Πώς να αποκτήσετε ξανά τη "φόρμα" σας μετά την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι το ομορφότερο ταξίδι για μια γυναίκα και μια από τις ελάχιστες φορές που τα παραπανίσια κιλά δεν προκαλούν ανησυχία, ίσα-ίσα προσθέτουν το κάτι στην “γλυκύτητά” της.

Μετά τον τοκετό βέβαια, η εικόνα μια κοιλίτσας που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει, ίσως, δημιουργήσει άγχος και ανασφάλεια- συνθήκη που δεν την βοηθά και την αποσπά από το μωρό της.

Αν θέλετε να το προλάβετε και να το αντιμετωπίσετε διαβάστε παρακάτω πώς θα το πετύχετε:

Άσκηση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι προτιμότερο να παραμείνετε δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε λιγότερο βάρος και να παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση. Επίσης, όσο πιο ‘fit’ είστε, τόσο πιο όμορφα θα αισθάνεστε και η ίδια. Κατά την επιλογή της δραστηριότητας, να έχετε στο νου σας τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην κατάστασή σας και να μην κουράζετε υπερβολικά τον εαυτό σας.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν από οποιαδήποτε άσκηση, ειδικά εαν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την εγκυμοσύνη σας.

Να ασκείστε 30 λεπτά την ημέρα, 4-5 ημέρες της εβδομάδας, με δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, τη στατική ποδηλασία, καθώς και με προγράμματα πιλάτες και γιόγκα που προορίζεται για εγκύους. Οι μυς σας είναι πιο πιθανό να ‘θυμούνται’ σε τι κατάσταση ήταν, αν δεν διακόψετε την άσκηση.

Μετά τον τοκετό
Η τακτική άσκηση μετά τον τοκετό είναι ακόμα πιο σημαντική από ό,τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε μια ρουτίνα και να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να είστε ανενεργή. Ειδικά τώρα με το μωρό, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρείτε το χρόνο, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ώρα που το παιδί "παίρνει" τον μεσημεριανό του ύπνο ώστε να κάνετε δραστηριότητες. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας "καλύψει" για μια ώρα.

Εναλλακτικά, κάντε 30-λεπτά προγράμματα ενδυνάμωσης ή εύκολα, προγράμματα άσκησης στο σπίτι. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται καθαρό αέρα, οπότε πηγαίνετε το μια βόλτα κάθε μέρα, αν ο καιρός και οι συνθήκες το επιτρέπουν – θα ευνοήσει και την ψυχολογία σας. Δοκιμάστε να αποφύγετε το αυτοκίνητο για τις κοντινές αποστάσεις.

– Μην ξεχάσετε να κάνετε ασκήσεις προθέρμανσης πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε κύρια άσκηση.

Διατροφή
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορείτε να θέσετε τις βάσεις για μια αποτελεσματική διαδικασία απώλειας βάρους ενώ είστε ακόμα έγκυος.

Ανεξάρτητα από αυτά που υποστηρίζει η κοινή γνώμη, δεν τρώτε για δύο. Δεν πρέπει να ανησυχείτε τόσο για την ποσότητα, αλλά για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και περιλαμβάνει πολλές βιταμίνες.
* Αν αγαπάτε τα φρούτα, να είστε προσεκτικές με την υπερκατανάλωση διότι περιέχουν αρκετά σάκχαρα.

Μετά τον τοκετό
– Αντί να μετράτε απλώς τις θερμίδες, προσέξτε τι τρώτε.
Καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα και συνδυάστε τα με άπαχη πρωτεΐνη. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο άσπρο αλεύρι και στη ζάχαρη. Προτιμήστε τη φυσική ζάχαρη, που λαμβάνετε μέσα από τα φρούτα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντί για π.χ. μια καραμέλα.

– Παρακολουθήστε τις ποσότητες, και δώστε προτεραιότητα στις σαλάτες. Τα λαχανικά προορίζονται να σας "γεμίσουν" κατά τη διάρκεια του γεύματος και η πρωτεΐνη θα σας κρατήσουν χορτάτη για μεγάλο, χρονικό διάστημα.

– Πιείτε πολύ νερό καθώς και ροφήματα, όπως το τσάι (αν δεν θηλάζετε).

– Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα μια φορά την ημέρα. Προτιμήστε περισσότερα αλλά μικρότερα αντ’ αυτού και περιορίστε τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών, όπως το αλάτι, το τυρί, οι επεξεργασμένες τροφές, κοκ.

Συνεχίστε να απολαμβάνετε το "ταξίδι" σας μαζί με τους μικρούς συνοδοιπόρους σας, φροντίζοντας παράλληλα τον εαυτό σας. Το αξίζετε!

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.