Print this page

Τι είναι η βρογχιολίτιδα στα βρέφη & πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ακούσει ξανά τον όρο “βρογχιολίτιδα” και να μην γνωρίζετε για αυτή τη ασθένεια...

Ωστόσο, αν γίνατε πρόσφατα γονείς ή πρόκειται να αποκτήσετε αυτό τον τίτλο σε λίγους μήνες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη νόσο και να προλάβετε, τυχόν, επικίνδυνες καταστάσεις.

Τι είναι;
Η βρογχιολίτιδα είναι μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (τραχεία, βρόγχοι, πνεύμονες), και προσβάλει κυρίως βρέφη πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οφείλεται σε ιό που προσβάλλει τα βρογχιόλια (οι μικροί και λεπτοί αεραγωγοί των πνευμόνων), προκαλεί οίδημα και μεγάλη παραγωγή φλεμάτων. Έτσι, η κυκλοφορία του αέρα παρεμποδίζεται και η αναπνοή του παιδιού δυσχεραίνει.

Μεταδίδεται εύκολα στα βρέφη από μεγαλύτερα παιδιά ή από ενήλικες, μέσω των μικροσταγονιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, μετά από φτάρνισμα, έντονο γέλιο, βήχα.

Συμπτώματα
healthcare-for-infantsΤα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας στα βρέφη μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος στο ξεκίνημα.

Ένα μωρό που πάσχει από την νόσο, αρχικά εμφανίζει ρινικές εκκρίσεις (καταρροή) και προοδευτικά αναπτύσσει ξερό βήχα,ενώ ανασαίνει βαριά και γρήγορα. Επίσης, εμφανίζεται πυρετός, ενίοτε υψηλός και το παιδί δεν έχει όρεξη για φαγητό.

Ένας γονέας που θα παρατηρήσει μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά κυρίως την αυξανόμενη δυσκολία στην αναπνοή, είναι καλό να επικοινωνήσει άμεσα με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί για να το εξετάσει.

Ο παιδίατρος μπορεί να διαγνώσει την βρογχιολίτιδα μετά την ακρόαση του μωρού, ενώ σπάνια μπορεί να ζητήσει να γίνει ακτινογραφία στο θώρακα.
Θεραπεία-Αντιμετώπιση

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει το παιδί εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων.

Συνήθως, η αντιμετώπιση γίνεται από το σπίτι με χρήση ειδικών για την λοίμωξη φαρμάκων (π.χ. βρογχοδιασταλτικών) που συστήνει ο παιδίατρος, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις είναι πιθανή η μεταφορά σε νοσοκομείο για χορήγηση οξυγόνου, κ.α.

Προσοχή:
– Προστατέψτε το μωρό σας και μην επιτρέπετε το κάπνισμα στους χώρους του σπιτιού. Ο καπνός επιδεινώνει την κατάστασή του και δυσχεραίνει περισσότερο την αναπνοή του.
– Μη πιέζετε το παιδί να φάει. Η διαδιακασία του φαγητού είναι πολύ κοπιαστική για αυτό, καθώς βαριανασαίνει. Εφαρμόστε τη μέθοδο των μικρών και συχνών γευμάτων, με ελαφριά φαγητά και φροντίστε να ενυδατώνεται επαρκώς.

Το 80% των μωρών ηλικίας έως 2 ετών, έχει προσβληθεί από βρογχιολίτιδα.

Πηγή

Related items