8 πράγματα που πρέπει να προγραματίσετε πριν την δεύτερη γέννα σας

Είστε ήδη μαμά και πλέον δεν έχετε απορίες και άγχος για την στιγμή του 2ου τοκετού…ή μήπως έχετε;

Με τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού ζήσατε μια συγκλονιστική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Ωστόσο, έχετε ήδη διαπιστώσει ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, και αυτό οφείλεται και στα διαφορετικά “δεδομένα” που έχετε στη ζωή σας την εκάστοτε φορά.

Αν διανύετε την 2η εγκυμοσύνη σας, σίγουρα γνωρίζετε λεπτομέρειες που την πρώτη φορά ήταν γρίφοι ‘άλυτοι’, αλλά πλέον έχετε ένα μικρό πλασματάκι που θέλετε να φροντίσετε παράλληλα.

Μην αγχωθείτε! Μεριμνήστε έγκαιρα για τα παρακάτω 8 βασικά πράγματα και παραμείνετε ήσυχες:

Για το 1ο σας παιδί
1. Η φύλαξη του 1ου σας παιδιού

Όταν έλθει η ώρα να γεννήσετε (με το καλό), θα χρειαστεί να “μείνει πίσω” κάποιος και να φροντίσει το παιδί σας.
– Αν έχετε την τύχη να σας βοηθά ήδη η γιαγιά του παιδιού, τότε αυτό είναι μια άμεση λύση για εκείνες τις ημέρες.
– Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, καλό είναι να αναζητήσετε μια ειδική παιδαγωγό, η οποία θα φροντίσει το παιδί σας τις ημέρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο. Ξεκινήστε έγκαιρα την αναζήτηση παιδαγωγού, ώστε να μην πιεστείτε χρονικά, αλλά και για να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να γνωριστεί μαζί της, παρουσία σας.

Είτε πρόκειται να μετακινηθεί από το σπίτι το παιδί, είτε όχι, είναι φρονιμότερο να ξεχωρίσετε μερικές "αλλαξιές" μαζί με χρήσιμα & αγαπημένα αντικείμενα του παιδιού. Μόνο εσείς γνωρίζετε τόσο καλά τις συνήθειες και τυχούσα ειδική φροντίδα που χρειάζεται το παιδί σας και σίγουρα δεν θέλετε να ‘δίνετε’ οδηγίες από το τηλέφωνο.
Συγκεντρώστε τα όλα σε μια τσάντα και τοποθετήστε την σε ένα εμφανές σημείο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού.

Tip: Μην παραλείψετε να γράψετε ένα σημείωμα με λεπτομέρειες σχετικά με τις συνήθειες και το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού σας. Σημειώστε τις ώρες ύπνου, φαγητού, αλλεργίες σε τρόφιμα, φαρμακευτική αγωγή και ό,τι άλλο αφορά το παιδί σας.

3. Η ψυχολογική προετοιμασία
Του μιλήσατε για το γεγονός ότι θα αποκτήσει αδελφάκι και έχει αρχίσει να το αφομοιώνει σαν ιδέα. Επίσης, όσους μήνες βλέπει την κοιλίτσα της μαμάς “φουσκωμένη” οι κουβεντούλες και οι απορίες “δίνουν & παίρνουν”. Μην παραλείψετε να περιγράψετε και τις ημέρες που θα σας αποχωριστεί λόγω τοκετού. Εξηγήστε του το λόγο που θα πρέπει να “χωριστείτε”, τι θα πάτε να κάνετε και περιγράψτε του και τις πρώτες ημέρες στο σπίτι ως 4μελής οικογένεια. Να θυμάστε ότι όσο καλύτερα το προετοιμάσετε ψυχολογικά, τόσο ομαλότερα θα μπορεί να δεχθεί τις αλλαγές που θα έρθουν.

4. Να χαρείτε στιγμές με το “μεγάλο” παιδί
…έτσι θα το αποκαλείτε μετά τον ερχομό του νεότερου μέλους – το “μεγάλο” παιδί! Μη πιστέψετε, όμως, ούτε μια στιγμή ότι μεγάλωσε πιο γρήγορα.

Παραμένει παιδί και έχει ανάγκη την αγκαλιά, την προσοχή, τον "ελεύθερο χρόνο" σας.
Φροντίστε να κάνετε αρκετές δραστηριότητες μαζί μέχρι την ώρα του τοκετού, γιατί μετά θα μειωθεί ο χρόνος που μπορείτε να του αφιερώνετε, μιας και κάθε νεογέννητο έχει ξεχωριστές ανάγκες.

Για το μωρό που περιμένετε
5. Να τσεκάρετε τα πράγματα για το “νέο” μωρό
– Αρχικά πρέπει να βρείτε και να ξεσκαρτάρετε τα ρουχαλάκια που έχετε κρατήσει από το πρώτο σας παιδί. Φροντίστε να τα “φρεσκάρετε” και να τα έχετε έτοιμα και καθαρά εγκαίρως.

Tip: Αν δεν χρειάζεστε κάτι επειγόντως, μη σπεύσετε να αγοράσετε και άλλα ρούχα. Πολλοί φίλοι σας θα επιλέξουν ένα όμορφο φορμάκι για το νέο μέλος!
Ελέγξτε και καθαρίστε σχολαστικά όλες τις βρεφικές συσκευές και τα εξαρτήματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, π.χ. αποστειρωτής, μπιμπερό, πιπίλες, μπανάκι, σύστημα ενδοεπικοινωνίας.
– Φροντίστε να συμπληρώσετε έγκαιρα προμήθειες που θα χρειαστείτε για τη φροντίδα του νεογέννητου, όπως πάνες, αποστειρωμένες γάζες, ορό, οινόπνευμα, κα. Τέλος, τακτοποιήστε τα όλα μαζί σε ένα καθαρό και ασφαλές σημείο (ίσως μέσα σε μια θήκη ή σακούλα για να μη σκονίζονται).

6. Τοποθετήστε το λίκνο ή την κούνια για το νεογέννητο
Θα χρειαστεί να ανατρέξετε στην αποθήκη, να ξεδιπλώσετε και να καθαρίσετε το λίκνο, το οποίο έχετε να αντικρίσετε κάμποσο καιρό. Κάντε χώρο στο δωμάτιο που θα το τοποθετήσετε, συναρμολογήστε το και ετοιμάστε το.

Για τον εαυτό σας
7. Ετοιμάστε το βαλιτσάκι του μαιευτηρίου
Όσο πλησιάζει ο καιρός και ετοιμάζεστε ψυχολογικά για την ημέρα του τοκετού, να θυμάστε ότι πρέπει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα στο περιβόητο βαλιτσάκι που θα πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο. Έχετε πλέον την γνώση και την εμπειρία από την πρώτη σας γέννα, αλλά αν φοβάστε μήπως ξεχάσετε κάτι, δείτε εδώ: “Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου στο μαιευτήριο.“

8. Φροντίστε τον εαυτό σας
Δώστε του την ευκαιρία να απολαύσει μερικές στιγμές χαλάρωσης, καθώς μετά τη γέννα (όπως ήδη γνωρίζετε) θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να σας δοθεί η ευκαιρία να "ξεμυτίσετε" από το σπίτι ή να βρείτε μισή ώρα για εσάς.
Επιλέξτε πράγματα που σας έχουν λείψει: ακολουθήστε με ευλάβεια το πρόγραμμα ύπνου σας, κάντε ένα μπάνιο με ηρεμία, κλείστε ένα ραντεβού ομορφιάς που θα απογειώσει την ψυχολογία σας, απολαύστε ένα δείπνο με τον σύντροφό σας ή μια ωραία βόλτα με την φίλη σας.

Αν το άγχος είναι το φόρτε σας, τότε καλό είναι να ακολουθήσετε ευλαβικά τα παραπάνω βήματα.
Αν όχι, σίγουρα δεν θέλετε να δοκιμάσετε τα όριά σας τη στιγμή που θα έχετε στην αγκαλιά σας το δεύτερο παιδάκι σας.

Η εποχή που θα "σφίγγετε" δυο πλασματάκια στην αγκαλιά σας πλησιάζει και τίποτε δεν μπορεί να σας αποσπάσει από αυτές τις στιγμές ευτυχίας!

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.