Τι πρέπει να κάνετε εάν "σπάσουν τα νερά";

Αν και όλες σχεδόν οι έγκυες αναρωτιούνται σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης τους πώς θα νιώσουν και πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν «σπάσουν τα νερά», στην πραγματικότητα μόνο σε 1 στις 12 γυναίκες η έναρξη του τοκετού πραγματοποιείται με τη ρήξη υμένων.

Για όλες τις υπόλοιπες, τα νερά δεν σπάνε πριν συνειδητοποιήσουν ότι γεννάνε μέσω των συσπάσεων, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι κάτι που δεν γίνεται από μόνο του αλλά το κάνει ο γιατρός όταν βρίσκονται ήδη στην αίθουσα τοκετού.

Επειδή όμως σε τέτοιες ευαίσθητες φάσεις της ζωής μας όλες θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένες, καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που τα νερά σπάσουν όταν εμείς χαζεύουμε αμέριμνες τηλεόραση ή ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ!

Τι σημαίνει «σπάνε τα νερά»
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο βρίσκεται προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, περικυκλωμένο από αμνιακό υγρό.

Όταν η κύηση ολοκληρωθεί και έρθει η ώρα να γεννηθεί το μωρό, δημιουργούνται (εξαιτίας των κινήσεων του εμβρύου αλλά και του τεντώματος που έχει υποστεί) μικρές ρωγμές στον αμνιακό σάκο από όπου φεύγει μια ποσότητα του αμνιακού υγρού το οποίο διοχετεύεται μέσω του τραχήλου στον κόλπο.

Για τις περισσότερες γυναίκες δεν είναι αμέσως σαφές ότι πρόκειται για ρήξη υμένων και όχι για αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, κάτι που είναι επίσης συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, το αμνιακό υγρό διαφέρει από αυτές, καθώς είναι πιο λεπτόρρευστο (σκεφτείτε ότι αποτελείται κατά 99% από νερό) και είναι διαυγές ενώ μπορεί να έχει λευκή ή ελαφρώς ροζ απόχρωση.



Αρχικά, ψυχραιμία!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ρήξη των υμένων δεν σημαίνει ότι γεννάτε από στιγμή σε στιγμή.

Έχετε αρκετό χρόνο για να ετοιμαστείτε και να πάτε στο μαιευτήριο. Φυσικά, θα ενημερώσετε άμεσα το γυναικολόγο ή τη μαία σας, που θα σας εξηγήσουν ότι οι ο τοκετός δεν ξεκινάει πριν οι συσπάσεις γίνουν έντονες και τακτικές. Αυτό συνήθως συμβαίνει μέσα στις επόμενες 12 έως 24 ώρες.

Στο μεταξύ, και επειδή το έμβρυο είναι πλέον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις χωρίς την προστασία που του παρείχε το αμνιακό υγρό. θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστική με την υγιεινή της περιοχής, να φοράτε σερβιέτες για να μην βρέχονται τα ρούχα σας και όχι ταμπόν και να μην έρθετε σε σεξουαλική επαφή σε καμία περίπτωση.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα ντους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Η διαρροή υγρού αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ο σάκος αδειάσει εντελώς -υπολογίστε ότι περιέχει γύρω στα 2,5-3 φλιτζάνια υγρού. Στην περίπτωση που οι πόνοι δεν ξεκινήσουν φυσιολογικά μέσα σε 6 έως 12 ώρες, ο γιατρός σας θα προκαλέσει τεχνητά τον τοκετό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιας μόλυνσης.

Ξεκινήστε άμεσα για το μαιευτήριο εάν...
Το αμνιακό υγρό έχει πράσινη ή καφέ απόχρωση
Έχετε υποστεί ρήξη υμένων ενώ δεν έχετε ακόμα συμπληρώσει την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Υπάρχει αιμορραγία μαζί τη διαρροή αμνιακού υγρού
Έχουν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που νιώσατε τη ρήξη των υμένων και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.