Φλεγόμενο πλοίο με 11 αγνοούμενους: Άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν τους δύο οδηγούς

Φλεγόμενο πλοίο με 11 Φλεγόμενο πλοίο με 11

Στενεύουν τα περιθώρια για τους 11 αγνοούμενους του φλεγόμενου πλοίου «Euroferry Olympia», καθώς σε λίγο θα χαθεί το φως της ημέρας

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ - ως προς το σκέλος των εγκλωβισμένων - καθώς διασώστες κατάφεραν να φθάσουν το γκαράζ του πλοίου και να διασώσουν δύο επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ένας από τους δύο είναι οδηγός, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τις Αρχές και είχε κάνει έκκληση για βοήθεια.

Υπενθυμίζεται πως υπήρχαν αναφορές για δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ - ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος.

Το σχέδιο δράσης της ΕΜΑΚ

Νωρίτερα δύο άνδρες της ομάδας βρέθηκαν στο φλεγόμενο πλοίο προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» το σημείο, με σκοπό να «στηθεί» η επιχείρηση απεγκλωβισμού των δύο ανδρών που βρίσκονταν στο γκαράζ.

Όταν η πρώτη αυτή φάση της χαρτογράφησης ολοκληρώθηκε, ομάδα με ακόμη 6 άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων επιχείρησε να κατέβει στο γκαράζ.

Έτοιμο να επέμβει είναι και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με περίπου 20 άνδρες, ενώ μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση.

Σημειώνεται πως στην περιοχή βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα - που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο - αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς.

Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Συνολικά 11 αγνοούμενοι - Μεταξύ αυτών 3 Έλληνες

Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 291 άτομα. Οι 22 από τους επιβαίνοντες είναι Έλληνες, εκ των οποίων 15 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος. Δεν αποκλείεται οι επιβαίνοντες να ανέρχονται σε 293, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένας μη καταγεγραμμένος.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός ανέφερε ότι η επιχείρηση εντοπισμού των 11 αγνοουμένων συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού όπου αποβίβασαν με ασφάλεια όλους τους διασωθέντες του «Euroferry Olympia».

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιάνος καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από 3 ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται επίσης ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε ξενοδοχεία οι διασωθέντες - 10 άτομα στο Νοσοκομείο

Σε τέσσερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα, μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τους σε ειδική αίθουσα αναμονής του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, ενώ πληροφορίες της λιμενικής αρχής Κέρκυρας αναφέρουν ότι αγνοούνται άλλοι 14 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας, διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς (9 άνδρες και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Ένας εκ των διασωθέντων, μάλιστα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Από τις πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά φέρεται να ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το "πνίγουν" οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές...» θα πει μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του να έχει πλέον καεί ολοσχερώς», όπως λέει.

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», μας είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), καθώς είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας και σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιταλία ακολουθώντας την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή του οχηματαγωγού πλοίο «Euroferry Olympiα».

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.