Ο πολιτικός Θάνος Μικρούτσικος: «Εγώ είμαι οριστικά με το ΚΚΕ»

Ο πολιτικός Θάνος Ο πολιτικός Θάνος

Θάνος Μικρούτσικος: Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο πλάι του Ανδρέα Παπανδρέου και στη Μελίνα Μερκούρη. Από τις καταγγελίες κατά της Αριστεράς για το «βρώμικο ΄89» και τον ιστορικό χαρακτηρισμό για τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως «Αρχιερέα της διαπλοκής», στη θέση του υπουργού Πολιτισμού.

Και από όλα αυτά, μετά από χρόνια απουσίας από το πολιτικό σκηνικό, ξανά στο πλευρό του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτός ήταν ο πολιτικός Θάνος Μικρούτσικος που το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου 2019 υπέκυψε μετά από την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν πάντα αυτό που αποκαλούμε «στρατευμένος» καλλιτέχνης. Ουδέποτε κρατούσε αποστάσεις από όσα πίστευε ούτε και φρόντισε να τα εξαργυρώνει με κάποιον τρόπο, πιστός στη μαρξιστική ιδεολογία και συνεπής στην «αριστερή» εκδοχή της πολιτικής σκέψης και της πολιτικής πρακτικής στον χώρο όπου λειτουργούσε και έγραψε τις δικές τους μεγάλες σελίδες με το αιώνιο μελάνι της Τέχνης του. Ήταν ενταγμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από το οποίο αποχώρησε το 1982.

Το «βρώμικο '89» τον εξόργισε

Δεν ήταν της διαρκούς πολιτικής επικαιρότητας, εμφανιζόταν στο προσκήνιο μόνο όταν έκρινε ότι υπήρχε σοβαρός λόγος. Η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που έμεινε στη νεότερη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας ως «βρώμικο ‘89» ήταν κάτι που τον εξόργισε. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έμεινε να στηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου ενώ ιστορική θα μείνει η φράση που είχε πει για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίον είχε χαρακτηρίσει «Αρχιερέα της διαπλοκής».

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996) είχε τη θέση του εξωκοινοβουλευτικού αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού. Αυτό, το 1993. Ένα χρόνο αργότερα, το 1994, αμέσως μετά τον θάνατο της Μελίνας Μαρκούρη ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτισμού το οποίο κατείχε μέχρι το 1996 όταν σχημάτισε κυβέρνηση ο Κώστας Σημίτης.Εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015 όταν και τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Η πολιτική του στάση, στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είχε προκαλέσει ιδιαίτερες συζητήσεις.

«Το ΚΚΕ δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις»

Σε μία από τις συνεντεύξεις – δηλώσεις τους σχετικά με το ίδιο θέμα είχε εκφράσει την άποψή του: « Όποιος μελετά με πάθος ιστορία, θα παρατηρήσει ότι τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, ακόμη και αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυνηγώντας το εφικτό, είτε ενσωματώθηκαν απολύτως στο σύστημα, είτε περιθωριοποιήθηκαν (...) Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στο βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα (...) Εγώ είμαι οριστικά μαζί με το ΚΚΕ», είχε πει.

Στις τελευταίες εκλογές, αυτές του 2019, που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είχε τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ.Στα τελευταία χρόνια, μοιραία και της ζωής του και ενώ πολιτικά στήριζε αναφανδόν το ΚΚΕ, έδωσε τρεις μεγάλες συναυλίες για τα 100 χρόνια του κόμματος το 2018, παρουσιάζοντας μετά από δεκαετίες το έργο του «Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», ενώ προχώρησε και στην επανεκτέλεση του έργου η οποία κυκλοφορεί από την εκδοτική επιχείρηση του ΚΚΕ, τη «Σύγχρονη Εποχή».

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.