Όπου φύγει - φύγει για το Πάσχα οι εκδρομείς, οι hot προορισμοί και το κόστος που «ζαλίζει»

Όπου φύγει - φύγει για το Όπου φύγει - φύγει για το

Με πληρότητα 90% λειτουργούν αυτές τις ημέρες τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών τουριστών, ωστόσο μόλις 3 στα 10 είναι ανοιχτά καθώς η σεζόν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, ξεκινάει τον Μάιο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Κέρκυρα, στα χωριά των Ιωαννίνων, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Πύλος, η ευρύτερη περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, η Αργολίδα και στο Αιγαίο, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκανησα. Κατά τον κ. Τάσιο, ο οποίος μίλησε στο Dnews, φέτος μεγάλη ζήτηση έχουν τα ξενοδοχεία στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του θρησκευτικού τουρισμού από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στην Πιερία, την Καβάλα και τη Θάσος.

Ακριβότερα κατά 10% διαμονή και σίτιση

Όσον αφορά το κόστος, ο κ. Τάσιος αναφέρει πως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης υπάρχει «μία λογική αύξηση 10%» η οποία βεβαίως είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τα κόστη μετακίνησης που έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν τα Dnews για το κόστος των διακοπών για μια τετραμελής οικογένεια τις γιορτινές ημέρες, το ποσό που θα χρειαστεί είναι τουλάχιστον 2.000 ευρώ, αφού μόνο οι τιμές των ακτοπλοϊκών σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20%.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αισιοδοξεί οτι φέτος θα καταρριφθεί ακόμα και το ρεκόρ του 2022 αφού καθημερινά η Αθήνα, η Ρόδος και το Ηράκλειο υποδέχονται εκατοντάδες πτήσης charter από ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Βασικό πρόβλημα παραμένει όπως και πέρσι η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό και γενικότερα στον επισιτιστικό κλάδο. Σε σύνολο 168.000 μετακλήσεων για όλους τους κλάδους οι 9.600 αφορούν εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Έχουμε 62.000 κενές θέσης και προσπαθούμε σε πρώτη φάση να τις καλύψουμε με μετακλήσεις από τρίτες χώρες όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Γεωργία και η Μολδαβία, ενώ σε δεύτερη φάση προχωράμε σιγά σιγά και σε προσκλήσεις πολιτών από το Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία», υπογραμμίζει αναγνωρίζοντας όμως ότι το φαινόμενο έχει αρχίσει και λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις που θα επηρεάσουν το τουριστικό προϊών.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις, η πλειονότητα (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές, 91.630 αφορούν εποχική εργασία, διάρκειας 3-9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών, βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Επίσης, σε εστίαση και καταλύματα δίδεται η δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για 80.316 εργαζόμενους και εδώ ελήφθη υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.

#ΕΚΔΡΟΜΗ #ΠΑΣΧΑ #προορισμοί #ΚΟΣΤΟΣ #ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.