Print this page

Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο;

Αν το παιδί σας πρόκειται να φοιτήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Α΄ Δημοτικού, έχει έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Όταν πλησιάζει η ώρα της «αποφοίτησης» από το νηπιαγωγείο έρχεται η στιγμή της επιλογής του δημοτικού σχολείου.

Οι γονείς, ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί της οικογένειας μπαίνουν στο δίλημμα: δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο;

Εύκολα θα μεταφράσει κανείς αυτό το ερώτημα σε «δωρεάν ή επί πληρωμή εκπαίδευση;» αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών υπάρχουν πολλές σκέψεις και επιχειρήματα υπέρ και κατά που δυσκολεύουν την επιλογή.

Ναι στο δημόσιο

Η φοίτηση είναι δωρεάν: Το συγκεκριμένο επιχείρημα υπέρ του δημοσίου σχολείου είναι μεγάλης σημασίας στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Όταν ένας γονιός δεν πληρώνει για το σχολείο του παιδιού του μπορεί να διαθέσει τα χρήματα των διδάκτρων στην εκπαίδευση του παιδιού του, ενδεχομένως πιο εποικοδομητικά.

Για παράδειγμα με τα δίδακτρα μίας χρονιάς μπορεί να στείλει το παιδί του σε college camp στην Αγγλία όπου θα βελτιώσει τα αγγλικά του και να χρηματοδοτήσει ένα ακριβό χόμπι ή μία ακόμη ξένη γλώσσα.

Το δημόσιο είναι το σχολείο της γειτονιάς: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι -το παιδί σας δεν θα περνάει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα μέσα σε ένα σχολικό.

Ακόμη, θα εντάξει το παιδί αλλά και εσάς στη κοινωνία της γειτονιάς, με φίλους από την περιοχή, τους οποίους θα μπορεί το παιδί να συναντά εύκολα, αντίθετα με έναν μαθητή του ιδιωτικού σχολείου που μπορεί να έχει έναν φίλο στην άλλη άκρη της πόλης κι εσείς να οδηγείτε Κηφισιά-Γλυφάδα για να τους φέρετε σε επαφή.

Το δημόσιο δεν «χαρίζεται»: Σε αρκετά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οι μαθητές είναι «πελάτες» και ενίοτε έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση κατά το γνωστό, «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο».

Αυτό δεν ισχύει στα δημόσια σχολεία, όπου οι μαθητές είναι ίσοι μεταξύ τους και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν συνυπολογίζεται στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του μαθητή.

Το δημόσιο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας: Φοιτώντας στο σχολείο της γειτονιάς το παιδί σας συναναστρέφεται με παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα και μαθαίνει να συμβιώνει αρμονικά μαζί τους ακόμη και να διαχειρίζεται πιθανές διαφορές, κόντρες και αντιπάθειες.

Στην ενήλικη ζωή του θα έρθει σε επαφή με άτομα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και θα μπορεί να ελιχθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Στο δημόσιο –σήμερα- υπάρχουν πολλοί μεταπτυχιακοί εκπαιδευτικοί: Το διδακτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων έχει αναβαθμιστεί με δασκάλους που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στο ενεργητικό τους.

Το κάθε πτυχίο μετράει και πληρώνεται στον δημόσιο τομέα και πολλοί μεταπτυχιακοί εκπαιδευτικοί προσεύχονται να μπουν κάτω από τη σιγουριά του δημοσίου.

Ναι στο ιδιωτικό

Δεν χάνονται ποτέ μαθήματα: Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων απεργούν σπάνια αλλά ακόμη και τότε οι ώρες τους καλύπτονται από συναδέλφους τους.

Οι μαθητές δεν χαλαρώνουν, δεν χάνουν τον ρυθμό της μάθησης και παραμένουν σε εγρήγορση.

Αντίθετα σε περιόδους μεγάλων απεργιών οι μαθητές των δημοσίων σχολείων χάνουν πολλές ώρες μαθημάτων που δεν αναπληρώνονται και τελικά η ύλη των χαμένων ωρών βγαίνει «στο πόδι».

Η εκπαίδευση έχει ευρύτερη έννοια: Στα ιδιωτικά σχολεία, εκτός από τα μαθήματα και τις δραστηριότητες που υποδεικνύονται από το σχολικό πρόγραμμα, το οποίο ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, εντάσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα, όμιλοι, συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα ή αθλητικά σωματεία, δράσεις που διευρύνουν τους ορίζοντες του μαθητή και συνεπώς και τα ενδιαφέροντά του.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών: Φοιτώντας σε ένα ιδιωτικό σχολείο ο μαθητής έχει πολλές πιθανότητες να πάρει πτυχία ξένων γλωσσών χωρίς μαθήματα εκτός σχολείου.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο –έως απίθανο- για έναν μαθητή δημοσίου σχολείου, όπου η εκμάθηση της ξένης γλώσσας είναι παραδοσιακά υποβαθμισμένη.

Είναι πιο ασφαλές περιβάλλον για μαθητές με χρόνια νοσήματα: Στα δημόσια σχολεία απαγορεύεται ρητά και με νόμο η χορήγηση φαρμάκων. Έτσι ένα παιδί που παρουσιάζει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όταν έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο που τις προκαλεί, κινδυνεύει πραγματικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μικρούς διαβητικούς ασθενείς.

Αντίθετα, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν πολύ καλά αντανακλαστικά σε θέματα υγείας και σε επείγουσες καταστάσεις, καθώς τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, ικανό να δώσει τις πρώτες βοήθειες και να χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την οποία έχει προϋπάρξει συνεννόηση με τον παιδίατρο του μαθητή.

Το ιδιωτικό δεν «καλύπτει» τον κακό δάσκαλο: Είναι θέμα τύχης σε ποιον δάσκαλο θα πέσει το παιδί σας, είτε φοιτά στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό σχολείο, αλλά στο ιδιωτικό σχολείο ο ανεπαρκής δάσκαλος δεν επιβιώνει. Οι καταγγελίες των γονιών πιάνουν τόπο, αντίθετα με τα δημόσια σχολεία όπου η γραφειοκρατία γλιτώνει τελικά τον δάσκαλο και χαντακώνει τους μαθητές του.

Οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες: Αν και ορισμένα σύγχρονα δημόσια σχολεία στεγάζονται σε εντυπωσιακά βιοκλιματικά κτίρια, οι εγκαταστάσεις των δημοσίων σχολείων είναι στην πλειοψηφία τους υποβαθμισμένες με κτίρια ασυντήρητα, κοντέινερ, ανεπαρκείς χώρους εκπαίδευσης, εστίασης και άθλησης. Τα ιδιωτικά σχολεία, αντίθετα, έχουν επενδύσει στον κτιριακό τομέα και στην πλειονότητά τους καλύπτουν κάθε ανάγκη του μαθητή.

 

Πηγή

Related items