Print this page

Πότε ξεκινά το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του;

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνα τους, από το να βγάζουν την μπλούζα μέχρι να βάζουν δημητριακά στο μπολ.

Το να παρατηρείτε την αρχή της ανεξαρτησίας τους είναι μία γλυκόπικρη αίσθηση, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι την προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού.

Πότε αναπτύσσεται

Το παιδί ξεκινάς συνήθως να κάνει πράγματα από μόνο του μετά τα πρώτα του γενέθλια. Μην ξεχνάτε όμως ότι καθένα έχει το δικό του ρυθμό και το δικό σας μωρό μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο να μάθει μία δεξιότητα πριν την υλοποιήσει. Επομένως, μην ανησυχείτε αν βλέπετε ότι καθυστερεί συγκριτικά με τα συνομήλικα παιδιά.

Οι εξελίξεις έρχονται γρήγορα γύρω στους 18 μήνες και ενώ χρειάζονται αρκετή προσοχή και βοήθεια, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα μόνα τους μέχρι το 4ο έτος: να τρώνε, να ντύνονται, να πλένουν τα χέρια και να πηγαίνουν στην τουαλέτα.


Πώς αναπτύσσεται

Στους 8 μήνες περίπου, το παιδί ξεκινά να κατανοεί πώς συνδέονται μεταξύ τους τα αντικείμενα και θέλει να δει πώς λειτουργούν όταν τα χρησιμοποιεί.

Μετά από μερικές εβδομάδες, αρχίζει να μαθαίνει πώς να πίνει από κουπάκι ενώ μερικούς μήνες μετά μπορεί να το κρατά μόνο του.

Στους 11 μήνες, αρχίζει να κρατά σταθερά τα πόδια και τα χέρια για να το βοηθήσετε στο ντύσιμο. Στους 18 μήνες, είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέπτη.

7 "κατακτήσεις"

1. Χρησιμοποιεί κουτάλι και πιρούνι

Κάποια παιδιά ξεκινούν στους 13 μήνες, ενώ άλλα χρειάζονται λίγους μήνες ακόμα. Μέχρι τα 4, το παιδί χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα σαν ενήλικας και είναι έτοιμο να μάθει τρόπους στο τραπέζι.

2. Γδύσιμο

Αν και μπορεί να το κυνηγάτε επειδή είναι γυμνό, είναι πολύ σημαντικό να το κάνει από μόνο του. Συνήθως αυτό συμβαίνει μεταξύ των 13 και 24 μηνών.

3. Πλύσιμο δοντιών

Συνήθως θέλει να βοηθά γύρω στους 16 μήνες, αλλά είναι σε θέση να κρατά καλά την οδοντόβουρτσα κάπου μεταξύ των τρίτων και τέταρτων γενεθλίων. Ακόμα και τότε όμως, δεν κάνουν ολοκληρωμένο καθαρισμό δοντιών.

4. Να πλένει χέρια

Αυτή η ικανότητα αναπτύσσεται στα 2 έτη και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη χρήση της τουαλέτας.

5. Ντύνεται

Ίσως είναι σε θέση να φορά χαλαρά ρούχα μέχρι τα 2 έτη αλλά θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι να καταφέρει να βάλει ένα μπλουζάκι ή το παντελόνι του.

6. Να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Δύο σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο είναι όταν μπορεί να σηκώνει το παντελόνι του και όταν πρέπει να πάει στην τουαλέτα πριν συμβεί.

7. Να ετοιμάζει πρωινό

Στην ηλικία των τριών, μπορεί να βάζει δημητριακά στο μπολ όταν πεινάει, ενώ άλλα το κάνουν μετά τα 4. Βοηθήστε το με το να του αφήνετε σκεύη που είναι κατασκευασμένα για το μέγεθός του.

Related items