Τελευταία ευκαιρία για τα δασικά αυθαίρετα – Ανοίγει η πλατφόρμα για την τακτοποίησή τους

Τελευταία ευκαιρία για τα Τελευταία ευκαιρία για τα

Μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης.

Με την υποβολή του ακινήτου τους στην πλατφόρμα του κτηματολογίου για την υπαγωγή των δασικού αυθαιρέτου σε διαδικασία τακτοποίησης, αρχικά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών με την ηλεκτρονική κατάθεση του παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν αρχικά εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, πάγωμα των νέων προστίμων, αλλά και συμψηφισμό σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Αμέσως με την υπαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνεται έλεγχος των δικαιωμάτων από τις διευθύνσεις δασών για τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος. Κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη, το ακίνητό τους είτε θα εξαιρεθεί είτε θα βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή τους αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων

Οι οικιστικές πυκνώσεις εκτιμάται ότι φτάνουν τα 300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες οικιστικές πυκνώσεις ανά νομό, είναι:

Στην Αττική 115.873 στρέμματα Στην Κορινθία 42.206 στρέμματα Στη Βοιωτία 12.880 στρέμματα

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις και όχι μεμονωμένα αυθαίρετα. Εκτιμάται πως το θέμα αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα, σύμφωνα με τον τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, είναι:

Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία
Η κατοικία να έχει αναγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου του 2011
Να μην βρίσκεται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000
Να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα
Να μη βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού
Να μη βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας
Να μην έχει χτιστεί σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή

Πώς συμπληρώνετε την αίτηση

Όσοι πρόκειται να κάνουν αίτηση, θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής πιστοποιητικά:

Υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη που βεβαιώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Υπογεγραμμένη δήλωση μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών. Κατά περίπτωση η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντιγράφου της αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει η δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑ – ΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης ειδικού αποσπάσματος, που θα περιλαμβάνει το γεωταμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό συντεταγμένων των ορίων του.

Οι κόκκινες γραμμές για την τακτοποίηση

Δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ.

Οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021. Τον Απρίλιο του 2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνταν από την ανάρτηση δασικών χαρτών οι περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικές πυκνώσεις.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για τους δασικούς χάρτες, ανοίγει ο δρόμος για το νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η όποια λύση προκριθεί, θα εξαιρεί από την τακτοποίηση τα κτίριαπου βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγρότοπους, αλλά και περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδωσετέα καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οοριοθετιθεί και βρίσκονται εκτός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.