Print this page

Τι να τρώτε και τι να πίνετε στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Το βιβλίο 9 μαγικοί μήνες των Εκδόσεων Μίνωας σας καθοδηγεί και σας προσφέρει υποστήριξη μέσα από σωστές ιατρικές συμβουλές όσο το σώμα σας κάνει αυτό που ήδη ξέρει: κυοφορεί μια νέα ανθρώπινη ζωή.

1. Τρώτε φρέσκες και υγιεινές τροφές

Τροφές που σας παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη ανά μπουκιά: αυγά και κρέας χωρίς ορμόνες, ωάρια του τόπου σας, ωμούς ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά εποχής (βιολογικής καλλιέργειας).

Προσέξτε επίσης να προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες και αρκετό ασβέστιο. Αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

2. Τρώτε για έναν, όχι για δύο

Προσθέστε 400 θερμίδες την ημέρα στη διατροφή σας, που πρέπει να προέρχονται από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

3. Έξι μικρά γεύματα

Στην εγκυμοσύνη η προγεστερόνη επιβραδύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και είναι αυξημένη η παραγωγή αερίων. Γι' αυτό είναι προτιμότερο μικρά και συχνά γεύματα, για να τα χωνεύετε καλύτερα.

4. Πίνετε άφθονο νερό

Φιλτράρετε το νερό σας και πίνετε περίπου οχτώ ποτήρια την ημέρα. Βοηθάει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, περιορίζει τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις.

5. Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά

Προτιμάτε τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, κυρίως όταν πρόκειται για φρούτα ή λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα. 

Ψεκάζετε τα πάντα με νερό ή ξύδι. Το νερό απομακρύνει τα περισσότερα φυτοφάρμακα, αλλά με το ξύδι αντιμετωπίζονται τα βακτήρια και τα σπόρια των ευρωτομυκήτων.

6. Ένα υπέροχο φλιτζάνι καφέ

Περιορίστε την κατανάλωση της καφεϊνης σ΄ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Μπορείτε να απολαύσετε ροφήματα χωρίς καφεϊνη, όπως χαμομήλι, μέντα ή τζίντζερ.

7. Αφήστε μερικές τροφές για αργότερα

Φαγητά όπως το μπιφτέκι ταρτάρ ή το ωμό ψάρι μπορείτε να το απολαύεσετε όταν σταματήσετε το θηλασμό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αποφύγετε οποιεσδήποτε τροφές συνδέονται με τον κίνδυνο λιστερίασης, λοίμωξης από σαλμονέλα ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

8. Ένα γλυκό την ημέρα

Συνιστούμε μια δίαιτα φτωχή σε ζάχαρη, επειδή μια δίαιτα χωρίς καθόλου ζάχαρη σίγουρα θα σας στρεσάρει. Οι μελέτες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης από τις εγκύους με το άσθμα και τις αλλεργίες των βρεφών μεταξύ άλλων. Αν θέλετε ένα γλυκάκι διαλέξτε κάτι πλούσιο σε θρεπτική αξία, όπως η μαύρη σοκολάτα.

Λίγο παραπάνω απ΄όλα αν κυοφορείτε δίδυμα.

Ευχαριστούμε τον υπέροχο οδηγό εγκυμοσύνης "9 μαγικοί μήνες"