Print this page

Αυτισμός: τα συμπτώματα που μπορούν να αποτελέσουν πρώιμη ένδειξη

Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 2 ετών, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται όταν το παιδί είναι 12-18 μηνών και μερικά από αυτά συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω:

– Έλλειψη χαμόγελου.
Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, τα μωρά συνήθως “παίρνουν” διάφορες εκφράσεις ανάλογα με αυτό που αισθάνονται τη δεδομένη στιγμή, για παράδειγμα χαμογελάνε όταν βλέπουν τους γονείς τους, δείχνουν χαρά όταν μπαίνει μια γνώριμη φυσιογνωμία στο δωμάτιο ή αντιδρούν σε ανάλογα οπτικά ερεθίσματα. Η έλλειψη εκδήλωσης συναισθημάτων είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των αυτιστικών παιδιών.

– Έλλειψη μίμησης και απουσία άλλων εκφράσεων του προσώπου.
Από την ηλικία των 9 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να μιμούνται ήχους, εκφράσεις και κινήσεις και να απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους. Εκδηλώνουν ένα σύνολο δραστηριοτητων, αναπτύσσοντας παράλληλα τις αντίστοιχες δεξιότητες – το αντίθετο μπορεί να είναι μια ένδειξη αυτισμού.

– Απουσία ομιλίας.
Στην ηλικία των 12-16 μηνών, περίπου, τα παιδιά αρχίζουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις και στην ηλικία των 2 ετών μπορούν να πουν φρασούλες τουλάχιστον 2 λέξεων. Η απουσία ή η αργή ανάπτυξη της ομιλίας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των αυτιστικών παιδιών.
Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

– Έλλειψη ανταπόκρισης στους ήχους.
Στην ηλικία των 12 μηνών τα μωρά αντιδρούν σε ήχους, ανταποκρίνονται στο όνομά τους και αντιδρούν σε γνώριμες φωνές. Εάν η ακοή είναι φυσιολογική, τότε η έλλειψη ανταπόκρισης στους ήχους μπορεί να είναι μια πιθανή, πρώιμη ένδειξη αυτισμού. Ένα χαρακτηριστικό των αυτιστικών παιδιών είναι ότι μπορούν να απορροφηθούν στον δικό τους κόσμο και να μην ασχολούνται με το περιβάλλον.

Άλλα συμπτώματα αυτισμού:
– Αποφυγή συναναστροφής: Το παιδί αποφεύγει την συχνή επαφή με τους οικείους του και δεν επιθυμεί τόσο να το αγγίζουν ή να το αγκαλιάζουν.
– Διαφορά στα ενδιαφέροντα: το αυτιστικό παιδί δεν εκδηλώνει συχνά ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, αλλά προτιμάει περισσότερο τα αντικείμενα.
– Έλλειψη χρήσης οπτικής επαφής με τους οικείους του.

Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί.

Εάν αυτά τα συμπτώματα εντοπιστούν μέχρι την ηλικία των 12-18 μηνών, η εντατική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να τα αντιστρέψει.

Για αυτό είναι καλό να ενημερωθείτε από τους ειδικούς και εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας όσο πιο άμεσα γίνεται.

Βρείτε εδώ την “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων“.

 

Πηγή

Related items