Τα ιδανικά παιχνίδια για νεογέννητα

Τους πρώτους μήνες, πριν μάθει να πιάνει αντικείμενα ή να κάθεται, το μωρό σας θα εκτιμά πράγματα που μπορεί να παρατηρεί με τα μάτια και ήχους που θα ακούει.

Η όρασή του αρχικά θα είναι θολή και θα εστιάζει σε πράγματα που είναι σε απόσταση περίπου 20 με 35 εκ. από τα μάτια του.

Σε ηλικία περίπου 1 μήνα θα μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας, ενώ θα απολαμβάνει, παράλληλα, πρόσωπα σε μεγάλες φωτογραφίες.

Σχέδια με έντονες αντιθέσεις και φωτεινά χρώματα θα του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, επειδή είναι ευκολότερο γι' αυτό να τα δει.

Έχει μάθει ήδη να εκτιμά ήχους και την απαλή μουσική (καλό είναι να το κοιμίζετε με ένα νανούρισμα), ενώ αντικείμενα που κινούνται αργά και παράγουν έναν απαλό ήχο θα του είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από άλλα που είναι στατικά και αθόρυβα.

Παιχνίδια χειρός: Η περιορισμένη όρασή του το κάνει να εκτιμά οτιδήποτε κινείται στο οπτικό του πεδίο. Δεν θα είναι σε θέση να κρατά παιχνίδια για λίγο καιρό, αλλά θα σας δείξει τις προτιμήσεις του, παρατηρώντας έντονα αυτά που του αρέσουν.

Cd-player ή μουσικό κουτί: Η μουσική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ψυχαγωγηθεί και να χαλαρώσει το βρέφος σας. Βάλτε του να ακούσει διάφορα είδη μουσικής και δείτε πώς αντιδρά.

Άθραυστος καθρέφτης: Αν και σ' αυτήν την ηλικία δεν θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που βλέπει είναι ο εαυτός του, τα μωρό σας θα βρει τον καθρέφτη συναρπαστικό. Περίπου στους 3 μήνες μάλιστα, μπορεί να έχει αναπτύξει μια σχέση με το είδωλό του και να αρχίσει να του χαμογελάει. Προσπαθήστε να βρείτε έναν καθρέφτη που να μπορεί να κρεμαστεί στην πλευρά της κούνιας του ή στην αλλαξιέρα του.

Περιστρεφόμενα μουσικά παιχνίδια: Τα μωρά αγαπούν την απαλή μουσική, γι' αυτό καλό θα ήταν να του κρεμάσετε ένα περιστρεφόμενο μουσικό παιχνίδι σε θέση που να μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του και να ακούει τους ήχους, μπορεί μάλιστα να συνηθίσει να το παρακολουθεί για λίγα λεπτά πριν αποκοιμηθεί. Κάποια φορές μπορείτε να το φέρνετε και πιο κοντά του, ώστε να μπορεί να παίξει μαζί του, αρκεί να μπορεί να το κοιτάξει χωρίς να κουράζονται τα μάτια του. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε στο ύψος ακριβώς πάνω από το κεφάλι του, καλό θα είναι να συναντιέται με το βλέμμα του στη διαγώνιο.

Πάνινα βιβλία με έντονα μοτίβα: Τα πάνινα βιβλία με ευδιάκριτα σχέδια και εικόνες είναι ειδικά σχεδιασμένα για μωρά. Ξαπλώστε δίπλα στο μωρό σας, ώστε να μπορεί να σας παρακολουθεί καθώς θα γυρνάτε τις σελίδες και διαβάστε του φωναχτά, κάτι το οποίο ακόμη και σ' αυτή την ηλικία έχει την αξία του.

Παιχνίδια που καλλιεργούν τις αισθήσεις: Ένα απαλό παιχνίδι που σφυρίζει ή παίζει απαλή μουσική όταν το πατάς μπορεί να γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι για τους επόμενους μήνες της ζωής του. Οι ήχοι που θα ακούγονται κάθε φορά που θα το πατάει θα το βοηθήσουν, επίσης, να αντιληφθεί ότι αυτό συμβαίνει με το χέρι του.

Κάλτσες και κουδουνίστρες καρπού: Φορέστε μία μαλακή κουδουνίστρα στον καρπό ή στον αστράγαλο του μωρού σας ή φορέστε του κάλτσες με κουδουνίστρα και χαρίστε του ατέλειωτες στιγμές διασκέδασης, καθώς θα πειραματίζεται με τα άκρα του και τους νέους αυτούς ήχους.

 

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.