Νέο μωρό στην οικογένεια; Συμβουλές στους γονείς πώς να προετοιμάσουν το μεγαλύτερο παιδί!

Όλοι οι γονείς περιμένουν με αγωνία, ενθουσιασμό τον ερχομό καινούριου μωρού στην οικογένεια. Τις περισσότερες όμως φορές δε συμβαίνει το ίδιο με το μεγαλύτερο αδελφάκι.

Ο ερχομός ενός νεογέννητου μωρού φέρνει κάποιες φορές αρκετά προβλήματα στους γονείς - οικογένεια (μαμά, πατέρα, μεγαλύτερα αδέλφια).

Γι αυτό είναι καλά να προετοιμάσετε εσείς οι γονείς το μεγαλύτερο παιδί για τον ερχομό του νέου μωρού στην οικογένεια. Κάντε το μωρό να αισθάνεται την ίδια αγωνία, ανυπομονησία με τη δική σας.

Συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τι μπορούν να πουν οι γονείς (μαμά, πατέρας) στο παιδί; Αναμφισβήτητα έχει άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Οι γονείς πρέπει να είναι ταυτόχρονα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη βροχή ερωτήσεων από το παιδί, όπως:

Μα πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά σου μαμά;

Γιατί θα μείνει τόσο καιρό το μωρό στην κοιλιά σου μαμά;

Από πού θα γεννηθεί το μωρό μαμά;

Πόσα πράγματα θα πουν οι γονείς στο παιδί εξαρτάται πολύ από το δικό του ενδιαφέρον.

Αν το παιδί ενδιαφέρεται, ρωτά τότε πρέπει να δοθούν από μαμά-πατέρα λογικές, κατανοητές απαντήσεις.

Αν όμως δεν ενδιαφέρεται πολύ, δε χρειάζεται να επιμένετε με πολλές λεπτομέρειες. Αν λοιπόν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον, προσπαθήστε σαν γονείς να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι συμμετέχει μαζί σας στη διαδικασία της γέννησης.

Μερικές εισηγήσεις, συμβουλές προς γονείς είναι οι εξής:

Δείξτε στο παιδί μερικές φωτογραφίες όταν ήταν το ίδιο μωρό, βρέφος. Πολλές φορές τα παιδιά νομίζουν ότι το μωρό που θα γεννηθεί είναι έτοιμο να παίξει μαζί τους.

Επισκεφθείτε φίλους που έχουν μωρό, βρέφος. Εξηγήστε στο παιδί πώς περίπου θα είναι το καινούριο αδελφάκι.

Αφήστε το παιδί να βοηθήσει στην ετοιμασία της βαλίτσας με τα ρούχα που θα πάρει η μαμά στο μαιευτήριο.

Αφήστε το παιδί να πει τη γνώμη του για το όνομα που θα πάρει το νεογέννητο μωρό.

Πότε θα ανακοινώσετε στο παιδί ότι περιμένετε καινούριο μωρό;

Αυτό είναι απόφαση εσάς των γονιών. Πολλοί γονείς ανακοινώνουν το γεγονός πολύ νωρίς (πρώτο κιόλας τρίμηνο). Άλλοι γονείς το αφήνουν για αργότερα. Μερικά σύγχρονα νοσοκομεία, κλινικές έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για τα παιδιά των εγκύων μητέρων, που πρόκειται να γεννήσουν.

Σε τέτοιους χώρους μπορούν τα παιδιά να βρουν σχήματα, που εξηγούν με απλό τρόπο την ανατομία της γυναίκας και πώς θα γεννήσει ένα μωρό. Υπάρχουν ακόμα έγκυες κούκλες, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να αφαιρέσει από την "κοιλιά" της κούκλας το μωρό. Ξεναγούν μάλιστα τα παιδιά στους χώρους του μαιευτηρίου. Με το τρόπο αυτό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα νεογέννητα μωρά. 

Ημέρα της γέννησης του μωρού

Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε, πότε γεννά μια γυναίκα, θα ήταν χρήσιμο να προγραμματίσετε από νωρίς πού θα μείνει το παιδί σας τις συγκεκριμένες ώρες. Μάλιστα θα ήταν χρήσιμο να πάρετε τη γνώμη του παιδιού. Όταν γεννηθεί το μωρό, θα ήταν καλό, το μεγαλύτερο παιδί να επισκεφθεί την μαμά το συντομότερο δυνατό.

Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλες επισκέψεις εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα δωράκι για το παιδί. Πέστε στο παιδί ότι το έφερε το καινούριο αδελφάκι.

Όσο καιρό θα είστε στο μαιευτήριο, αλλά και τις πρώτες μέρες στο σπίτι, μην αλλάξετε τη ρουτίνα του μεγαλύτερου παιδιού. Αφήστε το παιδί να πηγαίνει κανονικά σχολείο, να ακολουθεί τις προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητές.

Φτάνουν οι γονείς με το μωρό σπίτι

Αν θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι για να υποδεχτείτε το μωρό σας, κάντε τις αλλαγές αυτές, αρκετές μέρες προηγουμένως. Για παράδειγμα, αν θα πρέπει να μετακομίσει το παιδί σε κρεβάτι, ώστε να αφήσει το μικρό κρεβατάκι στο νεογέννητο μωρό, κάντε το αρκετό καιρό πριν.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δώστε του τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. Μερικά παραδείγματα:
 - Το μεγαλύτερο παιδί να φέρει στη μαμά μια πάνα.
 - Το μεγαλύτερο παιδί να φέρει στη μαμά πετσέτα του μπάνιου, ενώ η μαμά θα κάνει μπάνιο το μωρό.
 - Το μεγαλύτερο παιδί να παίξει με το μωρό, ενώ η μαμά ετοιμάζει γάλα για το μωρό.

Αν ζηλεύει είναι επικίνδυνο να κτυπήσει το μωρό, γι αυτό δεν πρέπει το παιδί να μένει μόνο μαζί με το μωρό. Αν όμως αγνοεί το μωρό, μην το πιέζετε να κάνει οτιδήποτε.

Αφιερώστε χρόνο, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό, αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί σας. Υπενθυμίστε στους συγγενείς, φίλους, που επισκέπτονται τακτικά το σπίτι σας, να μην ξεχνούν το μεγαλύτερο παιδί.
Μην πανικοβληθείτε αν το μεγαλύτερο παιδί αντιδράσει παράξενα με τον ερχομό του μωρού όπως:

 - Βρέχεται το παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας.
 - Θέλει το παιδί να πίνει το γάλα με το μπιμπερό του μωρού.
 - Κλαίει, φωνάζει αντί να μιλά.
Η συμπεριφορά αυτή δε διαρκεί πολύ. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε ως γονείς, είναι να υπενθυμίζετε με καλό τρόπο τις δυνατότητες που έχει το παιδί.

Όσο καλά και να προετοιμάσετε ένα παιδί για τον ερχομό του νεογέννητου μωρού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μεγαλύτερο παιδί να πλημμυριστεί με αντίθετα συναισθήματα.

«Αγκαλιάστε» το παιδί σας με την ίδια ζεστασιά που αγκαλιάζετε το μωρό, βρέφος. Όλα θα πάνε καλά.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.