Πώς να διδάξω στο παιδί μου καλούς τρόπους;

  Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που ένα παιδί πρέπει να τα μάθει από μικρό έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για να κατανοήσει πώς λειτουργεί η κοινωνικότητα και πώς ορίζεται η αντικοινωνικότητα, κάποια χρόνια αργότερα.
Ορίστε, λοιπόν, μερικοί τρόποι να μπει το νερό στ’ αυλάκι…

Επιμείνετε στις σωστές φράσεις μέχρι να τις μάθει

Οι καλοί τρόποι, πέρα από ζήτημα κατανόησης των στοιχειωδών κοινωνικών συμβάσεων, είναι και θέμα συνήθειας και τις «καλές συνήθειες» καλό είναι να τις αποκτούμε από νωρίς.

Διδάξτε του με απλά παραδείγματα ή παιχνίδια ρόλων πότε πρέπει να λέει «ευχαριστώ» και πότε «παρακαλώ» και, αν είναι σημαντικό για εσάς, μάθετε στο μικρό σας να προσφωνεί τους μεγαλύτερους με το «κύριε» ή το «κυρία», καθώς και να απαντά στο τηλέφωνο με το «παρακαλώ» ή το «εμπρός».

Η επανάληψη είναι ένας καλός τρόπος να εντυπωθούν οι κανόνες ευγενείας στο μυαλουδάκι του, όσο και το να βλέπει και να ακούει εσάς τους ίδιους να κάνετε όσα του μαθαίνετε.

Άρα, όποτε θέλετε να σας δώσει κάτι, χρησιμοποιείτε πάντα το «παρακαλώ» κι όταν το πάρετε δεν αμελείτε να του πείτε ένα «ευχαριστώ».

Μην ξεχνάτε να του λέτε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει

Μη διστάζετε να του υπενθυμίζετε ότι δεν πρέπει να διακόπτει τους άλλους κι ότι πρέπει πάντα να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει ή να ζητήσει κάτι.

Στο τραπέζι, δείξτε του ότι δεν πρέπει να μιλά όταν τρώει ούτε να σηκώνεται και να φεύγει πριν τελειώσουν όλοι το γεύμα τους.

Φροντίστε να μάθει να μη σκαλίζει τη μύτη του και να μην πειράζει πράγματα σε ξένα σπίτια χωρίς πρώτα να ζητά την άδεια του οικοδεσπότη.

 

Μην του μαθαίνετε κακές λέξεις επειδή είναι χαριτωμένο

Μην ενθαρρύνετε τις πιο αγενείς από αυτές, όπως π.χ. τη βωμολοχία, για να διηγείστε χαριτωμένα περιστατικά αργότερα.

Αν το παιδί αντιληφθεί ότι έχει κοινό, ίσως πάρει το λάθος μήνυμα και υιοθετήσει συμπεριφορές που, σε κανονικές συνθήκες, δεν είναι αποδεκτές και ίσως να είναι έως και αντικοινωνικές.

Μην το μαλώσετε μπροστά στον κόσμο για να μην προκαλέσετε αρνητικά συναισθήματα που, ίσως, να μην μπορεί ακόμη να διαχειριστεί, μόνο πάρτε το στην άκρη και εξηγείστε του ότι αυτό που είπε δεν είναι σωστό ή βρείτε του μια άλλη ασχολία για να αποσπάσετε την προσοχή του απ’ το «σόου».

Δώστε βάρος στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους

Φροντίστε, καθώς μεγαλώνει κι αντιλαμβάνεται πλέον τις πιο πολύπλοκες έννοιες, να μην παπαγαλίζει, αλλά να κατανοεί ποια είναι η χρησιμότητα των καλών συμπεριφορών στην καθημερινή του ζωή.

Μάθετέ του ότι δεν αρκεί να μένει σιωπηλό όταν κάποιος μιλάει, αλλά, αν χρειαστεί να διακόψει να το κάνει με ένα απλό «με συγχωρείτε».

Πολύ σημαντικό είναι να μάθει να απαντά όποτε κάποιος του απευθύνει τον λόγο, ακόμη και όταν δεν έχει κάτι να πει, λέγοντας, απλώς, «δεν ξέρω».

Και φυσικά, να μη φοβάται να παραδέχεται το λάθος του και να ζητά «συγγνώμη» όποτε αντιλαμβάνεται ότι μία πράξη ή φράση του, έβλαψε ή πλήγωσε κάποιον.

Μην το μαλώνετε, ο χρόνος δουλεύει για εσάς

Μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας σε θέματα καλών τρόπων, αφού έχετε μπροστά σας όλο τον χρόνο να το βοηθήσετε να τα εμπεδώσει και να μάθει να φέρεται όπως πρέπει.

Δείξτε υπομονή, μην κουράζεστε να επαναλαμβάνεστε, δώστε το καλό παράδειγμα και κερδίστε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του, για να τα χρησιμοποιήσετε ως όπλα στην προσπάθειά σας αυτή.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner