Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 14 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Σαββατοκύριακο χωρίς Σαββατοκύριακο χωρίς
Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

ΜΟΥΣΙΚΗ

Θραξ Πανκc στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

25/3, 12.00

Η δεύτερη συναυλία για τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της σειράς Parklife στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), προσκαλεί το κοινό να απολαύσει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό φύσης και μουσικής και μια αλλιώτικη επιστροφή στις ρίζες, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, στις 12.00.

Οι Θραξ Πανκc, τρεις Θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια, αλλά και την αστείρευτη ενέργεια και το χιούμορ τους, αφήνουν στο διάβα τους κάθε αναστολή, δημιουργώντας ένα γλέντι πρωτόλειο, όπου η παράδοση μπλέκεται με τον σκληρό ήχο σε μουσικές με κομμάτια τους όπως τα Ψές είδια, Κουκουνούδα, Γιούρια, Τσιρτσιλιάγκους, Δέντρο.

To νταούλι και η θρακιώτικη λύρα συναντούν τη γκάιντα, το καβάλ, και τον ζουρνά, σε γάμους, πανηγύρια, δρόμους, φεστιβάλ και οπουδήποτε αλλού. Αναμειγνύοντας συστατικά από μουσικές και κουλτούρες όλου του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους χωρίς η λέξη πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να είναι αρκετή για να περιγράψει τον ήχο τους.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης

25/3, 09.00 - 20.00

42832476821716dcd8b336f0b6da21ef XL

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες, τόσο στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου όσο και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

 

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη του ποιητή Γιαν Βάγκνερ στο Ινστιτούτο Γκαίτε

23/3, 19.30 

Jan Wagner 22 c VillaMassimo AlbertoNovelli

Ο ποιητής Γιαν Βάγκνερ έρχεται στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε για μια παρουσίαση στο πλαίσιο της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018», που θα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του που θα κυκλοφορήσει στις 22/3 από τις Εκδόσεις "Κίχλη".

Η απόδοση των ποιημάτων είναι στην ελληνική γλώσσα, τα σχόλια και το επίμετρο της έκδοσης είναι του ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Γιαν Βάγκνερ στην εκδήλωση και θα συνομιλήσει μαζί του. Θα παρουσιάζει ο ποιητής και μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης. Η διάλεξη θα είναι στη γερμανική, αλλά και στην ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Τα βιβλία του Γιαν Βάγκνερ θα διατίθενται από 19/3 και στους χώρους του Ινστιτούτου. Ο Γιαν Βάγκνερ θα τα υπογράψει μετά την εκδήλωση.

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη του Julian Rushton στο Ωδείο Αθηνών 

23/3, 18.00

1430 fitandcrop 635x357

Το Ωδείο Αθηνών και Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» συνδιοργανώνουν διάλεξη ενός από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Βρετανούς μουσικολόγους, του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Leeds κ. Julian Rushton με θέμα «Οι τελευταίες άριες-ροντό του Μότσαρτ και ο ρόλος τους στη δραματική κατανόηση» ("Mozart's late Rondò Arias: their role in dramatic understanding").

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλλής του Ωδείου Αθηνών στην Αγγλική γλώσσα. 

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

«Δύο παράλληλες ιστορίες που άλλαξαν τον κόσμο»: Διάλεξη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 

23/3, 19.00

 

laimp neyt

Πόσο εύκολα μπορεί να παραχθεί μία μαθηματική θεωρία; Η επινόησή της γίνεται βαθμιαία και η ιστορική της πορεία είναι γραμμική; Πώς δημιουργείται μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο διάνοιες για την πατρότητα μιας ιδέας; Είναι άραγε αυτή η ιδέα μόνο δικό τους "παιδί"; Πόσο "εξαντλητικά" ευφυής ήταν η ομώνυμη μέθοδος του Αρχιμήδη και ποια είναι τα κοινά στοιχεία της με τη Μέθοδο των Ροών του Νεύτωνα και τον Απειροστικό Λογισμό του Λάιμπνιτς; Σε ποιους "ώμους γιγάντων" πάτησαν ο Νεύτωνας και ο Λάιμπνιτς;

Περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο του 17ου αιώνα και κάνοντας χρονικές προβολές στα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων αναρωτιόμαστε: είναι οι μαθηματικές ιδέες αυθύπαρκτα έτοιμες να επινοηθούν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο από έναν συγκεκριμένο επιστήμονα σε ποιο βαθμό η σύλληψή τους καθορίζεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής;

Ο μαθηματικός και συγγραφέας Ανδρέας Λύκος περιγράφει τον διασημότερο "πόλεμο" πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστορία των μαθηματικών για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού, αναδεικνύοντας ως νικητή την ανθρώπινο πολιτισμό.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Οι αδάμαστοι»: Παρουσίαση βιβλίου του Μάκη Αντωνόπουλου στο Θέατρο Ξυλοτεχνία

23/3, 19.30 | Ώρα έναρξης παράστασης: 21.15

748

Ο Δήμος Περιστερίου και οι εκδόσεις Ωκεανός μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Αντωνόπουλου «Οι αδάμαστοι» την Παρασκευή 23 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο Θέατρο Ξυλοτεχνία (Παρασκευοπούλου & Κωστή Παλαμά, Περιστέρι). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Φάνης Κάσσιος, σκηνοθέτης-ηθοποιός.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Μαρία Μπαρού, ηθοποιός-στιχουργός και ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, δάσκαλος χορού. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με το έργο του Μάκη Αντωνόπουλου «Ταγκό μ έναν ξένο» μια κοινωνική κωμικοτραγωδία, από το θίασο Χ-Ανιμα.

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

TEDxNTUA: Chaos στο Ίδρυμα Ευγενίδου

24/3, 10.30

tedxntua

Το #TEDxNTUA επανέρχεται το Σάββατο 24/03 στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου-Πλανητάριο. Ομιλητές από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό θα πλαισιώσουν το event δίνοντας τη δικιά τους ερμηνεία για το Chaos. Από τη σκηνή του TEDxNTUA δεν θα λείπουν διαδραστικά workshops και πρωτότυπα performances.

Τι είναι το Chaos;

Το Χάος ήταν το πρώτο στοιχείο της δημιουργίας του σύμπαντος των φιλοσόφων της Αρχαίας Ελλάδας. Για πρώτη φορά το «Χάος» παρουσιάζεται σαν η πρωταρχική ύλη του Κόσμου που οδηγείται από το ομοιόμορφο στο ποικίλο. Σήμερα συνδέουμε το χάος με την πλήρη σύγχυση και αταξία.

Σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με το χάος στην επιστημονική του έννοια: ο καπνός που ανεβαίνει ομαλά στον αέρα και ξαφνικά διασκορπίζεται ραγδαία, η βρύση που στάζει ακανόνιστα, το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με τα ανεξήγητα μποτιλιαρίσματα, οι ανεξήγητες διακυμάνσεις των δεικτών στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν μέσω της θεωρίας του χάους. Το χάος ανήκει στην καθημερινότητα μας.

Η πείρα μας διδάσκει πως η ζωή δεν κυλάει πάντοτε αρμονικά. Σίγουρα θα βρεθούμε μπροστά σε εμπόδια τα οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Ο καθένας θα το πετύχει αυτό με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ας δώσουμε στο φετινό TEDx NTUA ένα έναυσμα για να βρει ο καθένας αυτό που αναζητά στο χάος της σύγχρονης ζωής.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Για την εγγραφή σας μπείτε εδώ. 

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

«Τέχνη και Ιδεολογία στο Νέο Ελληνικό Κράτος»: Διάλεξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στο ΚΠΙΣΝ

24/3, 18:30 - 20:30

2277491

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, θα μιλήσει για την τέχνη στο ελεύθερο ελληνικό κράτος και θα αναπτύξει τα ακόλουθα θέματα:

Η ίδρυση του νέου κράτους:
• το Πρωτόκολλο του Λονδίνου [1832]
• το Βασίλειον της Ελλάδος και ο Όθων
• η Αναζήτηση Παρελθόντος
• η Αναφορά στην Αρχαιότητα
• ο Νεοκλασικισμός
• το Σχολείον των Τεχνών
• ο Ρόλος της Τέχνης στο Νέο Κράτος
• η Ιστορική Ζωγραφική και ο ρόλος της
• η Σχολή του Μονάχου
• η Ώριμη Αστική Κοινωνία και η Ηθογραφία
• η Εθνική Ιδεολογία της "Μεγάλης Ιδέας"
20ός αιώνας
• Προς έναν Ελληνικό Μοντερνισμό
• 1900-1922: Φως και Χρώμα Ελληνικό
• "Ομάδα Τέχνη"
• Μεσοπόλεμος
• 1922: Η Μικρασιατική Καταστροφή
• το "Τραύμα" και η Αντίδραση
• η Γενιά του Τριάντα: Παράδοση & Μοντερνισμός.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Θεραπευτικοί κήποι» για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα στο ΚΠΙΣΝ

24/3, 12:00 - 13:30

kpisn

Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα ανακαλύψουν τα μεσογειακά φυτά του Πάρκου μέσω της αφής και θα μάθουν να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, μέσω της γεύσης και της όσφρησης θα αναγνωρίσουν πολλά αρωματικά είδη, συνδέοντάς τα με διάφορες μνήμες τους.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σταμάτης Καβασίλης, Γεωπόνος – Εδαφολόγος Σταυρούλα Κατσογιάννη, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Έως 30 συμμετοχές

 

 

ΟΜΙΛΙΑ

«Τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα»: Διάλεξη με αφορμή την 25η Μαρτίου στο ΚΠΙΣΝ

25/3, 18.00

6faad3abbbd65b3ad8d14b8200978e61 XL

Την Κυριακή 25 Μαρτίου στον Φάρο, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ιστορικός του ενδύματος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου, θα μιλήσει με θέμα τις «Τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα».

Στην εξέλιξη των γυναικείων και ανδρικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα εντοπίζονται κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που, με τα ρομαντικά κινήματα, αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

 

ΘΕΑΤΡΟ

Τρία βραβευμένα μονόπρακτα παρουσιάζονται στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη

23 - 24 - 25/3, 20:00

monoprakto ena

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζει το Β’ σκέλος του Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων «Έξι συγγραφείς ζητούν το κοινό τους» με τα τρία μονόπρακτα θεατρικά έργα, που βραβεύτηκαν στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου, την Παρασκευή 23 Μαρτίου, το Σάββατο 24 Μαρτίου και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018.

Διαβάστε αναλυτικά πληροφορίες για τα θεατρικά έργα που θα παρουσιαστούν εδώ. 

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο μη χάσετε και μερικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε γκαλερί και χώρους Τέχνης της Αθήνας. Eμείς σας προτείνουμε τις εξής:

 

 

«Ηρωικά Αναστάσιμα»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στην Ελληνογερμανική Αγωγή

 23/3, 10:00 - 20:00 | 24 - 25/3, 10:00 - 14:00

69bafb93c1cc7811b910b832ba7dba86 XL

«Ηρωικά αναστάσιμα» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017).

Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων.

Οι σημαίες του καλλιτέχνη, άλλοτε γεμάτες φλόγες κι άλλοτε με σκόρπια, άγρια τριαντάφυλλα, το αφιέρωμα στον Γεώργιο Τερτσέτη, (ο δικαστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη), το τετράπτυχο αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου και τόσα άλλα έργα μας θυμίζουν τι εστί Ήρωας "σε μια εποχή που αναδεικνύει βολεμένους θεατές", όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Επιπλέον τα έργα του ζωγράφου εμφορούνται από το πνεύμα της εποχής της Άνοιξης.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Νίκο Ξυδάκη, να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

 

 

«Στα όρια της γραμμής»: Έκθεση του Αχιλλέα Παπακώστα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

23 - 24 - 25/3, 09:00 - 16:00

359496

Ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας εμπνέεται από την "ελληνική γραμμή", όπως αυτή προβάλλει σε αντικείμενα μοναδικής τέχνης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από τα αγγεία, τα ανάγλυφα έργα και τις επιτύμβιες ληκύθους, ο ζωγράφος επιχειρεί να μεταγράψει την "καθαρή" γραφή του σχεδίου, με την οποία οι δημιουργοί απέδιδαν την πλαστικότητα των μορφών. Πιάνοντας το νήμα από αυτήν, ο Παπακώστας φιλοδοξεί με μια νέα σειρά έργων από σχέδια και μικρά τελάρα, να δώσει οντότητα στη γραμμή είτε μεγεθύνοντας, είτε πιέζοντάς την.

Μυθολογικές φιγούρες τεράτων, ομάδες από οπλίτες αλλά και αγροτικές σκηνές σχηματοποιούνται προβολικά μέσα από το σύγχρονο βλέμμα του δημιουργού και συνδέουν τον ζωγράφο με τον ρυθμό των καλλιτεχνών της αρχαιότητας.

 

 

«H Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη»: Oμαδική Έκθεση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

23 - 24 - 25/3, 00:00 - 23:59

 

359514

Πρόκειται για την πρώτη ξεχωριστή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την παρουσίαση δύο θεματικών εκθέσεων αντιπροσωπευτικών του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του 2018.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι -όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί τους στη συνέχεια- απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Τα επόμενα χρόνια και όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, η πόλη φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων.Το χρονικό διάστημα που διατρέχει η έκθεση, ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Η ιστορική σημασία των φωτογραφιών αυτών, παράλληλα με την καλλιτεχνική διάστασή τους, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν μια Αθήνα που δεν υπάρχει σήμερα.

 

 

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.