Μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλέξει την έκτρωση μια έφηβη, αν είχε κάνει και η μητέρα της

Οι έφηβες των οποίων η μητέρα είχε κάνει έκτρωση στο παρελθόν, έχουν και οι ίδιες σημαντικά αυξημένη (υπερδιπλάσια) πιθανότητα να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες πραγματοποιούνται περίπου 6,7 εκατομμύρια εκτρώσεις κάθε χρόνο και ένα μεγάλο ποσοστό γίνεται από νέες έως 19 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό "Canadian Medical Association Journal", ανέλυσαν στοιχεία για 431.623 νέες, από τις οποίες οι 73.518 είχαν μητέρες που είχαν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση κάποτε.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα να κάνει μια νέα έκτρωση κατά την εφηβεία της ήταν 10,1%, αν και η μητέρα της είχε κάνει το ίδιο, ενώ η πιθανότητα ήταν μόνο 4,2% για τις έφηβες των οποίων η μητέρα δεν είχε κάνει καμία έκτρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη συντριπτική πλειονότητά τους (94%) οι εκτρώσεις είχαν γίνει πριν την 15η εβδομάδα της κύησης.

Συνεπώς είναι απίθανο να έγιναν λόγω γενετικού ή άλλου ιατρικού προβλήματος, αλλά σχετίζονταν με ατομικές επιλογές και κοινωνικές επιρροές.

Μάλιστα, όσες πιο πολλές εκτρώσεις είχε κάνει η μητέρα, τόσες περισσότερες είχε κάνει και η κόρη.

«Δεν γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτή τη συσχέτιση» δήλωσε η ερευνήτρια Νινγκ Λίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνεται η πιθανότητα έκτρωσης για τις έφηβες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, μέτριες σχολικές επιδόσεις, χωρισμό από τον βιολογικό πατέρα και γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://www.cmaj.ca/content/190/4/E95

 

Πηγή

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner