Μπάζει από παντού ο ΚΟΚ - Αφήνει στο απυρόβλητο ακόμη και αυτούς που βάζουν βρέφη σε μοτοσυκλέτα

Μπάζει από παντού ο ΚΟΚ - Μπάζει από παντού ο ΚΟΚ -

Πόσες φορές έχουν δει σε ελληνικούς δρόμους μικρά παιδιά σε μηχανές χωρίς κράνος; Πόσες φορές (ακόμα χειρότερα) έχουν δει ασυνείδητους γονείς να μεταφέρουν ολόκληρη την οικογένειά τους πάνω στην μηχανή;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής ζητά την απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο μεταφοράς με μοτοσικλέτα παιδιών κάτω των 10 ετών, καθώς όπως τονίζει υπάρχει κένο στην νομοθεσία, η οποία στην ουσία επιτρέπει την μεταφορά ακόμα και βρεφών.

Ο σημερινός ΚΟΚ ορίζει πως θα οδηγούνται στο αυτόφωρο οι γονείς που μεταφέρουν ανηλίκους πάνω σε δίκυκλο χωρίς κράνος και χωρίς τις προφυλάξεις. 

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι, κάποιος γονέας που μεταφέρει το παιδί του με μοτοσικλέτα χωρίς κράνος, εμπλέκεται σε μια σύγκρουση, ακόμη και χωρίς να φταίει ο ίδιος, θα βρεθεί κατηγορούμενος, γιατί δεν είχε προφυλάξει το παιδί του όπως θα έπρεπε. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση στην οποία μεταφέρει δύο ή περισσότερα παιδιά, ακόμη κι αν όλοι τους φορούν κράνος, γιατί τότε παραβαίνει το άρθρο του ΚΟΚ για μεταφορά επιβατών.

Οι διατάξεις του ΚΟΚ για την μεταφορά επιβατών με οχήματα, περιγράφονται στο άρθρο 33:

1. Απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος.

2. Ειδικότερα απαγορεύεται:

α) Η μεταφορά επιβατών περισσοτέρων των αναγραφομένων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

β) Η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού, από παιδιά ηλικίας μικρότερης των δώδεκα (12) ετών, εφόσον δεν συγκροτούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκρότησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, ως και από περισσότερα πρόσωπα από όσα επιτρέπεται στη θέση αυτή.

γ) Η μεταφορά ανηλίκων έως πέντε (5) ετών με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

3. Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους.

Αν εξετάσουμε τις διατάξεις του σημερινού ΚΟΚ συμπεραίνουμε ότι δεν είναι παράνομο να μεταφέρει κανείς μέσω μηχανής ακόμα και βρέφος πάνω στη μοτοσικλέτα, εφόσον διαθέτει το κατάλληλο σύστημα συγκράτησης (sic!) ή καλύπτεται από το νόμο αν ο ιδιοκτήτης μηχανής διαθέτει σύστημα συγκράτησης, ή ο μικρός συνεπιβάτης είναι 6 ετών.

Πάνω σε αυτή την αστοχία του ΚΟΚ πατούν πολλές οργανώσεις όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο οποίος ζητά την τροποποίησή του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταργείται η μεταφορά παιδιών με μηχανές έως την ηλικία των 10 ετών. Συγκεκριμένα ζητά:

Όριο ηλικίας 10 χρονών

Ωριμότητα ανταπόκρισης χειρισμών

Κατανόηση της συμπεριφοράς του συνεπιβάτη μοτοσικλέτας

Εξοπλισμός αποκλειστικά για την ηλικία του παιδιού

Ταχύτητα το πολύ 40 km/h

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.