Έχετε παιδί με ιδιοτροπίες στο φαγητό;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις ιδιοτροπίες του μικρού σας θησαυρού σχετικά με το φαγητό;

Μην ανησυχείτε αν το νήπιό σας είναι ιδιότροπο καθώς πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική φάση.

Με λίγη υπομονή και μαθαίνοντας ορισμένες τεχνικές μπορείτε να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να μάθει να απολαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Ακριβώς τη στιγμή που βρήκατε επιτέλους ένα φαγητό που προτιμά το παιδί σας, αρχίζει να το απορρίπτει. Τυπική συμπεριφορά για ένα νήπιο, αλλά το γεύμα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική δοκιμασία αν το παιδί σας είναι εκλεκτικό στο φαγητό του. Περίπου τα μισά νήπια έχουν ιδιοτροπίες σχετικά με το φαγητό, που σημαίνει πως έχετε μία στις δύο πιθανότητες να είναι το νήπιό σας ιδιότροπο με το φαγητό του. Να θυμάστε λοιπόν πως αυτό είναι φυσιολογικό και σίγουρα δεν είστε μόνη.

Αρχικά, οργανώστε τα γεύματα του νηπίου σας κοντά στην ώρα που βλέπετε πως πεινάει.

Θ’ αρχίσει έτσι να διαφαίνεται ένας φυσικός ρυθμός στον οποίο θα μπορέσετε στη συνέχεια να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας.


Αφήνετε το παιδί σας να τρώει με το δικό του ρυθμό και μην προσπαθείτε να το πείσετε, ούτε να επιμείνετε να αδειάσει το πιάτο του.

Προσπαθώντας να κάνετε ένα νήπιο να τρώει πιο γρήγορα το πιέζετε, γεγονός που μπορεί να μειώσει την όρεξή του και να εκδηλωθεί ως ιδιοτροπία.

Αν το παιδί σας έχει απορρίψει ένα φαγητό μια φορά, μην το βάζετε κάτω.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να του το δώσετε ξανά μετά από μερικές μέρες. Μερικές καινούργιες τροφές μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δεκαπέντε προσπάθειες ώσπου να γίνουν αποδεκτές.

Βεβαιωθείτε πως το περιβάλλον όπου τρώτε είναι ήρεμο και το παιδί σας επικεντρώνεται στο φαγητό του, γι’ αυτό λοιπόν απομακρύνετε το από την τηλεόραση!

Προσφέρετε μικρές μερίδες στην αρχή και συμπληρώνετε με περισσότερο φαγητό μόνο αν εξακολουθεί να πεινάει.

Η απέχθεια στα λαχανικά είναι απ’ τις πιο συνηθισμένες ιδιοτροπίες των νηπίων, υπεύθυνη για το άγχος των γονέων.

Ένα γρήγορο αντιστάθμισμα είναι να βεβαιωθείτε πως περιλαμβάνετε πολλά διαφορετικά φρούτα στη διατροφή του.

Να τρώτε όλοι μαζί, με την υπόλοιπη οικογένεια είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, εάν ο φυσικός ρυθμός που πεινάει το παιδί σας συμπίπτει με τις ώρες των οικογενειακών γευμάτων.

Παρότι κάθε νήπιο είναι διαφορετικό, ορισμένα μικρά παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των άλλων, έτσι αν εσείς απολαμβάνετε ένα υγιεινό γεύμα, το νήπιό σας μπορεί να σας αντιγράψει και να μάθει απ’ τις συνήθειες.

Επαινείτε το νήπιό σας όταν τελειώνει το γεύμα του ή όταν τρώει ένα υγιεινό σνακ.

Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλάτε για τα φαγητά που σας αρέσουν εσάς, όπως «αυτό το σπανάκι είναι νόστιμο», για να δίνετε έμφαση στις τροφές που θα θέλατε να δοκιμάσει.

Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να είστε υπομονετική!

Μπορεί να φαίνεται πως οι προτιμήσεις του νηπίου σας αλλάζουν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, είναι όμως σημαντικό να επιμείνετε για να εξασφαλίσετε πως ακολουθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner