Print this page

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 15 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Σαββατοκύριακο χωρίς Σαββατοκύριακο χωρίς
Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι κατ’ εξαίρεση ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις σε πολλούς τέτοιους χώρους όλο το Σαββατοκύριακο. 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

 

 

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Ακρόπολης

18/5: 08.00 - 22.00 & 19/5: 20.00 - 00.00

 

 

ta duo aristourgimata pou parousiazei to mouseio akropolis.w l

 

Tη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια».

 

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, το Μουσείο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Στις 20.30, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα από τους μεγάλους συνθέτες.

 

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εδώ. 

 

 

  

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

The ne(s)t στην Τεχνόπολη

18/5: 10.00 - 22.00

 

 

THE NEST bmf site 1140X450

 

 

Την Παρασκευή 18 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 22.00, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 που διοργανώνει το ICOM (International Council of Museums), με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», και παρουσιάζει το The ne(s)t.

 

 

Σε συνεργασία με το Innovathens powered by Samsung και το Εthnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, προτείνει μία σειρά προβολών εθνογραφικών ντοκιμαντέρ στους χώρους του παλιού εργοστασίου φωταερίου, μια οπτικοακουστική διαδρομή με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ιστορίες του. Σκοπός του μουσείου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, μία φωλιά, έναν τόπο όπου διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται, συνδέονται και δημιουργούν ένα νέο πολυεθνικό περιβάλλον.

 

Δείτε εδώ ποιά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στους χώρους του Μουσείου καθώς και τις ώρες των προβολών. 

 

  

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

«Η Ευθαλία του Γαλατά» του Θωμά Κορκοβίνη στο Δημαρχείο Παπάγου - Χολαργού

18/5, 20.00

 

 

372508

 

 

Μια περιπέτεια… μια ζωή… που καθρεφτίζει σπιθαμή προς σπιθαμή, την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης. Η Ευθαλία της Πόλης, ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χθες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα κράμα από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.

 

Συντελεστές:

Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης
Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Εσκενάζυ

Διανομή: Ευθαλία: Νικολέττα Βλαβιανού

Αφήγηση, μουσική και τραγούδι: Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

 

  

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Η Ορχήστρα Academica Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών

18/5, 20.00, 20.30 

 

371113

 

 Το Ωδείο Αθηνών, ο παλαιότερος και κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φέρνει σήμερα την κλασική μουσική κοντά σε όλους, με ελεύθερη είσοδο σε μια μεγάλη σειρά συναυλιών της ορχήστρας του, Academica Αθηνών σε όλη την Αττική. Θα ακουστούν έργα των Gioacchino Rossini, Jacques Ibert, Felix Mendelssohn. 

 

Σολίστ Nαταλία Γεράκη, φλάουτο.

Την Ορχήστρα Academica διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.

 

 

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Εκδήλωση μουσικής δωματίου και ποίησης στον πολυχώρο πολιτισμού "Διέλευσις"

18/5: 21.30

 

ti einai moysiki domatioy

  

Ο πολυχώρος πολιτισμού "Διέλευσις" την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 21:30 πρόκειται να φιλοξενήσει την εκδήλωση μουσικής δωματίου και ποίησης με τίτλο: «Αθέατοι Στίχοι σε Μωβ Παρτιτούρες».

 

Ο ομποΐστας Σταύρος Θεοδωρόπουλος και ο πιανίστας Γιώργος Κότσικας ερμηνεύουν έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, με τη συνοδεία ποιημάτων του Γ.Δ. Αναγνώστου και απαγγελία του ιδίου. Ερμηνεύονται έργα των: F. Schubert, F. Chopin, Fr. Poulenc, S. Rachmaninof, A. L. Weber, F. Mendelssohn, F. Liszt, G. Donizetti και N. Rota.

 

Τα ποιήματα αποτελούν επιλογές από την ποιητική συλλογή "Τα λάματα της πρώτης νιότης" (εκδόσεις Όστρια, 2017), από τη νέα, υπό έκδοση, ποιητική συλλογή «Μέσα στα Όμικρον του Ονείρου» (από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, Μάιος 2018), καθώς και από ανέκδοτα ποιήματά του Γ.Δ. Αναγνώστου.

 

 

 

  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

«50 χρόνια Μάης - Μαρτυρίες απ' το μέλλον» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

18/5: 20.00

 

 

372254

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών διοργανώνει μεγάλη, ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από το Μάη του '68 και την κυκλοφορία του ειδικού αφιερώματος (κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα το Σάββατο 5 Μαΐου). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της προφητικής για τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη ταινίας του Ζαν Λυκ Γκοντάρ "Ο Τρελός Πιερό" (20.00-22.00, ελεύθερη είσοδος).

 

Μετά την προβολή θα μιλήσουν πρόσωπα που ήταν παρόντα τότε στη Γαλλία και έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις του Μάη και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Οι θεατές θα μπορούν να δουν και να αποκτήσουν βιβλία για το Μάη του ΄68, από διάφορους εκδοτικούς οίκους (ΚΨΜ, Βιβλιοπέλαγος, Ερατώ, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κ.α.), καθώς και το αντίστοιχο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

 

 

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

2o Spoudase Festival στην Τεχνόπολη

19 - 20/5: 09:00 - 21:00

 

 

article9258.w l

 

 Το Spoudase Festival θα φιλοξενήσει 300 φορείς από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης επικοινωνώντας και παρουσιάζοντας τα προγράμματά, τις δραστηριότητές και τα εκθέματά τους που σχετίζονται με τις Σπουδές, την επιμόρφωση, την κατάρτιση, την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία.

 

 

Οι επισκέπτες του Spoudase Festival θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στην κλήρωση για πάνω από 300 υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές δημοσίων Πανεπιστημίων, Κολεγίων αλλά και πιστοποιημένων και μοριοδοτούμενων e-learning. 

 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εγγραφή εδώ.

 

 

 

 

 

ΧΟΡΟΣ

 

Social Ballroom: Mambo στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

19/5: 19.00 & 20.00

 

 

372146

 

Η σειρά Social Ballroom του ΚΠΙΣΝ οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στο Mambo, τον χορό που γεννήθηκε στην Κούβα στα τέλη της δεκαετίας του ‘40, κατέκλυσε τη Νέα Υόρκη και από εκεί εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η βραδιά του Μambo ξεκινά στον Φάρο με την έμπειρη ομάδα Stella Dance Art σε ένα ανοιχτό μάθημα όπου όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τρέλα του χορού και να μάθουν τα ξέφρενα βήματά του. Ακολουθεί μεγάλο χορευτικό πάρτι υπό τους ήχους της μπάντας Loca Latina και του DJ Nicos Koronakis όπου όλοι είναι καλεσμένοι.

 

   

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

«Ουρανός δωματίου»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Θοδωρή Τσαπακίδη 

19/5: 12.30 

  

ouranos domatiou

Tο Ίδρυμα Κατακουζηνού και οι Εκδόσεις Σοκόλη μας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θοδωρή Τσαπακίδη, με σκίτσα της Λιάνας Μελισσαράτου και τίτλο «Ουρανός δωματίου».

 

Θα μιλήσουν: Τιτίκα Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ - κριτικός λογοτεχνίας, Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής

Θα διαβάσει: Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθέτρια - ηθοποιός

Μουσική συνοδεία: Θοδωρής Ρέλλος (Mode Plagal)

 

 

 

 

 

 

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

 

 

8ος Ποδηλατικός Γύρος Ελληνικού - Αργυρούπολης

20/5: 10.30

  

images 1002 podhlatodromos

 

Ο Οργανισμός Νεολαίας & Αθλητισμού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης για μια ακόμα χρονιά, με σκοπό να αναδείξει την θετική συμβολή του ποδηλάτου στην ζωή μας, διοργανώνει την Κυριακή και ώρα 10:30, τον 8ο Ποδηλατικό γύρο Ελληνικού Αργυρούπολης. Αφετηρία και τερματισμός η πλατεία Βάρναλη Αργυρούπολης.

 

  

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

«Η δολοφονία του Jean-Paul Marat» του Πέτερ Βάις στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια

18/5: 20.00

 

 

369980

  

«Η δολοφονία του Μαρά», είναι μια παράσταση "θεάτρου μέσα στο θέατρο", ή, πιο κυριολεκτικά, "θεάτρου μέσα στο ψυχιατρείο". Οι ήρωες του έργου που έγραψε ο Peter Weiss το 1964, είναι τρόφιμοι του ψυχιατρικού ασύλου του Σαραντόν, οι οποίοι το 1808, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου ντε Σαντ, ανεβάζουν μια παράσταση με θέμα την, προ δέκα πέντε ετών, δολοφονία του, εκ των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, Ζαν Πωλ Μαρά. Σύμφωνα με τη σκηνοθετική προσέγγιση, το έργο αναπτύσσεται από δώδεκα ηθοποιούς σε δύο παράλληλα επίπεδα.

  

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασλανίδης
Μουσική: Τάσος Αντωνόπουλος

Παίζουν στην παράσταση (αλφαβητικά): Άρτεμις Βαλτζάκη, Βασίλης Βάσιλας, Καλλιόπη Δεδούση, Ευαγγελία Δημητρίου, Παναγιώτης Κοτσώνης, Νικόλαος Μελίδης, Ιωάννα Νικολάου, Βασιλική Ντεβέ, Κατερίνα Ξαγοράρη, Αγγελική Παπαμιχαλακοπούλου, Μαρία Σεβαστή, Ιωάννα Χοτόβα

 

 

  

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο μη χάσετε και μερικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε γκαλερί και χώρους Τέχνης της Αθήνας. Eμείς σας προτείνουμε τις εξής:

 

 

 

«Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

18/5: 12:00 - 21:00 & 19/5: 10:30 - 14:30

 

 

371218

 

 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επέλεξε να παρουσιάσει μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων/ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) και σε έγκυρες εκδόσεις.

 

 

 

 

«Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.»: Έκθεση γελοιογραφίας στο μετρό Συντάγματος

18, 19, 20/5: 09.00 - 21.00

 

 

371213

  

 

Αφιερωμένη στη μνήμη του γελοιογράφου Βαγγέλη Παυλίδη, που έφυγε πρόσφατα είναι η έκθεση «Πόλεμος Α.Ε. – WAR S.A.», που πραγματοποιεί για τρίτη κατά σειρά χρονιά εφέτος η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων από 15 έως 20 Μαΐου 2018 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος. Συνολικά θα εκτεθούν 160 έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων κορυφαίων Πορτογάλων γελοιογράφων που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος θεμάτων

  

 

 

 

  

Δες το ειδώλιο αλλιώς: Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

18, 19/: 10:00 - 17:00 | 20/5: 11:00 - 17:00

 

 

186b5dafab97fc83d11b9e693aaf2fe5 XL

 

  

Εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και διαρκεί μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018, η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Δες το ειδώλιο αλλιώς» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στη διάρκεια των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα των παιδιών, να γνωρίσουν από κοντά το αυθεντικό κυπριακό ειδώλιο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να βγάλουν selfie μπροστά από αυτό (χωρίς φλας)!

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

 

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.