Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον πάνω από τους κανόνες δόμησης - Δημιουργούνται άδειες 2 ταχυτήτων

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Το

Σαρωτικές αλλαγές στην περιβαλλοντική, πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία προμηνύουν οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε σε διαβούλευση προβλέπει την εξαίρεση από τους κανόνες δόμησης τις στρατηγικές επενδύσεις για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος»

Ανάμεσα σε αυτές, δίνεται «λευκή κάρτα» στις στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες ουσιαστικά θα μπορούν να χωροθετηθούν οπουδήποτε, κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς στη δόμηση.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο  που δόθηκε προχθές το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τα εξής:

Αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται με βάση τον Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, σε 0,6 από 0,3 που ισχύει σήμερα και αφορά επιχειρηματικά πάρκα.

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο "το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4608/2019 αντικαθίσταται ως εξής: "για τις επενδύσεις της περίπτωσης β’ και της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) ορίζεται σε 0.6."

Με άλλη διάταξη διευρύνεται περαιτέρω η ad hoc πολεοδομία με σκοπό την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων με σκοπό να επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους όρους και περιορισμούς της δόμησης σε μια περιοχή, με την επίκληση «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Το μόνο που θα χρειάζεται είναι η αιτιολόγηση –από τον φορέα της επένδυσης– της αναγκαιότητας υπερπήδησης της νομοθεσίας. Η νομοθεσία ήδη παρέχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από ειδικού τύπου σχέδια όπως τα ειδικά χωρικά σχέδια ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια κ.ά. που λειτουργούν ως πολεοδομική «ομπρέλα» τροποποιώντας τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Το πλεονέκτημα αυτής της ρύθμισης είναι ότι οδηγεί στην ταχεία επίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων για σημαντικές επενδύσεις. Το μειονέκτημα είναι ότι δημιουργεί αδειοδοτήσεις δύο ταχυτήτων (φέροντας σε σαφώς δυσμενέστερη θέση όσους –επενδυτές ή πολίτες– έχουν υποχρεωθεί να τηρήσουν τους γενικούς κανόνες σε μια περιοχή) και στην πράξη αποδυναμώνει τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Δημιουργείται ο «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», όπου σύμφωνα με το νομοσχέδιο, νοείται η ενιαία αποτύπωση του συνόλου των γεωχωρικών δεδομένων κατά τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω διαδικτύου.

Σε διάστημα έξι μηνών όλοι οι φορείς του δημοσίου τομέα υποχρεούνται να παραχωρήσουν στα αρμόδια όργανα ηλεκτρονική πρόσβαση στο σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων που κατέχουν. Παράλληλα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ακρίβεια και την επικαιροποίηση σε πραγματικό χρόνο των γεωχωρικών δεδομένων.

Στους φορείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Αναλυτικά στα δεδομένα που θα είναι ηλεκτρονικά και δωρεάν προσβάσιμα στο κοινό συγκαταλέγονται πληροφορίες για:

Όρους και περιορισμούς δόμησης
Χρήσεις γης
Σχέδια πόλεων
Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές
Γεωτεμάχια κτηματολογίου (μόνον εφόσον περιλαμβάνονται οι περιοχές όπου οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί)
Δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφόσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί)
Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων
Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα
Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών
Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους
Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους
Ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Επιπλέον ορίζεται ότι «στα γεωχωρικά δεδομένα εντάσσεται το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή γεωγραφική περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας από τις οποίες εξαρτάται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο η αδειοδότηση της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.».

Αρχικά θα υπάρξει διετής περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του δεσμευτικού χαρακτήρα των στοιχείων που προκύπτουν από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη σε τουλάχιστον πέντε δήμους τριών περιφερειών της χώρας. Βάσει των προβλέψεων, «δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη» καθώς σε αυτήν την περίπτωση θεμελιώνεται ευθύνη προς αποζημίωση.

Σκοπός του Ψηφιακού Χάρτη είναι η καλύτερη ενημέρωση πολιτών και επενδυτών για τα ισχύοντα σε μια περιοχή.

Τέλος δημιουργείται εθνικό μητρώο υποδομών για όλα τα κτίρια και τις υποδομές του δημόσιου τομέα.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.