Η φωτιά στο Παλαιό Φάληρο αποκαλύπτει την τραγική ιστορία μιας γυναίκας στα «αζήτητα»

Η φωτιά στο Παλαιό Φάληρο Η φωτιά στο Παλαιό Φάληρο

Η φωτιά στο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Πρωτέως και Μουσών αποκάλυψε μια τραγική ιστορία. Αυτήν την κυρίας Αφροδίτης.

Η κυρία Αφροδίτη, στο διαμέρισμα της οποίας ξέσπασε η πυρκαγιά, απεγκλωβίστηκε με κλωβό της πυροσβεστικής και στη συνέχεια έλαβε πρώτες βοήθειες από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Οι εικόνες με τις φλόγες, οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής και ο πανικός στους ενοίκους της διπλανής πόρτας ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία. Ωστόσο, πίσω από τις φλόγες στο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο κρύβεται μια τραγική ιστορία.

Η τραγική ιστορία της γυναίκας της διπλανής πόρτας

Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για μια γυναίκα κυριολεκτικά αφημένη στην τύχη της.  Το μεγάλο σπίτι είναι ιδιόκτητο, το πατρικό της. Έμενε εκεί με την οικογένεια της και τα δύο της αδέρφια, δύο άντρες που σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων και γειτόνων, αν και ευκατάστατοι, την έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει.

Έτσι, η κυρία Αφροδίτη ήταν αναγκασμένη να ζει χωρίς τα στοιχειώδη: χωρίς νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έβρισκε εναλλακτικούς τρόπους για να μαγειρεύει και να φτιάχνει τα απαραίτητα. Ίσως, σύμφωνα με τις εικασίες των γειτόνων της, αυτά τα μέσα να ήταν και υπεύθυνα για την πυρκαγιά.

Σύμφωνα πάντως με τους πυροσβέστες παρά την εν εξελίξει φωτιά μέσα στο διαμέρισμά της, όταν εκείνοι προσπάθησαν να τη σώσουν εκείνη τους έλεγε: «Μη με κατεβάσετε, μη με κατεβάσετε…». 

φωτια παλαιο φαληρο ενοικος

Εξαγριωμένοι οι γείτονες

«Στις 7 το πρωί, όταν καταλάβαμε την πυρκαγιά, άρχισα να φωνάζω κι εγώ κι η κόρη μου. Πιάσαμε να χτυπάμε τα κουδούνια στα υπόλοιπα διαμερίσματα για να βγουν όλοι έξω. Και μετά, όταν κατεβήκαμε, καλέσαμε την πυροσβεστική» περιέγραψε η Αλεξάνδρα Μαυρομίχαλου, που ζει στον 7ο όροφο με την κόρη της.

Και συνέχισε να περιγράφει: «Η Αφροδίτη ζει αφημένη, μέσα στα κουρέλια. Όταν ξέσπασε η φωτιά καθόταν στο μπαλκόνι και κοίταζε το κενό, κοίταζε τη φωτιά σαν τον Νέρωνα…».
Η ίδια η κ. Μαυρομίχαλου βρισκόταν πάντως σε ιδιαίτερα φορτισμένη και στρεσαρισμένη κατάσταση, αφού ήταν ήδη έξω από το διαμέρισμά της 2 ώρες να παρατηρεί την φωτιά από το απέναντι ζαχαροπλαστείο.

«Κατά καιρούς και μετά από τις καταγγελίες γειτόνων ερχόταν η αστυνομία και της έκανε συστάσεις. Δεν ήταν σε καλή ψυχολογική και πνευματική κατάσταση, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια» μας είπε ο κ. Παύλος Παναγιώτακος, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στον 4ο όροφο κι ο 14χρονος γιος του Κωνσταντίνος συμπλήρωσε:

«Πρόσφατα μάς έφεραν κάποια έπιπλα κι η κυρία Αφροδίτη επιτέθηκε στους ανθρώπους τής μεταφορικής εταιρείας. Τα κοινόχρηστα έχει να τα πληρώσει χρόνια. Οι συγγενείς της δεν θέλουν να την δουν καν. Πολλές φορές στο παρελθόν ένοικοι της πολυκατοικίας συγκέντρωναν υπογραφές για να φύγει αλλά εγώ, για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν υπέγραψα ποτέ. Όταν ήταν στα καλά της ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής κι ωραίος άνθρωπος».

Την ώρα, πάντως, που έδινε την δική της κατάθεση, η κόρη της κας Αλεξάνδρας, η οποία ήταν κι αυτή που ειδοποίησε την πυροσβεστική, άρχισε να φωνάζει: «Θα κάνουμε όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας καταγγελία να φύγει πια, να την πάρουν οι συγγενείς της, είναι επικίνδυνη».

Η Γραμμάτου Λίντα, κόρη μιας ηλικιωμένης κυρίας που μένει χρόνια στον πρώτο όροφο είπε στο Dikaiologitika News: όταν την είδα να βάζουν στο φορείο την κα Αφροδίτη, την ρώτησα: “Τι έγινε Αφροδίτη;” Κι εκείνη μου απάντησε: “Ένα κερί άναψα απλώς Λίντα μου…”. Η ίδια συμπλήρωσε: «Η μητέρα μου με πήρε κλαίγοντας γύρω στις 8 παρά. Αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο».

«Κάρβουνο» το διαμέρισμα

Όπως μας είπαν από την πυροσβεστική, το διαμέρισμα της κας Αφροδίτης έχει καεί ολοσχερώς ενώ υπάλληλοι του Δήμου μας είπαν ότι έχουν αρχίσει ήδη τα τηλέφωνα για να φιλοξενηθεί σε κέντρο πυρόπληκτων. Παράλληλα ενεργοποίησαν το ΚΑΠΗ της περιοχής να συνδράμει.

Στον 2o  και 3ος όροφο της πολυκατοικίας τα διαμερίσματα είναι  πλημμυρισμένα και χρειάζονται αποκατάσταση.

Στα «αζήτητα» και στο νοσοκομείο

Η κυρία Αφροδίτη μεταφέρθηκε στην κλινική πλαστικής χειρουργικής του Ευαγγελισμού και αναμένεται να εξεταστεί από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Στο νοσοκομείο αξιολογούν ότι η ηλικία της είναι περίπου 70 ετών.

Όπως μας είπαν από το νοσοκομείο, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την υγεία της, κανείς δεν ρώτησε τους γιατρούς. «Δεν συνοδεύεται από κανέναν» μας είπαν. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, μια γυναίκα στα «αζήτητα».

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.