Ποιες δικές μας κακές συνήθειες βλάπτουν το παιδί μας;

Μήπως προκαλούμε κακό στο παιδί μας χωρίς καν να το γνωρίζουμε;

Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα από τους γονείς τους.

Πώς να συμπεριφέρονται, πώς να βλέπουν τον κόσμο…

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να τους μαθαίνουμε από μικρά. Αν είμαστε το καλό παράδειγμα, τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν στα χνάρια μας.

Μήπως όμως κάνουμε και λάθος επιλογές, που πληγώνουν τα παιδιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Κατακρίνουμε τον εαυτό μας
Αν το παιδί μας βλέπει να κάνουμε συχνά σχόλια που μειώνουν τον εαυτό μας, ειδικά σε θέματα εμφάνισης και βάρους, τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να πιστεύει και το ίδιο ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να είναι ικανοποιημένο με τον εαυτό του. Μιλήστε του για το πώς ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, και ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Συναισθηματική υπερφαγία
Αν γυρνάτε σπίτι από μια άσχημη μέρα στην δουλειά και αμέσως πνίξετε τα άσχημα αισθήματα στο φαγητό, το παιδί σας θα κάνει το ίδιο. Δείξτε του ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να φτιάξει την διάθεσή του, όπως το να μιλάει με φίλους ή να βγαίνει για μία βόλτα.

Πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη
Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να κάθεται μπροστά από μία οθόνη όλη μέρα, αλλά είναι αρκετά υποκριτικό να μαλώσετε το παιδί σας για αυτή τη συμπεριφορά, αν την έχει μάθει από εσάς.

Έμφαση στα υλικά αγαθά
Ναι, τα παιχνίδια και τα ρούχα είναι ωραία, αλλά και ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί σας είναι κάτι που πάντα πρέπει να βρίσκεται σε προτεραιότητα. Επιπλέον, αν έχετε κόρη, όσο διασκεδαστικά κι αν είναι τα στερεοτυπικά “κοριτσίστικα” πράγματα που μπορείτε να κάνετε, έχετε το χρέος να μεγαλώσετε ένα κορίτσι που θα είναι ανεξάρτητο και αποφασιστικό, και όχι εξαρτημένο από πατριαρχικά κλισέ.

Πίνουμε πολύ αλκοόλ
Θεωρητικά, δεν θα πρέπει καν να πίνετε αλκοόλ μπροστά στο παιδί σας σε καθημερινή βάση. Αν, επιπλέον, μιλάτε για αυτό, το παιδί σας θα θεωρήσει την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ φυσιολογική.

Ανταγωνιστικότητα
Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τα κατορθώματα των άλλων παιδιών ως μέσο για να “ενθαρρύνετε” το παιδί σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πληγώσετε ανεπανόρθωτα την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Κουτσομπολιό
Αν το παιδί σας βλέπει να κουτσομπολεύετε και να μιλάτε συνεχώς άσχημα για τους άλλους ανθρώπους, θα πιστεύει πως είναι απόλυτα φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά. Διδάξτε στο παιδί σας ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί, και να μην σχολιάζουμε τους ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους.

 

Πηγή

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner