Τρόποι καλής συμπεριφοράς και πως να τους εμπνεύσετε στα παιδιά σας

Αναρωτιέστε αν χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες μεθόδους για να μάθετε στα μικρά σας να συμπεριφέρονται ακολουθώντας τρόπους καλής συμπεριφοράς αλλά και με σεβασμό προς εσάς τους ίδιους;

Μπορεί η όλη διαδικασία να αποδεικνύεται πολλές φορές μεγάλη «πρόκληση», τηρώντας όμως μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού σας μπορείτε να πετύχετε το επιθυμητό!

H επανάληψη βοηθά την καλή συμπεριφορά

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και μαζί μ’ αυτόν τα όρια τα δικά του και τα δικά σας. Δεν γνωρίζει τους κανόνες και τους τρόπους ως έννοιες, γι’ αυτό πρέπει εσείς να προσπαθείτε να του τα εξηγείτε διαρκώς.

Το μυστικό είναι η επανάληψη. Η συμπεριφορά και η στάση που θα έχετε απέναντι στο παιδί σας πρέπει να είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη για να εντυπώνεται στο υποσυνείδητο του παιδιού και σιγά-σιγά να υιοθετείται από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πιο εύκολο για το παιδί σας να ξεχωρίζει τι σημαίνει καλή συμπεριφορά και τι όχι.

Λέξεις-κλειδιά για σωστούς τρόπους

Για να είναι το παιδί ευγενικό απέναντι σε εσάς και τον κοινωνικό του περίγυρο, είναι καλό να ακούει κάποιες λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας όπως ‘‘Καλημέρα, Γεια σας, Ευχαριστώ’’ οι οποίες έχουν θετικό αντίκρισμα στους άλλους.

Αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί ότι κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις, θα επαινείται από τον περίγυρό του και -χωρίς να το καταλάβει- θα αποκτήσει τους βασικούς κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς. Σε περίπτωση που το παιδί δεν χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες λέξεις μπορείτε να του κάνετε εσείς την ερώτηση ‘‘ Τι λέμε;’’ και να το επαινείται κάθε φορά που θα δίνει τη σωστή απάντηση.

Η ηρεμία και ο διάλογος φέρνουν αποτελέσματα

Μερικοί γονείς, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα, χρησιμοποιούν την τιμωρία η οποία συνοδεύεται με φωνές, επιθετικότητα ή σκληρά λόγια. Αυτή η αντιμετώπιση λειτουργεί εις βάρος του παιδιού αλλά και εις βάρος σας. Αν συμπεριφέρεστε με επιθετικότητα, το πιο πιθανό είναι το παιδί να συνεχίσει από αντίδραση να συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Πλησιάστε το παιδί σας ήρεμα και εξηγείστε του ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή, αφήστε το να ηρεμήσει και όταν ηρεμήσει, εξηγήστε τους λόγους που δεν πρέπει να αντιδρά έτσι. Η ήρεμη αντιμετώπιση είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος δρόμος, αλλά σε βάθος χρόνου δημιουργεί παιδιά με καλή κριτική ικανότητα και αυτοπεποίθηση.

Το παιδί είναι καθρέφτης της συμπεριφοράς του γονέα

Το παιδί σας είναι ο καθρέφτης σας, πράγμα που θα έχετε διαπιστώσει από πολύ νωρίς στη ζωή του. Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχειριστείτε το θυμό, την αντίδραση και την ανυπακοή του παιδιού αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι εσείς είστε το παράδειγμά του.

Αν φέρεστε με ευγένεια και σεβασμό υπάρχουν πολλές πιθανότητες το παιδί σας να αποτυπώσει τη συμπεριφορά, να την αποθηκεύσει και σταδιακά να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να μάθουμε στα παιδιά καινούρια πράγματα, πόσο μάλλον για να εμπνεύσουμε τη σωστή συμπεριφορά.

 

Τάξη στο χώρο τους

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να μαζεύουν το χώρο τους και να μην είναι ακατάστατα. Αν μάθουν να βάζουν σε τάξη το δωμάτιό τους θα έχουν και τάξη στη ζωή τους μελλοντικά. Μπορείτε να κάνετε την όλη διαδικασία παιχνίδι.

Μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα με δουλειές που θα θέλατε να κάνουν τα παιδιά σας καθημερινά. Κάθε φορά που θα τελειώνουν κάποιες απ’ αυτές θα κάνετε μια ευχάριστη δραστηριότητα μαζί (βόλτα στο πάρκο, μαγειρική, παιχνίδι). Σιγά σιγά αυτές οι δουλειές θα τους γίνουν συνήθεια και παράλληλα θα περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner