Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ταφή του τέως βασιλιά: Γιατί αρνήθηκε το λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη η κυβέρνηση

Πυρετώδεις προετοιμασίες Πυρετώδεις προετοιμασίες

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανακοίνωσε πως η κηδεία του θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Τατόι.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά - και ενώ η οικογένειά του ζητούσε το τελευταίο διάστημα να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη - η κυβέρνηση αποφάσισε το πρώι της Τετάρτης να ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.

Σε  συνέχεια και σε συνεννόηση με την οικογένειά του, ορίστηκε πως η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει - τουλάχιστον για την ώρα - πρόβλεψη για λαϊκό προσκύνημα.

Αυτό που διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως - παρά το έντονο παρασκήνιο - τα πράγματα ήταν εξαρχής ξεκάθαρα όσον αφορά το αίτημα της οικογένειας για κηδεία δημοσίας δαπάνης, αλλά και για το εάν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα - όπως είθισται στους ηγέτες μεταπολιτευτικής χώρας.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, είχε φροντίσει να κάνει γνωστές τις προθέσεις της στο περιβάλλον του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Προβληματισμός, επομένως, δεν υπήρξε, παρά μόνο μια προσπάθεια να ισορροπήσουν οι αποφάσεις μεταξύ της ανθρώπινης διάστασης και της πολιτικής διαδρομής του τέως βασιλιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μητρόπολη Αθηνών συνηθίζεται να γίνονται τελετές με συγκεκριμένες τιμές σε εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση όμως, αρνήθηκε το λαϊκό προσκύνημα ειδικά στη Μητρόπολη λόγω συμβολισμού - καθώς ο τέως βασιλιάς δεν έχει αυτήν την ιδιότητα.

Επέτρεψε όμως στην οικογένεια να έχει την επιλογή να αποδοθούν οι όποιες τιμές ιδιωτικώς στο Τατόι.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι 

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες του χώρου όπου θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με ειδικά συνεργεία να βρίσκονται στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, πραγματοποιώντας εργασίες απομάκρυνσης κορμών των καμένων δέντρων.

Σημειώνεται πως στο  περίβολο του ναού της Αναστάσεως βρίσκονται οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α′ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη, δεύτερου συζύγου της πριγκίπισσας Μαρίας, αλλά και της βασιλοπούλας Όλγας και άλλων εστεμμένων.

Παράλληλα στο βασιλικό κοιμητήριο βρίσκεται το Μαυσωλείο, ένα εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936 – 1940, το οποίο φιλοξενεί τους τάφους του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου.

Ποιοι θα παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη

Με εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να κατακλυστεί την προσεχή Δευτέρα η Μητρόπολη Αθηνών.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκτιμάται ότι θα είναι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου Γουίλιαμ, βαφτισιμιός του εκλιπόντα. Επίσης εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στην Αθήνα βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη η αδερφή του Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί στην κηδεία του Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία, συνοδευόμενη από τον υπουργό εξωτερικών.

Όλα δείχνουν ότι θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

#ΤΕΩΣ_ΒΑΣΙΛΙΑΣ #ΤΑΤΟΙ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ #ΛΑΙΚΟ_ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ #ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.