Μωρό στο σπίτι; Φτιάξτε ατμόσφαιρα!

Η ώρα της μεγάλης άφιξης έφτασε και όλα –ακόμη και η θερμοκρασία δωματίου- πρέπει να είναι όπως πρέπει για τις πρώτες δύσκολες μέρες της κοινής σας ζωής.

Όσο καιρό περιμένατε το ευτυχές γεγονός και με την ψυχή –αλλά και την κοιλιά- στο στόμα τακτοποιούσατε τα ασπρόρουχα και τα βρεφικά αξεσουάρ, επιλέγατε έπιπλα και διακοσμούσατε το παιδικό δωμάτιο.

Ο ερχομός όμως του μωρού στο σπίτι σημαίνει συναγερμό για άλλα, πιο σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του βρέφους θέματα, που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης του μικρού ένοικου που για τους πρώτους μήνες της ζωής του απαιτεί κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Η ιδανική φωλιά

Η θερμοκρασία του σπιτιού είναι ένας βασικός περιβαλλοντικός παράγοντας για την ευεξία ή την κακουχία του βρέφους και πρέπει να είναι σταθερή γιατί οι μεγάλες εναλλαγές της ενοχλούν τα μωρά ιδίως τα πολύ μικρά. Οι παιδίατροι θεωρούν κατάλληλη τη θερμοκρασία που κυμαίνεται από 20-24 ˚C. Το βράδυ που το βρέφος κοιμάται αντίθετα με ό,τι θα φανταζόταν κανείς η ιδανική θερμοκρασία πέφτει στους 18-20 ˚C. Η υγρασία επίσης δεν πρέπει να είναι υψηλή αλλά ούτε και χαμηλή προκειμένου να μην εμφανιστούν προβλήματα από το ανώτερο η κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Τα ιδανικά επίπεδα σχετικής υγρασίας κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 τοις εκατό. Σε περίπτωση κρυολογήματος με μπούκωμα στη μύτη και δυσχέρεια στην αναπνοή μπορεί να φτάσει έως το 70 τοις εκατό. Βοηθός στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας είναι η τεχνολογία. Προμηθευτείτε θερμόμετρο και υγρασιόμετρο και ρυθμίστε την υγρασία με υγραντήρες ή αφυγραντήρες ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας και τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Ο αέρας που αναπνέει το παιδί σας παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στα αστικά κέντρα και τα μωρά εκτίθενται σε ρύπους και αλλεργιογόνα. Αυτό δε σημαίνει ότι το περιβάλλον του σπιτιού δεν έχει δυνατότητες βελτίωσης. Ο συχνός αερισμός των δωματίων και ιδανικά, η χρήση ιονιστή που μειώνει τους ρύπους βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Το κάπνισμα απαγορεύεται κατηγορηματικά όπως επίσης η χρήση κάθε τι που θα μπορούσε να βλάψει το ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα του μωρού. Ερεθιστικά προϊόντα που αφήνουν τα ίχνη τους στην ατμόσφαιρα είναι τα καθαριστικά γενικής χρήσης, τα βερνίκια και οι μπογιές αλλά και τα αρωματικά χώρου και τα κεριά. Δοκιμάστε να καθαρίζετε το σπίτι σας με πράσινο σαπούνι και ήπια, μη τοξικά προϊόντα που βρίσκει κανείς σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Την ατμόσφαιρα του σπιτιού επιβαρύνει επίσης η πολυκοσμία. Οι πρώτες μέρες στο σπίτι δεν είναι κατάλληλες για μαζώξεις, καθώς το ανοσοποιητικό των παιδιών δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα μικρόβια που πληθαίνουν όσο μεγαλώνουν οι παρέες σε κλειστούς χώρους.

Όσον αφορά τον ύπνο κρατήστε για τον πρώτο καιρό την κούνια του μωρού σας δίπλα στο κρεβάτι σας, για να το προσέχετε καλύτερα και να το φροντίζετε άμεσα όποτε χρειάζεται και μην φορτώνετε το κρεβατάκι του με διάφορα κλινοσκεπάσματα. Όσο κι αν σας αρέσουν οι κουβερτούλες που σας δώρισαν οι φίλοι και συγγενείς ο υπνόσακος είναι η καλύτερη επιλογή για μωρά κάτω των 2 ετών καθώς δεν ξεσκεπάζονται και κυρίως δεν κινδυνεύουν από ασφυξία.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε;

Το φυσικό φως του ήλιου την ημέρα, τον χαμηλό φωτισμό τη νύχτα και την επιλογή ειδικής για μωρά ηχητικής υπόκρουσης: Ήχοι από κύματα ή τιτιβίσματα πουλιών αλλά και ειδικές συνθέσεις για βρέφη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και θεωρητικά προάγουν την ηρεμία και τον καλό ύπνο όχι μόνο στα μωρά αλλά και στις ταλαιπωρημένες μαμάδες τους.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.