6 ουσιαστικές συμβουλές για γονείς

Τέλειος γονιός δεν υπάρχει. Η ανατροφή ενός παιδιού είναι γεμάτη εκπλήξεις, ανεξαρτήτως αν έχεις συμβουλευτεί την ίδια σου την μητέρα, βιβλία ή και μεθόδους εκπαίδευσης.

Λένε ότι τα πρώτα 7 χρόνια το παιδί είναι σαν σφουγγάρι, απορροφώντας όλα αυτά που βλέπει και ακούει.

Αυτά τα χρόνια αποτελούν θεμέλιο για ολόκληρη την ζωή του καθώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνει, ο οποίος πρέπει να είναι γεμάτος από αγάπη και σεβασμό.

Υπάρχουν κάποια βήματα μέσα από τα οποία μπορείτε να δώσετε την σωστή κατεύθυνση στο παιδί σας.

1. Να τηρείτε τις υποσχέσεις σας

Είναι σημαντικό για το παιδί να γίνεται πράξη αυτό που έχει υποσχεθεί ο γονιός. Η αθέτηση της υπόσχεσης προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για το παιδί, όπως θυμό και απογοήτευση.

2. Να επιβραβεύετε το παιδί για τις καλές πράξεις και συμπεριφορές

Η επιβράβευση όταν το παιδί κάνει κάτι σωστό, γίνεται αποτελεσματική όταν είναι στοχευμένη και επαναλαμβανόμενη, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό διότι μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Στην αρχή θα είναι λεκτικός έπαινος, πάντα συμπεριλαμβανομένου της αγάπης και στην πορεία μπορεί να προστεθεί μια βόλτα και ένα παγωτό. Σωστό θα ήταν η επιβράβευση να μην γίνεται με χρηματική αμοιβή.

3. Αφήστε το παιδί ελεύθερο – περιορισμένο

Αφήστε το παιδί να έχει τον έλεγχο για τις συνέπειες των πράξεων του, αρκεί να μην θέτει σε κίνδυνο την ζωή του. Οι επιπτώσεις είναι συνδεδεμένες με την συμπεριφορά του, γιατί εν καιρώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Άλλωστε ένα παιδί με τις δικές του εμπειρίες τα καταφέρνει καλύτερα στο μέλλον από ένα παιδί που μεγάλωσε σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

4. Να έχετε επαφή με το παιδί

Το άγγιγμα είναι ένα μέσο εκπαίδευσης για τα παιδιά, καθώς από την πρώιμη ηλικία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας και ανακάλυψης. Όταν αγκαλιάζετε, φιλάτε και αφουγκράζεστε το παιδί σας, αμέσως δημιουργούνται θεμέλια εμπιστοσύνης, αγάπης και αφοσίωσης που θα διαρκέσουν όλη την ζωή του.

5. Πειθαρχία στο σωστό χρόνο

Η πειθαρχία στην καθημερινότητα του παιδιού είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για την επιβολή κανόνων όταν το παιδί έχει άσχημη συμπεριφορά. Καλό θα ήταν όταν πρόκειται να επιβληθούμε στο παιδί να είναι σε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση για να μάθει από τα λάθη και να τα αποφύγει την επόμενη φορά. Οπότε μην το επιπλήττετε όταν πεινάει ή είναι κουρασμένο αφού τότε δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ό,τι του λέτε.

6. Αφήστε το παιδί να νιώσει χωρίς ντροπή τα συναισθήματα του

Όσο κι αν θέλετε να προστατέψετε το παιδί από τα άσχημα συναισθήματα εκείνα είναι μες τη ζωή μας οπότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το συμβουλέψετε πώς να αντιδράει σε αυτά που νιώθει και όχι πώς να μην τα νιώθει. Θα νιώσει θυμό, απογοήτευση όμως δεν πρέπει να τα εκφράσει με ξύλο, βρισιές ή ότι άλλο.

Οι γονείς πρέπει να εμπνέουν, να καθοδηγούν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε κάθε βήμα της ζωής τους ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

 

Πηγή : www.superdad.gr

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner