Συγκλονίζει ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, «μακάρι να ήταν ληστής και να ζούσε»

Συγκλονίζει ο πατέρας του Συγκλονίζει ο πατέρας του

«Το παιδί μου δεν μπήκε για να κλέψει. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν γιατί θα ήταν εδώ κατηγορούμενος. Ζωντανός», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος, πατέρας του 33χρονου ακτιβιστή, ανέβηκε πρώτος μάρτυρας στο βήμα να καταθέσει για τον θάνατο του γιου του. Ο μάρτυρας, που όπως είπε, είχε τρία παιδιά και τώρα έχει δύο, κατέθεσε στο ΜΟΔ πως είναι οργισμένος για όσα έγιναν εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018.

«Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωστόπουλος.

Με ένταση και θυμό, ο κ. Κωστόπουλος, που μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του έχει μετακομίσει από την Αμερική όπου κατοικούσε μόνιμα, αναφέρθηκε στη στάση των αστυνομικών μετά τον θάνατο του Ζακ: «Για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο κινητό τού γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων».

Ο πατέρας του Ζακ, τόνισε πως ο γιος του δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν «περιθωριακός». Όπως κατέθεσε, ο 33χρονος είχε την απόλυτη στήριξη τους οικονομικά και εργαζόταν ο ίδιος. Όπως είπε ήταν «ένας κοινωνικός, χαρούμενος άνθρωπος. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση».

Ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ”ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε” κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε πως ο 33χρονος Ζακ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ξεκίνησε η δίκη, αίτημα για μεγαλύτερη αίθουσα (εικόνες, βίντεο)

Με αιτήματα για εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, από το εδώλιο του οποίου απουσίαζε ένας εκ των έξι κατηγορουμένων.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου με καθυστέρηση, καθώς από τους δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση συγγενών και φίλων του 33χρονου θύματος, κάποιοι θέλησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας. Η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ, συγγενείς και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η Αννυ Παπαρούσου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Στο αίτημα συναίνεσε η υπεράσπιση, ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάση των διατάξεων για τον COVID-19. Η υπεράσπιση επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση ενός εκάστου κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό (εικόνες, βίντεο)

Αρχίζει σήμερα, 20 Οκτωβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια

Κλειστή παραμένει αυτή την ώρα η Δέγλερη έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καθώς πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από νωρίς έξω από το δικαστήριο, όπου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου το Σεπτέμβριο του 2018, που οδήγησε και στον θάνατό του στον πεζοδρόμο της Γλαδστωνος στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, αποδίδονται κατηγορίες συνολικά σε έξι άτομα για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι για την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία, όπως είχαν ζητήσει οι οικείοι του.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε νωρίς το πρωί το δικαστήριο, προκειμένου να είναι παρούσα στη δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή.

ζακ4

WhatsApp Image 2021 10 20 at 09.07.14

WhatsApp Image 2021 10 20 at 09.07.21

Την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Ζακ Κωστοπουλου εκφράζουν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου όπως ο κ. Θανάσης Καμπαγιαννης.

«Ανώτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή και το αποτέλεσμα αυτής της δίκη αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός δικηγόρος.

«Στημένη υπόθεση», λέει η γιαγιά Ζακ Κωστόπουλου

Για οργανωμένο σχέδιο και στημένη υπόθεση κάνει λόγο η γιαγιά του Ζακ Κωστοπουλου, ζητώντας από τους κατηγορούμενους να καταθέσουν την αλήθεια. Όπως ανέφερε η Κωνσταντίνα Πέτσα, οι Αρχές καθυστέρησαν 25 λεπτά να επέμβουν στο συμβάν και τούτο δημιουργεί υπόνοιες για την σκοπιμότητα τους.

Το λιντσάρισμα στην Γλαδστώνος

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) πέφτει νεκρός έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Με καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο νεαρός άνδρας στιγματίστηκε με χυδαίο τρόπο ακόμη και μετά την δολοφονία του.

Η άγρια δολοφονία είχε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης ως «θάνατος σε δημόσια θέα». Υπενθυμίζεται πως ο 33χρονος ακτιβιστής λιντσαρίστηκε από πολίτες - ενώ στη συνέχεια δέχτηκε χτυπήματα και από αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν - επειδή νωρίτερα είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο σε κοσμηματοπωλείο και θεωρήθηκε ύποπτος για κλοπή. Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί, από τους τουλάχιστον οκτώ που είχαν σπεύσει στο σημείο για το συλλάβουν, κατηγορούνται πλέον για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του θύματος ζητούσε να κατηγορηθούν με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο.

ζακ2

«Η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρέμει»

Σε ανακοίνωσή της τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως «η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει, άλλωστε, αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης - πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όπως σημειώνει, η δίκη αυτή είναι σημαντική, «καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή».

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.