειά του, που ήταν συνεργάσιμη και μας βοήθησε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα».

farhad agajan afiksi ellada kabul afghanistan eurokinissi 3

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.