Ξεκίνησαν τα χιόνια στην Αττική - Παγετός και πολικές θερμοκρασίες

Ξεκίνησαν τα χιόνια στην Ξεκίνησαν τα χιόνια στην

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται στην Αττική. Χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Βόρειας Αττικής και της Εύβοιας, ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το πρωί της Πέμπτης είναι ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και στα νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν το πρωί της Πέμπτης τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Στη συνέχεια της ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα καταγραφεί άνοδος, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

χιόνια Αττική

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αθηνών - Λαμίας

Η Νέα Οδός με ανακοίνωση της, ενημερώνει για την απαγόρευση των φορτηγών στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Λαμίας.

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι λόγω πλήρους εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τίθεται άμεσα σε ισχύ απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ που λειτουργεί η κοινοπραξία από Α/Κ Καλυφτάκη στο ρεύμα προς Λαμία και προς Αθήνα από την περιοχή της Θήβας.

Η εταιρεία παρακαλεί όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας. Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Επιπλέον διατάχθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο;

-Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

- Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).

- Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

-Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.

- Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

- Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.

- Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.

- Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.

- Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

- Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.

- Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.

- Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.

- Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

- Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

- Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.

- Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

- Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:

- Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

- Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.

- Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

- Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

- Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστώ:

- Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

- Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.

- Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.