Πονάει το αυτί του παιδιού σας; Ωτίτιδα, η συχνότερη πάθηση.

Τα παιδιά ακόμη κι από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα που αφορούν τον ΩΡΛ.

Ειδικά όσον αφορά το αυτί μια πολύ συχνή πάθηση είναι η ωτίτιδα. Τα παιδιά, λόγω της ανατομίας τους που είναι διαφορετική από του ενήλικα και ειδικά λόγω της θέση της ευσταχιανής σάλπιγγας, έχουν προδιάθεση για λοιμώξεις στο μέσο ους, ιογενείς ή μικροβιακές.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας «σωλήνας» που συνδέει το αυτί με τον ρινοφάρυγγα και επιτρέπει τον σωστό αερισμό του αυτιού και την απομάκρυνση των εκκρίσεων.
Στα παιδιά η θέση της είναι πιο οριζόντια σε σχέση με του ενήλικα και έτσι οι βλέννες-εκκρίσεις σε μια λοίμωξη απομακρύνονται πιο δύσκολα, «λιμνάζουν» στο μέσω ους με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας ωτίτιδας, η οποία μπορεί να είναι εκκριτική ή οξεία μέση.

Άλλος σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στην εμφάνιση μιας ωτίτιδας και γενικότερα μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι η παρακολούθηση του παιδικού σταθμού.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που νοσούν από κάποια ίωση και οι ιώσεις σ΄αυτή την ηλικία είναι πολλές και υποτροπιάζουν εύκολα καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και δεν προσφέρει ικανοποιητική άμυνα απέναντι σε παθογόνους οργανισμούς.

Οι ωτίτιδες λοιπόν αφορούν μία απ’ τις πιο συχνές λοιμώξεις που απασχολεί την παιδική ηλικία. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ώστε να αποφύγουμε τις πιθανές επιπλοκές. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι η επαρκής ακοή σε αυτές τις ηλικίες καθορίζει και την ανάπτυξη του λόγου.

 

 

ΠΗΓΗ : Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Σαπφούς 105, Καλλιθέα 210 9575252
www.pataridou.gr

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner