«Μύλος» με την εκτός σχεδίου δόμηση, στις καλένδες η μεταβατική ρύθμιση που είχε ετοιμάσει το ΥΠΕΝ

«Μύλος» με την εκτός «Μύλος» με την εκτός

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα κατατεθεί (πριν κλείσει την Μεγάλη Τετάρτη) στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ για να δοθεί λύση δόμησης σε χιλιάδες ακίνητα εκτός σχεδίου, μέχρι τώρα άρτια και οικοδομήσιμα, που χάνουν το δικαίωμα δόμησης.

Πρόκειται για μία κυβερνητική απόφαση, η οποία οδηγεί σε πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αφήνοντας μετέωρες εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, οι οποίες χάνουν το δικαίωμα δόμησης, μετά και από ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο.

«Εκφράζοντας την προσωπική μου θέση πρόκειται για θέμα τεράστιας σημασίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με εγκύκλιο αλλά χρήζει άμεσης ρύθμισης», είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, αναφέροντας ότι «στο υπουργείο επεξεργαστήκαμε και έχουμε ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες και μηχανικούς».

Όμως, ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στην παρούσα Βουλή, λέγοντας ότι «το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης» και άφησε ανοιχτή την εκκρεμότητα του θέματος.

Γιατί πήρε πίσω το ΥΠΕΝ τη δεύσμευση νομοθετικής ρύθμισης

Δίνοντας εξηγήσεις για το ότι ο ίδιος εκ μέρους της κυβέρνησης είχε δεσμευτεί στη Βουλή, πως πριν την Μ. Τετάρτη θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ για την οικοδομική άδεια της Πάτμου, ο κ. Ταγαράς είπε στη Βουλή το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Γιώργου Βλάχου ότι:

«Είχα πει ότι επεξεργαζόμαστε ρύθμιση που θα δίνει διέξοδο σε αυτή την κρίσιμη εκκρεμότητα και επειδή πήραμε την απόφαση του ΣτΕ στις 30 Μαρτίου, είχαμε ακούσει για κάποια σημεία. Ολόκληρη την απόφαση επίσημα την πήραμε στις 30 Μαρτίου, για αυτό και δεσμεύτηκα χωρίς να έχω όλη την εικόνα.

Έχουμε ετοιμάσει πρόταση της ρύθμισης, που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς στην απόφαση που θα περάσει ότι δίνει διέξοδο και δεν μας ξανά οδηγεί πίσω.

Επειδή είναι περίοδος προεκλογική, η απαίτηση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητα άνω των 100 ετών, για αυτό πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά να τις ξαναπάρουμε πίσω».

Ο κ. Ταγαράς έκλεισε οριστικά το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση από την παρούσα Βουλή και έκανε λόγο για εκκρεμότητες 100 χρόνων και εθνικό στοίχημα και παρέπεμψε στην ολοκλήρωση του εν εξελίξει πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού μετά το 2025.

Ο Γιώργος Βλάχος είχε αναφέρει στην επερώτησή του:

Mετά την απόφαση του ΣτΕ έχουμε οδηγηθεί σε ακύρωση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας και σε ακύρωση δεκάδων εγκυκλίων του υπεύθυνου υπουργείου προς τις πολεοδομίες της χώρας επί δεκαετίες τώρα, οι οποίες επιβεβαίωναν επαναληπτικά την βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου, έχοντας δημιουργήσει μία πάγια πρακτική και συνακόλουθα μία ασφάλεια δικαίου για τους ιδιοκτήτες τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε σχετικές αγοραπωλησίες γονικές παροχές αποδοχές κληρονομιάς έκδοση οικοδομικών αδειών και κατασκευή υποδομών, οι οποίοι τώρα θίγονται και χάνουν τα δικαιώματα τους και την αξία της ιδιοκτησίας τους.

#ΕΚΤΟΣ_ΣΧΕΔΙΟΥ #ΔΟΜΗΣΗ #ΡΥΘΜΙΣΗ #ΥΠΕΝ #ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.