Πως θα μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί;

Ένα είναι σίγουρο, ότι θα θέλατε να κρατήσετε το μωρό σας για πάντα στην αγκαλιά σας…

Αλλά ξέρετε ότι δεν γίνεται! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάξετε στο μωρό σας την ανεξαρτησία και την αυτονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οι λέξεις «μόνο μου» είναι από τις πρώτες που λατρεύουν να επαναλαμβάνουν τα παιδιά.

Δώστε του λοιπόν την ευκαιρία να κάνει πράγματα μόνο του για να κατακτήσει την πολυπόθητη αίσθηση της αυτονομίας.

Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια να φέρει εις πέρας ό,τι του αναθέσετε στην εντέλεια, αλλά να νιώσει ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Από 12 μηνών: «Τρώω όπως οι μεγάλοι»
Δώστε στο μωρό σας το δικό του κουτάλι και παροτρύνετε το να τρώει μόνο του μερικές μπουκιές. Σιγά σιγά θα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Από 15 μηνών: «Τακτοποιώ τα παιχνίδια μου»
Ζητήστε του να βάλει όλα τα παιχνίδια του στη σειρά για να κοιμηθούν πριν πέσει κι εκείνο για ύπνο. Είναι μια καλή ευκαιρία να του διδάξετε ταυτόχρονα κάποιες έννοιες, όπως τα χρώματα («σήμερα τα κόκκινα παιχνίδια θα κοιμηθούν στο κουτί και τα κίτρινα στο ράφι») ή η κατηγοριοποίηση («θα βάλουμε όλα τα αυτοκινητάκια μαζί και τα ζώα αλλού»). Στόχος είναι να κάνετε αυτή τη μικρή αγγαρεία να δείχνει διασκεδαστική.

Από 18 μηνών: «Καλλιεργώ τον κήπο μου»
Δώστε του τη δική του γλάστρα στο μπαλκόνι και φυτέψτε ένα φυτό. Κάντε μαζί όλη τη διαδικασία (φυτέψτε το σπόρο, ποτίστε το κ.λ.π.). Προτιμήστε ένα φυτό που βγάζει λουλούδια ή καρπούς που μετά μπορεί να φάει ώστε να συνειδητοποιήσει το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.

Από 2 ετών: «Μαστορεύω μαζί με τον μπαμπά»
Αντί να του πείτε «μη, είναι επικίνδυνο», δώστε του την ευκαιρία να μιμηθεί τον μπαμπά του στις κατασκευές. Προμηθεύστε το με τα δικά του πλαστικά ή ξύλινα εργαλεία και αφήστε το να πειραματιστεί Με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο να καταλάβει ότι αν χτυπήσει το δάχτυλό του με το σφυρί θα πονέσει, από ό,τι αν το προειδοποιήσετε εσείς.

Από 2 ετών: «Απλώνω τα ρούχα με τη μαμά»
Ζητήστε του να γίνει ο μικρός σας βοηθός στο άπλωμα, να ξεχωρίσει τα λευκά από τα χρωματιστά, να σας δώσει ένα, δύο ή τρία μανταλάκια και να ξεχωρίσει τα ρούχα σε κατηγορίες (πετσέτες, εσώρουχα, μπλούζες κ.λπ.). Είναι απίστευτο το πόσα πράγματα μπορεί να διδαχτεί ενώ μαθαίνει να σας βοηθά.

 

 

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.