Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των καισαρικών τομών στην Ελλάδα

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν την Ελλάδα να είναι πρώτη στις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, και δείχνουν την Ελλάδα να είναι πρώτη στις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο, προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως τόνισε ο ίδιος αλλά παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε επίκαιρη ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Αγρίνιο φθάνει στο 83% ενώ στη Σύρο στο 69%.

«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», αναγνώρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

«Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ», επέμεινε ο κ. Μανιός.

«Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος», ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.