Σοκαριστική έκθεση: «Διορθωτικοί» βιασμοί και «θεραπείες» από ιερείς σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα

Σοκαριστική έκθεση: Σοκαριστική έκθεση:

Τι αποκαλύπτει για την Ελλάδα η ετήσια Ανασκόπηση της ILGA-Europe αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη

Στην έκθεση καταγράφονται συστηματικές διακρίσεις εις βάρος μελών της LGBT κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς και πολυάριθμα περιστατικά βίας, αλλά και σοκαριστικές πρακτικές - μεταξύ των οποίων οι «διορθωτικοί» βιασμοί.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Υποθέσεων Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει δεκάδες περιστατικά μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ αρκετές από τις επιθέσεις - λεκτικές και σωματικές - έγιναν ανήμερα των Athens και Thessaloniki Pride.

Θύματα των επιθέσεων σε πολλές περιπτώσεις τρανς άτομα, που βρέθηκαν μάλιστα στο επίκεντρο των διακρίσεων κι εν μέσω πανδημίας.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό αφορμή για περισσότερες διακρίσεις

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό αρκετά τρανς άτομα παρενοχλήθηκαν, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος σε καταστήματα, καφετέριες και άλλους χώρους, επειδή η εμφάνισή τους «δεν ταίριαζε» με τα έγγραφά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (GTSA) κατέγραψε 12 τέτοιες περιπτώσεις σε 2 μόλις μήνες. Στο ίδιο διάστημα, σε λεσβία απαγορεύτηκε η είσοδος από σεκιούριτι καθώς θεωρήθηκε ότι πρόκειται για άνδρα.

«Θεραπείες» μεταστροφής και βιασμοί

Τα στοιχεία, ωστόσο, που σοκάρουν αφορούν τις λεγόμενες «θεραπείες» μεταστροφής, στις οποίες υποβάλλονται μέχρι σήμερα μέλη της LGBT κοινότητας.

Σε έκθεση του Orlando LGBT+ - με βάση 100 απαντήσεις από επιζώντες βίας - τονίζεται ότι οι «θεραπείες» πραγματοποιούνται από επαγγελματίες της υγείας, εναλλακτικούς θεραπευτές, αλλά και ιερείς.

Στις καταγγελίες γίνεται λόγος για «διορθωτικούς» βιασμούς, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική βία και σεξουαλική παρενόχληση.

Υπενθυμίζεται πως το Orlando LGBT+ έχει καλέσει το κράτος να απαγορεύσει την πρακτική.

Σχολικά βιβλία που προάγουν... τον ρατσισμό 

Στην έκθεση γίνεται, παράλληλα, αναφορά στο μάθημα της Υγιεινής των ΕΠΑΛ, στο οποίο μαθητές κλήθηκαν να εξεταστούν στις περσινές Πανελλήνιες σε εγχειρίδια που προάγουν τον διαχωρισμό και τον ρατσισμό.

«Να αναφέρετε επτά παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων», ήταν η επίμαχη ερώτηση.

Σύμφωνα με την διατύπωση στο εγχειρίδιο Υγιεινή - Μικροβιολογία της Γ' Λυκείου των ΕΠΑΛ, μεταξύ των υπόλοιπων παραγόντων περιλαμβανόταν και η «διάδοση της ομοφυλοφιλίας».

Δείτε την έκθεση της ILGA-Europe εδώ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.