Δολοφονία Άλκη: Σε κλοιό οι χούλιγκανς, πρωτοβουλίες για την πάταξη της οπαδικής βίας (βίντεο)

Δολοφονία Άλκη: Σε κλοιό οι Δολοφονία Άλκη: Σε κλοιό οι

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους χούλιγκανς. 

Στο «στόχαστρο» των αρχών έχουν μπει δέκα χούλιγκανς που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, πρόκειται για δέκα άτομα που ανήκουν στον κύκλο του συλληφθέντα, ο οποίος κρατά σκληρή στάση και συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν νέες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου ενώ την ίδια ώρα η πολιτεία εκπέμπει αυστηρό μήνυμα για τη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους -αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου, ώστε να απομακρυνθούν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν έρευνες σε συνδέσμους οπαδών στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, και χθες Παρασκευή ακολούθησαν νέες έρευνες σε συνδέσμους οπαδών στην Αθήνα. Δείτε βίντεο του DNews από τις «εφόδους» της ΕΛΑΣ:

Άρειος Πάγος: «Να ερευνηθούν σαν εγκληματική οργάνωση»

Την Παρασκευή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με εγκύκλιο του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών ζητάει έρευνα όταν τα αδικήματα τελούνται από περισσότερα πρόσωπα, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και ταυτόχρονα δίνει σαφείς οδηγίες για την αυστηρή μεταχείριση υπαιτίων τέτοιων εγκλημάτων. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν οι ομάδες.

Επιπλέον, ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων για χρονική περίοδο από δύο έως πέντε χρόνια.

Επιπλέον ζητά η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η έφεση να μην αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

«Ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Και ως εκ τούτου «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών» επισημαίνεται στην εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ταυτόχρονα, με παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές άρχισε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

Αφορμή της παραγγελίας του κ. Σπυρόπουλου αποτέλεσε το θλιβερό περιστατικό της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

Θεοδωρικάκος: «Συνεχείς έλεγχοι στους συνδέσμους»

Οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων είναι συνεχείς και όσοι λειτουργούν παράνομα θα κλείνουν, τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά και τη νέα «έφοδο» της ΕΛΑΣ σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στην Αθήνα.

«Να ενώσουμε δυνάμεις για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», ανέφερε ο κ.  Θεοδωρικάκος σε δήλωσή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Γλύκας: «Δόθηκε εντολή προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας και την αστυνομία»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, αναφορικά με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη και τον 23χρονο φερόμενο ως δράστη, που ήταν γνωστός στις Αρχές για παλαιότερα περιστατικά οπαδικής βίας.

«Για μια ακόμη φορά συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Εχτές έγινε μια σημαντική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο και δόθηκε εντολή προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας και την αστυνομία προκειμένου να “σαρωθούν” όλες οι λέσχες ομάδων. Έχουμε ένα πρόσφατο νομοθέτημα για την οπαδική βία που οι διατάξεις είναι αρκετά αυστηρές, ενώ επανήλθε το ιδιώνυμο έγκλημα. Σε οποιαδήποτε ποινή καταδικαστεί κάποιος δεν έχουμε ούτε αναστολή, ούτε μετατροπή της ποινής. Κάθε ποινή θα εκτίεται», είπε ο κ. Γλύκας.

«Πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε κλιμακωτή αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Θεωρώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την ταυτοποίηση των υπόλοιπων δραστών. Η κατηγορία θα είναι η συνέργεια με ποινική μεταχείριση αντίστοιχη του αυτουργού. Από κοινού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν οργανωμένο σχέδιο για την αφαίρεση μιας ζωής. Στις λέσχες φιλάθλων λειτουργούν συγκεκριμένες ομάδες εγκληματικών οργανώσεων. Όχι παντού, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις», συνέχισε.

«Όσα εντοπίζονται παραπέμπουν σε οργανωμένο στρατό. Με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητήθηκε να εκδικάζονται οι σχετικές υποθέσεις εντός 30 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι στη δολοφονία συμμετείχαν 10 άτομα κινδυνεύουν και οι 10 με ισόβια αν αποδειχθεί ο δόλος για τον καθένα και ότι είχαν σαφή σκοπό», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Γλύκας.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.