Εγκρίθηκε κείμενο από την ΚΣΣΕ για την οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και των προσφύγων

Εγκρίθηκε κείμενο από την Εγκρίθηκε κείμενο από την

Εγκρίθηκε κείμενο από την ΚΣΣΕ για την οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και των προσφύγων στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών κατευθυντήριων γραμμών, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή ισχύει για όλους.

Η ΚΣΣΕ πρότεινε επίσης στην Επιτροπή Υπουργών να εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση, καθώς και την αμοιβαία νομική συνδρομή και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και με τρίτες χώρες.

"Οι οικογένειες δεν πρέπει να αποκόπτονται και δεν πρέπει να αποτρέπονται από την επανένωση μετά από μια συχνά επικίνδυνη αποχώρηση από τη χώρα προέλευσής τους", υπογράμμισαν οι βουλευτές, υιοθετώντας το ψήφισμα βασισμένο στην έκθεση της Ο. Σαντμπέκ (Δανία, UEL).

Το εγκριθέν κείμενο τονίζει ότι τα άτομα που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, λόγω δίωξης ή τον πόλεμο, έχουν το δικαίωμα της διεθνούς προστασίας όπως και τα μέλη της οικογένειάς τους από τα οποία έχουν αποκοπεί. Κατά συνέπεια, τα κράτη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνοχή κατά τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Το εγκριθέν κείμενο εφιστά επίσης τη προσοχή στον ορισμό της «οικογένειας». Παραδοσιακά, η «οικογένεια» αποτελείται από τον/την σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα του πρόσφυγα/μετανάστη. Ωστόσο, αυτός ο ορισμός δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τον πραγματικό τρόπο συμβίωσης και σύστασης του οικογενειακού κλοιού και έχει ως εκ τούτου περιοριστική ισχύ ως προς την οικογενειακή επανένωση άλλων στενών μελών μίας οικογένειας όπως αδελφών, παππούδων που μπορεί να έχουν ρόλο κηδεμόνα κοκ.

Σημειώνοντας ότι η επανένωση οικογενειών συχνά παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι η τοποθεσία των μελών της οικογένειας ήταν άγνωστη, η Συνέλευση συνέστησε στις εθνικές αρχές να καταχωρίσουν όλους τους μετανάστες κατά την άφιξή τους και να μοιραστούν τα δεδομένα αυτά με άλλα κράτη μέλη, ιδίως μέσω του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις "Σένγκεν".

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί τον ρόλο των μεταναστριών ως κινητήριες δυνάμεις για μία καλή κοινωνικη ένταξη των νέων γενιών.

Εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ψήφισμα με βάση την έκθεση της Γ. Χάινριχ (Γερμανία, SOC), δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα και τα μέσα στις γυναίκες να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην ένταξη των μεταναστών.

Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι γυναίκες μετανάστες και οι πρόσφυγες στις οικογένειες και τις κοινότητες τους, η επένδυση στην ενσωμάτωσή τους επέτρεψε τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για την ενσωμάτωση των μελλοντικών γενεών.

Η ΚΣΣΕ κάλεσε λοιπόν τα κράτη μέλη να προωθήσουν τη χειραφέτηση των μεταναστριών, να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εργασία και να τους παρέχουν ευκαιρίες γλωσσικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

"Οι γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται για τα πολιτιστικά πρότυπα και τις προσδοκίες της κοινωνίας υποδοχής, για να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν τους ρόλους, τις ευθύνες τους και τις διαθέσιμες ευκαιρίες", ανέφεραν οι βουλευτές.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.