Print this page

Πως να παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς ως εργαζόμενοι γονείς.

Η εργασία σε συνδυασμό με τo ρόλο του γονέα καθιστά πολλές φορές δύσκολη την προσπάθειά σας να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να παραμείνετε δραστήριοι.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς απλούς, τρόπους και Tips που θα σας βάλουν σε σκέψεις, ακόμα κι αν έχετε πολυάσχολο πρόγραμμα με αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των παιδιών .

Διατροφή
Προτιμάτε να κάνετε τακτικά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παίρνοντας μαζί σας υγιεινά σνακ που ετοιμάζετε από το σπίτι.
Μοιραστείτε την ίδια συνήθεια με τα παιδιά σας δίνοντάς τους κολατσιό για το σχολείο ή παίρνοντας το "κατιτις" στην τσάντα σας στις ημερήσιες βόλτες και εκδρομές του Σαββατοκύριακου.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι το στρες καταστρέφει τις διατροφικές σας συνήθειες διότι ξεχνάτε να φάτε ή προτιμάτε να φάτε κάτι “έτοιμο” ή “γρήγορο” λόγω έλλειψης χρόνου.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες διότι δεν θα σας δώσουν ενέργεια και να εξασφαλίζετε πάντα “σπιτικό φαγητό.
Tip: Σε αυτό θα βοηθούσε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού.

Ενεργά Σαββατοκύριακα
Όταν η καθημερινή ρουτίνα σας είναι εξουθενωτική, είναι λογικό να ανυπομονείτε για το Σαββατοκύριακο.
Βάλτε στόχο να κάνετε κάποια δραστηριότητα με την οικογένειά σας το Σαββατοκύριακο, όπως βόλτα με τα ποδήλατα, πεζοπορία, κολύμπι ή ακόμα και πικνίκ με υγιεινά σνακ.

Με αυτό τον τρόπο. δεν θα παραμείνετε μόνο δραστήριοι, αλλά θα περάσετε και πολύτιμο χρόνο μαζί με τα παιδιά σας.

Άσκηση πριν ή μετά τη δουλειά
Είναι πολύ σημαντικό να εισάγετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, διότι προσδίδει υγεία στο μυαλό και στο σώμα σας, ακόμα κι αν μπορείτε να διαθέσετε πολύ λίγο χρόνο.
Αν το πρόγραμμα της δουλειάς και των υποχρεώσεών σας το επιτρέπει, ξεκινήστε την ημέρα σας με μια πρωινή βόλτα με το μικρό σας. Αν προτιμάτε την βραδινή γυμναστική, η γιόγκα είναι μια ιδανική επιλογή για να χαλαρώσετε ώστε να απολαύσετε και έναν ήρεμο ύπνο.

Συνεννοηθείτε με τον/την σύζυγό σας, σχεδιάστε ένα πρόγραμμα για να κρατάτε τα παιδιά εναλλάξ το βράδυ και απολαύστε ήσυχοι τις δραστηριότητές σας.

Αλλαγή συνηθειών
Ένας τρόπος για να γίνετε πιο ενεργοί, είναι να “κινήστε” περισσότερο στην καθημερινότητά σας.
Εάν πηγαίνετε με αυτοκίνητο στην εργασία σας, προσπαθήστε να σταθμεύετε μερικά τετράγωνα μακριά και να περπατάτε.

Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για τις κυλιόμενες ή τον ανελκυστήρα και γυμνάστε εύκολα τα πόδια σας.
Προτιμήστε να κάνετε περισσότερες διαδρομές με τα πόδια αφήνοντας στην άκρη το αυτοκίνητο, π.χ. για να συνοδεύσετε τα παιδιά σας μέχρι τον παιδικό σταθμό ή μια δραστηριότητα, για να πάτε στην αγορά ή σε κάποια υπηρεσία. Μη ξεχνάτε ότι μαζί με εσάς υιοθετούν και τα παιδιά σας την υπέροχη συνήθεια του περπατήματος και την καθημερινής άσκησης.

Είναι σίγουρο ότι ένας γονέας έχει ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό του και ίσως βρίσκει πολυτέλεια το θέμα της δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής.

Δεν πρέπει να αμφιβάλλει όμως για την σημασία της υγείας του – σε πνεύμα και σώμα – που θα τον βοηθήσει να είναι το πρότυπο που επιθυμεί, για το δικό του παιδί.

 

Πηγή

Related items