Print this page

Σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε τρία χρόνια θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή η φοίτηση παιδιών στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η τροπολογία που θα στέλνει τα παιδιά στο νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια τους.

Προανήγγειλε πως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε 3 χρόνια, κάνοντας λόγο για «διαχρονικό αίτημα από τους εκπαιδευτικούς, τους παιδαγωγούς, την κοινωνία».
Για το θέμα αυτό είχαν προκύψει πολλές αντιδράσεις, με την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους Βρεφονηπιοκόμους να προχωρούν σε κινητοποιήσεις κατά της διάταξης αυτής, καταγγέλλοντας απαξίωση των παιδικών σταθμών και επισημαίνοντας κίνδυνο συρρίκνωσής τους.

Ο κ. Γαβρόγλου αρνήθηκε πως θα υπάρξει συρρίκνωση και τόνισε αντίθετα ότι «το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των παιδικών σταθμών».
Στάθηκε δε και στην «εντυπωσιακή», όπως τη χαρακτήρισε, άρνηση της ΚΕΔΕ να διαβιβάσει στο υπουργείο τα στοιχεία για τα παιδιά που έχουν μείνει εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση και στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ο Υπουργός είπε:

«Η ελληνική κοινωνία έχει μία αξίωση από την Πολιτεία: Να δημιουργήσει σοβαρές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δομές. Γνωρίζουμε όλοι ότι η όποια προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων δομών έχει μια μεταβατική περίοδο. Σε τρία χρόνια θα είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Είναι ένα αίτημα διαχρονικό από τους εκπαιδευτικούς μας και από πολλές πλευρές της κοινωνίας. Ας τοποθετηθούμε όλοι γενναία σε αυτό το θέμα. Αν το θέλουμε, να δούμε τον τρόπο μετάβασης. Όποιοι φορείς δεν το θέλουν, είναι πιο γενναίο να το πουν. Δεν υπάρχει ‘ναι μεν αλλά’ σε αυτό το θέμα. Λένε ότι αυτό θα προκαλέσει συρρίκνωση των Παιδικών Σταθμών. Εγώ σας προκαλώ να φέρετε τους αριθμούς γιατί οι δικοί μας αριθμοί λένε ότι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των Παιδικών Σταθμών. Σήμερα μένουν χιλιάδες παιδιά έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που τόσο καιρό προκαλώ και την ΚΕΔΕ και άλλους να μας κοινοποιήσουν τα στοιχεία τους για τις άδειες θέσεις. Σημειώστε ότι σήμερα λειτουργούν δίχρονα νηπιαγωγεία, ότι 52 χιλιάδες παιδιά είναι στα δίχρονα νηπιαγωγεία -διότι οι γονείς έχουν κάνει αυτή την επιλογή- και ότι έχουμε ολοήμερα δίχρονα νηπιαγωγεία που λειτουργούν κανονικά. Λέμε λοιπόν ότι θα έχουμε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ότι θα έχουμε περισσότερους Παιδικούς Σταθμούς, περισσότερους ανθρώπους που θα δουλεύουν σε αυτούς και ότι οι Νηπιαγωγοί θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη αυτών των δύο τάξεων του Νηπιαγωγείου».

 

Related items