Τα Βίλια, οι αντιπυρικές ζώνες και η σύσκεψη του περασμένου Μαΐου

Τα Βίλια, οι αντιπυρικές Τα Βίλια, οι αντιπυρικές

Την κυβέρνηση κατηγορούν τόσο ο Δήμαρχος Μάνδρας όσο και ο κοινοτάρχης Βιλίων, για την απουσία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή.

«Τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες» ανέφερε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Δήμαρχος Μάνδρας, μιλώντας για τη φωτιά στα Βίλια που καίει σήμερα για 4η συνεχόμενη ημέρα.

Στην κυβέρνηση έριξε την ευθύνη και ο κοινοτάρχης Βιλίων, ο οποίος ανέφερε «πρέπει επιτέλους η πολιτεία να κάνει αντιπυρικές ζώνες για να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τα βουνά».

Η οικονομική ενίσχυση για τις εργασίες πρόληψης

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, είχε συμπεριλάβει στην έκτακτη σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας που έγινε στις 29 Μαΐου τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, στους συνολικά 11 δήμους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι έλαβαν σημαντική οικονομική και τεχνική ενίσχυση καθώς και ενίσχυση σε επίπεδο εργασιών πρόληψης.

Ακόμα είναι αρκετές οι φωνές από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο που κατηγορούσαν τη δημοτική αρχή αρκετό καιρό πριν τις φωτιές πως δεν είχε ληφθεί η μέριμνα για υδροφόρες και γεμάτες υδατοδεξαμενές αλλά και για περιπολίες πυροπροστασίας.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη του Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στη συγκεκριμένη σύσκεψη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουν οριοθετηθεί 18 περιοχές σε 11 δήμους της Αττικής. Σε αυτές τις 18 περιοχές, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει να καθαρίσει την περίμετρο τους και επομένως, να τις προστατέψει εξωτερικά. Στο εσωτερικό της περιμέτρου αναλαμβάνουν οι Δήμοι τον καταμερισμό των εργασιών που σχετίζονται με την προστασία του δάσους. Εκεί θα έχουν την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα τεχνικά δελτία, τα οποία θα υποβάλλουν μέχρι την Τετάρτη. Όποια εργασία δεν μπορούν οι Δήμοι να την φέρουν εις πέρας, θα αναλάβει η Περιφέρεια – ο Περιφερειάρχης είναι εδώ – ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ζητούμενο, λοιπόν, είναι η συνεργασία ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι για την έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ σύμφωνα και με την οδηγία του πρωθυπουργού, για οποιαδήποτε περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση χρειαστεί, ώστε να διασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, αγαπητέ Νίκο, αγαπητέ Μιχάλη, μετά από πολλές δεκαετίες, να είναι μια προσπάθεια που θα φέρει αποτέλεσμα, ώστε να επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα σε όλη την επικράτεια και να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, καθώς και τα δάση μας».
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι των 11 Δήμων της Αττικής στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω 18 περιοχές και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Δημητρης Λουκάς, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης και Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.