28η Οκτωβρίου: Πριν μια δεκαετία οι παρελάσεις ακυρώθηκαν, αλλά όχι λόγω πανδημίας (εικόνες, βίντεο)

28η Οκτωβρίου: Πριν μια 28η Οκτωβρίου: Πριν μια

Πριν μια δεκαετία, το 2011, οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ακυρώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια πανδημία.

Χωρίς παρελάσεις – ή με ένα υβρίδιο μεταξύ παρελάσεων και πορειών- πέρασε η 28η Οκτωβρίου του 2011, δέκα χρόνια πριν. Ο λόγος δεν ήταν βέβαια η πανδημία, αλλά οι αντιμνημονιακές διαδηλώσεις που τότε βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Με πανό, μαύρα μαντίλια και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να φυγαδεύεται κακήν κακώς αμα τη εμφανίσει του, γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου 2011. Οι παρελάσεις ματαιώθηκαν σε αρκετές πόλεις εξαιτίας των διαμαρτυριών. Αποκορύφωμα όμως ήταν η ακύρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και η αποχώρηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, τον οποίο οι διαδηλωτές φώναξαν «προδότη».

{https://www.youtube.com/watch?v=vHZEvdhATCE}

Σχεδόν δακρυσμένος ο ίδιος, δηλώνει μπροστά στις κάμερες «Λυπάμαι για αυτό που γίνεται. Διαλέξανε τέτοια μέρα. Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, δεκαπέντε χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς. Τι μου λένε ότι είμαι προδότης; Απαράδεκτη η συμπεριφορά τους. Πρόκειται για απαράδεκτες μειοψηφίες».

parelasi2

Οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου από νωρίς το πρωί, μπλοκάροντας τα άρματα που θα περνούσαν από εκεί, ενώ η Αστυνομία θεώρησε αδύνατο μια επέμβαση τόσο κοντά στην εξέδρα των επισήμων.

{https://www.youtube.com/watch?v=E3kRopnNkoQ}

Αβγά και πειθαρχικό στην Αθήνα

Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση δεν ακυρώθηκε, όμως κάποια αβγά έπεσαν από διαδηλωτές προς την εξέδρα των επισήμων. Ακόμα και η μπάντα του Δήμου παρήλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά της όργανα.

Ο τότε Δήμαρχος Αθήνας, είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση διαμαρτυρίας θα περάσουν πειθαρχικό, όπως και έγινε. Οι μαθητές περνώντας από την εξέδρα των επισήμων γυρνούσαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση για να δηλώσουν αποδοκιμασία, ενώ στην παρέλαση της Λάρισας ένας από τους μαθητές μούτζωσε τους επισήμους.

parelasi3

Τι συνέβη στην επαρχία

Στο Ηράκλειο Κρήτης διαδηλωτές εμπόδισαν την παρέλαση και οι επίσημοι αποχώρησαν συνοδεία ΜΑΤ. Η παρέλαση ακυρώθηκε. Στη Νέα Αλικαρνασό, οι μαθητές γύρισαν την πλάτη τους στους επισήμους, ενώ επιδεικτικά η μπάντα σίγησε μόλις η παρέλαση έφτασε στην εξέδρα.

Η παρέλαση στη Ρόδο ακυρώθηκε λόγω συγκέντρωσης. Στη Βέροια η παρέλαση ματαιώθηκε λόγω διαδηλωτών. Στο Βόλο η παρέλαση διεκόπη μετά από φωτοβολίδες, αβγά και γιαούρτια προς τους επισήμους.

Στη Χίο η παρέλαση δεν ξεκίνησε. Στα Τρίκαλα ακυρώθηκε. Στο Μεσολόγγι οι μαθητές δεν χαιρέτησαν τους επισήμους. Στην Πάτρα η παρέλαση εμποδίστηκε. Στη συνέχεια ξεκίνησε και σταμάτησε από διαδηλωτές που απαιτούσαν να αποχωρήσουν οι βουλευτές όπως και συνέβη.

Τι έγραψε ο ξένος τύπος

Η ακύρωση της στρατιωτικής παρέλασης και η αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια από την εξέδρα των επισήμων έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Έλληνες διαδηλωτές αποκαλούν τον πρόεδρο «προδότη», διακόπτουν την παρέλαση» έγραφε το πρακτορείο Reuters. Το Associated Press ανέφερε ότι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον Κάρολο Παπούλια και άλλους αξιωματούχους. «Οι διαδηλωτές αποτελούνταν από Αριστερούς, αναρχικούς, νεο-ναζί, ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, καθώς και από οπαδούς της τοπικής ομάδας Ηρακλής που «έπεσε» από την πρώτη κατηγορία, εξαιτίας οικονομικών παρατυπιών» αναφέρει η Washington Post.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.