Print this page

Tips προετοιμασίας για την "1η ημέρα"στον παιδικό σταθμό & στο σχολείο

Η πρώτη ημέρα στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο σηματοδοτεί "μεγάλες" αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται ένα παιδί τα δεδομένα τριγύρω του.

Πρώτη φορά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο, ξένο περιβάλλον και να αντιληφθεί τον εαυτό του μέσα σε αυτό, χωρίς το “απάγκιο” της μαμάς και του μπαμπά.

Ομολογουμένως η μετάβαση είναι μεγάλη για το παιδί σας και για αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετή υποστήριξη τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει.

Εξοικείωση του παιδιού με το χώρο.

Είναι σημαντικό για το παιδί να εξοικειωθεί με το σχολικό περιβάλλον, πριν την έναρξη του σχολείου.

Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου ή του παιδικού σταθμού και να συννενοηθείτε για το πότε θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο χώρο.

- Περιηγηθείτε σε όλους του χώρους και συζητήστε με το παιδί για αυτά που βλέπετε, π.χ. τις αίθουσες, τα χρώματα.

- Αν είναι εφικτό, γνωρίστε τον δάσκαλο με το παιδί σας. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι οι δάσκαλοι είναι εκεί για να το βοηθήσουν και μπορεί να συζητάει μαζί τους οτιδήποτε το απασχολεί και οποιαδήποτε στιγμή.

- Δείξτε στο παιδί σας τις εγκαταστάσεις φροντίδας του σχολείου, όπως είναι η τουαλέτα και εξηγήστε του πώς θα τις χρησιμοποιεί.

Αφιερώστε χρόνο σε αυτή την επίσκεψη και βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

Πρακτικές ετοιμασίες για την έναρξη του σχολείου

Μια καλή ιδέα είναι να έχετε έτοιμα τα πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί σας, όπως τα σκεύη για το μεσημεριανό του γεύμα, την τσάντα του, το παγούρι του και τα χαρτικά.7d995d70ea21

- Επιλέξτε μια σχολική τσάντα που είναι άνετη για το παιδί σας (ανάλογη της ηλικίας του) ώστε να μπορεί να τη μεταφέρει.

- Επιλέξτε ένα ταπεράκι για το μεσημεριανό γεύμα με χωρίσματα για τα λαχανικά και το ψωμάκι.

- Ρωτήστε τις δασκάλες αν χρειάζεται να προμηθευτείτε υλικά δραστηριοτήτων (μολύβια, μαρκαδόρους, χαρτόνια), καπέλο, ποδιά φαγητού, πετσέτα και άλλα αντικείμενα για τη νέα του καθημερινότητα στο σχολείο.

Tip: Γράψτε το όνομα του παιδιού σας στο ταμπελάκια των ρούχων του, καθώς και στο ταπεράκι για το μεσημεριανό του γεύμα και στο σχολικό σακίδιο, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα “χαθούν”.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και προετοιμαστείτε πρακτικά και ψυχολογικά μαζί με το παιδί σας.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Πηγή

Related items