Πώς να "ξεκολλήσετε" το παιδί σας από την οθόνη

Κάποτε ήταν η τηλεόραση, ύστερα ήρθαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα tablet και τα smartphones.

Σήμερα, στις οθόνες στις οποίες είναι εκτεθειμένο ένα παιδί, έχουν προστεθεί κι εκείνες των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων. Δεν είναι εύκολο, αλλά, ως γονείς, είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτήν την κατάσταση, όχι μόνο για να προλάβουμε πιθανές αρνητικές παρενέργειες της υπερβολικής χρήσης, όπως π.χ. η παχυσαρκία και οι μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και πιο σοβαρές, μη αναστρέψιμες συνέπειες που έχουν να κάνουν με τις πολύ μικρές ηλικίες και την ανάπτυξή τους.

Πώς να βοηθήσετε;
Πριν ζητήσουμε απ’ το παιδί μας να βάλει μέτρο στο χρόνο που ξοδεύει μπροστά στην οθόνη, πρέπει, εμείς πρώτοι, να δείξουμε το καλό παράδειγμα και να ξεπεράσουμε τον «εθισμό» μας, ακόμη και αν δεν θεωρούμε ότι είμαστε εθισμένοι. Μετριάζοντας τη χρήση υπολογιστών και κινητών ή τη θέαση τηλεόρασης, μπροστά στο παιδί τουλάχιστον, στο ελάχιστο δυνατό, και βρίσκοντας άλλες δραστηριότητες να γεμίζουμε το χρόνο στο σπίτι, γινόμαστε θετικά πρότυπα και διευκολύνουμε την αποστολή μας. Όσο για την τηλεόραση που μένει ανοιχτή την ώρα που τρώμε ή κάνουμε κάτι όλοι μαζί, ούτε συζήτηση!

Μη βιάζεστε να του «συστήσετε» την τεχνολογία
Στις πολύ μικρές ηλικίες είναι που το παιδί είναι και πιο ευαίσθητο στην υπερέκθεση, τότε που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να υποστεί σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής του δραστηριότητας που σχετίζονται με τα διαφόρων ειδών αντανακλαστικά του στα ποικίλα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Προσπαθώντας να του εξασφαλίσουμε, κατά κάποιον τρόπο, μια πρόωρη εξοικείωση με τις δεξιότητες που απαιτεί ο σύγχρονος κόσμος, προκαλούμε τ’ αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιζητούμε. Προηγείται η αλληλεπίδρασή του με άλλα, πιο «ζωντανά» πράγματα, πριν μάθει να αλληλεπιδρά τσουλώντας τα δαχτυλάκια του στην οθόνη.

Βάλτε όρια από νωρίς και επιβλέψτε τα

Τα όρια στο χρόνο που θα περνά με τις οθόνες του σπιτιού, αλλά και στα είδη των δραστηριοτήτων και των θεαμάτων με τα οποία θα περνά αυτόν το χρόνο, πρέπει να μπουν από νωρίς και να είναι όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα. Επίσης, μέρος αυτού του χρόνου, καλό είναι να το περνάμε μαζί με το παιδί, είτε βλέποντας ταινίες για όλη την οικογένεια είτε παίζοντας παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του, αλληλεπιδρώντας παράλληλα μαζί του ώστε να δημιουργείται μια μικτή εμπειρία, επί και πέραν της οθόνης.

Γεμίστε το χρόνο του με άλλες δραστηριότητες
Κακά τα ψέματα, ο πιο σημαντικός λόγος που ένα παιδί στρέφεται στην ευκολία της οθόνης είναι γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνει ή κάποιος με τον οποίο θα το κάνει. Δουλειά μας είναι να του παρέχουμε διαρκώς εναλλακτικές λύσεις και να στρέφουμε το ενδιαφέρον του σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον έξω κόσμο και τη χρήση όλων του των αισθήσεων και δυνατοτήτων.

Οι εκδρομές, το ποδήλατο, το αθλητικό παιχνίδι και οι βόλτες στο πάρκο ή την παιδική χαρά, όπου βρίσκονται και άλλοι γονείς με τα παιδιά τους, γεμίζουν την ημέρα του και, συχνά, κάνουν την οθόνη να φαίνεται βαρετή και μονοδιάστατη. Στο σπίτι, πάλι, ενθαρρύνουμε την ανάγνωση, τις κατασκευές και τα επιτραπέζια παιχνίδια και κρατάμε τις οθόνες μακριά απ’ το δωμάτιό του.

Μιας και είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε μια δυνητικά περίπλοκη κατάσταση απαιτώντας απ’ το παιδί να πειθαρχήσει σε κανόνες που δεν καταλαβαίνει απολύτως, καλό είναι να του εξηγούμε κάποια πράγματα και να μην αφήνουμε να λαβαίνει η οθόνη διαστάσεις απαγορευμένου καρπού.

Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ του εκπαιδευτικού και του στείρα ψυχαγωγικού περιεχομένου στο οποίο εκτίθεται το παιδί, εξηγώντας του παράλληλα ποιες είναι οι διαφορές και δείχνοντάς του ότι ούτε εμείς αποκλείουμε εντελώς το δεύτερο απ’ την καθημερινότητά μας. Μόνο αν του εμφυσήσουμε ένα σωστό σετ κριτηρίων θα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι θα κάνει σωστή χρήση, ακόμη και όταν δεν θα είναι πια εφικτό να του επιβάλλουμε τη δική μας εκδοχή.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner