Μάθε και κολύμπα παιδί μου!

Τα μαθήματα κολύμβησης είναι όχι μόνο μία άριστη σωματική άσκηση, αλλά αποτελούν τον μόνο σίγουρο τρόπο πρόληψης του πνιγμού στο νερό.

Πριν έρθει το καλοκαίρι και αρχίσουν οι βουτιές των παιδιών στη θάλασσα, καλό είναι να ξεκινήσουν οι βουτιές στην πισίνα.

Τα μαθήματα κολύμβησης είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον πνιγμό στο νερό και καλό είναι να μην ξεκινήσουν την τελευταία στιγμή.

Ιδανικά, μάλιστα, καλό είναι τα παιδιά να κάνουν κολύμβηση σε μόνιμη βάση και όχι μόνο παραμονές του καλοκαιριού καθώς η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική άσκηση σε όλο το σώμα.

Κολύμβηση: το ιδανικό άθλημα

Η κολύμβηση είναι μια αερόβια-δυναμική άσκηση με πολύ σημαντικά οφέλη για παιδιά ακόμη και πολύ μικρής ηλικίας και εφήβους καθώς:

Γυμνάζει συμμετρικά το σώμα και βελτιώνει όχι μόνο τη δύναμη και την αντοχή, αλλά και την ευλυγισία και τη στάση του σώματος.

Δεν προκαλεί τραυματισμούς όπως τα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα)

Λόγω της άνωσης του νερού είναι ιδανική άσκηση για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Το σωματικό μας βάρος στο νερό είναι περίπου το 1/10 σε σύγκριση με το βάρος στο έδαφος. Αυτό δημιουργεί μικρότερη καταπόνηση σε οστά, αρθρώσεις, και συνδέσμους επιτρέποντας τις συνεχείς προπονήσεις αντίθετα με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο όπου τα παιδιά συχνά τραυματίζονται και απέχουν για μεγάλα διαστήματα από τα γήπεδα.

Είναι ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή τραυματισμούς. Δεν είναι τυχαίο, ότι η κολύμβηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποκατάστασης των επαγγελματικών ομάδων και των αθλητών υψηλού επιπέδου.

Η κολύμβηση είναι ιδανική άσκηση όλων των μυών και συνεπώς και της καρδιάς καθώς κατά την κίνηση στο νερό υπάρχει 12 φορές μεγαλύτερη αντίσταση συγκριτικά με την αντίσταση από τον αέρα.

Είναι ευεργετική για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα καθώς χρησιμοποιεί το σύνολο σχεδόν των μυϊκών ομάδων και έτσι αυξάνει το έργο των πνευμόνων και της καρδιάς ενδυναμώνοντας το μυοκάρδιο και τους αναπνευστικούς μύες. Η ταυτόχρονη επίδραση της κολύμβησης στους πνεύμονες και στην καρδιά δημιουργεί μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη οξυγόνωση στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει τη μέγιστη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) και άρα βελτιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Έχει θετική επίδραση στη μείωση των κρίσεων άσθματος ειδικά στα παιδιά.

Σκουφάκι, σαγιονάρες, μπουρνούζι και φύγαμε!

Η κολύμβηση σαν άθλημα είναι μοναχικό και γι αυτό ίσως βαρετό για τα μεγαλύτερα παιδιά, όπου τα παιγνίδια στην πισίνα δίνουν τη θέση τους σε μαθήματα τεχνικής. Γι αυτό και τα παιδιά που μεγαλώνοντας μένουν πιστά στο άθλημα είναι συνήθως εκείνα που πραγματικά έχουν ταλέντο και κερδίζουν διακρίσεις. Για τα μικρότερα παιδιά η πισίνα είναι μία υδάτινη παιδική χαρά την οποία δεν βλέπουν την ώρα να επισκεφτούν.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών για τις βουτιές στην πισίνα μειώνεται από την όλη διαδικασία στα αποδυτήρια: το βάλε-βγάλε, το σκουφάκι που κολλάει και θέλει ειδικό κόλπο, οι σαγιονάρες που γλιστράνε, το ντους πριν από τη βουτιά, το ντους μετά για να φύγει το χλώριο (ακόμη και οι πισίνες με όζον περιέχουν έστω και λίγο χλώριο), καλό στέγνωμα για να φύγει η υγρασία που οι μύκητες λατρεύουν…

Ο χρόνος της δραστηριότητας επιμηκύνεται δραματικά και κάποιες φορές πιέζει ασφυκτικά την ήδη φορτωμένη με υποχρεώσεις και μαθήματα ρουτίνα. Όμως:

Γονείς, μη λυγίσετε κάτω από αυτές τις μικρές δυσκολίες. Επικεντρωθείτε στον στόχο σας που είναι να μάθουν τα παιδιά σας καλό κολύμπι.

Και μην ξεχνάτε: Κάθε μάθημα στην πισίνα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά και τους αυριανούς ενήλικες.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.