Άστεγοι: Οι «αθέατοι» άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας, αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ του Dnews

Άστεγοι: Οι «αθέατοι» Άστεγοι: Οι «αθέατοι»

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αστέγων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αφού μόνο στην Αθήνα φαίνεται ότι ζουν στους δρόμους είτε σε άθλιες κατοικίες περισσότερα από 1.000 άτομα.

«Άστεγοι δεν είναι ούτε ανώνυμοι ούτε αθέατοι, αλλά γυναίκες, νέοι άνθρωποι, μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες», αναφέρει χαρακτηριστικά η υφυπουργός κοινωνικής προστασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στο σημερινό φωτορεπορτάζ του Dnews στο κέντρο της πόλης, φαίνεται ότι ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους όπως είναι η Αθηνάς, η Σταδίου, η Ερμού και η Κοραή, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνία.

Κάποιοι μάλιστα, όπως η κα. Νικολέτα στην αριστερή πλευρά της πλατείας Κοραή, στην πλάτη ενός πολυκαταστήματος έχουν στολίσει και χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένας άλλος στην Αθηνάς είχε ένα βάζο με λουλούδια στο πλατύσκαλο που μένει και ένας τρίτος έξω από κατάστημα παιχνιδιών στην Ερμού κάθεται στην στοά για να ζεσταίνεται.

Η κατάσταση βέβαια το βράδυ είναι κυριολεκτικά απογοητευτική. Δεκάδες μένουν στο Θησείο πίσω από τον σταθμό, γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αιολου και την Αγίας Ειρήνης, στην Σταδίου έξω από την τράπεζα της Ελλάδος, στους πεζόδρομους Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου και φυσικά στην Ομόνοια προς την πλατεία Βάθης και το Μεταξουργείο.

astegos

Ένας στους δυο άστεγους έχει παιδιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η κα. Μιχαηλίδου ένας στους δυο άστεγους έχει παιδιά, ενώ το 25% αυτών ως εργαζόμενοι απασχολούνταν στον κατασκευαστικό τομέα. Επτά στους δέκα είναι στο δρόμο για δυο περίπου χρόνια, κατά μέσω όρο, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση τους.

Πολλοί είναι τοξικομανείς και παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί οι οποίοι έμεναν έξω περιμένοντας να εγκριθεί η σύνταξη τους. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων δηλώνουν ότι προτείνουν να μένουν στα πεζοδρόμια και στις πλατείες παρά σε πτωχοκομείο, τα υπνωτήρια και σε άλλες δομές φιλοξενίας.

astegos.4

Τέσσερις στους δέκα προκρίνουν ως πρόβλημα την εύρεση χώρου για να κάνουν μπάνιο, το 83% την ιατρική περίθαλψη και γενικότερα το 75% τη φροντίδα υγιεινής. Μια από τις στοχευμένες πολιτικές για την κοινωνική τους επανένταξη ανακοινώθηκε χθες από την κα. Μιχαηλίδου και πρόκειται για το πρόγραμμα Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, με στόχο οι ωφελούμενοι να βρουν σπίτι και δουλειά.

astegos.3

astegos.2

#ΑΣΤΕΓΟΙ #ΑΘΗΝΑ #ΔΡΟΜΟΙ #ΦΤΩΧΕΙΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.