Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται έως τις 9 το βράδυ;

Ας το παραδεχτούμε: είναι μέρες που ο ύπνος των παιδιών είναι απλά ένα μαρτύριο και που τα πιτσιρίκια πολύ απλά δεν δέχονται να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους.

Αυτές τις φορές είναι που αρκετοί γονείς από εμάς έχουμε κάνει το λάθος πολύ απλά να… παραδοθούμε, να δεχθούμε τη μοίρα μας και ν’ αφήσουμε τα παιδιά να δουν τηλεόραση ή να παίξουν video games μέχρι αργά. Όμως, αυτό που μέχρι τώρα δεν ξέραμε είναι ότι έτσι, άθελά μας, τα βλάπτουμε.

Μπορεί να μην είναι προφανές, όμως ο επαρκής ύπνος που ξεκινά από τις 9 το βράδυ αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη και την υγεία τους. Το αντίθετο δε είναι έως και επικίνδυνο.

Τα μικρά παιδιά που δεν ακολουθούν κάποια ρουτίνα στον ύπνο τους, αλλά πέφτουν να κοιμηθούν αργά (μετά τις 9 το βράδυ) και σε ακανόνιστες ώρες, έχουν χειρότερες νοητικές και σχολικές επιδόσεις σε σχέση με όσα κοιμούνται πιο νωρίς και σε σχετικά σταθερές ώρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίπτωση είναι μεγαλύτερη για τα κορίτσια από ό,τι για τα αγόρια.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάντα Σάκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Guardian», εκτιμούν ότι ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, η ακριβής ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, όμως η ανυπαρξία μιας «ρουτίνας ύπνου» είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη επίπτωση. Πάντως η συνιστώμενη ώρα για τα μικρά παιδιά είναι να έχουν κοιμηθεί έως τις 20:30. Μια βασική αιτία για τον ακανόνιστο ύπνο των παιδιών είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια, ιδίως όταν υπάρχει συσκευή μέσα στο υπνοδωμάτιό τους.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται μέχρι τις 9 το βράδυ;

1. Επηρεάζεται η ανάπτυξή τους

Η ανάπτυξη των παιδιών πραγματοποιείται την ώρα του ύπνου. Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική ορμόνη, που είναι η νούμερο 1 υπεύθυνη για την ανάπτυξη των πιτσιρικιών, φτάνει στο αποκορύφωμά της σε συγκεκριμένες ώρες: στις 10 μ.μ., στις 12 π.μ. και έπειτα στις 2 π.μ, μόνο εφόσον το παιδί κοιμάται.

Διαφορετικά, αν ξενυχτήσει και κοιμηθεί μετά τα μεσάνυχτα, η αυξητική ορμόνη ελαττώνεται αφού ελαττώνεται και ο ύπνος του, και έτσι το παιδί μπορεί να μην «μεγαλώσει» τόσο. Επιπλέον, παρά την άποψη πολλών γονέων ότι το παιδί αναπτύσσεται περισσότερο όταν μπει στην εφηβεία, η αλήθεια είναι ότι πολύ πριν περάσει το κατώφλι της, αρχίζει να μεγαλώνει ραγδαία- γι’ αυτό και η αυξητική ορμόνη είναι τόσο σημαντική. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους.

2. Κοιμούνται πιο γρήγορα

Αρκετοί γονείς έχουν την ψευδαίσθηση ότι όσο πιο αργά πέσουν τα παιδιά για ύπνο, τόσο περισσότερο θα κουραστούν και τόσο πιο γρήγορα θα παραδοθούν στον Μορφέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο αργά ξαπλώνουν τα παιδιά, τόσο πιο δύσκολα θα νυστάξουν, πιθανώς λόγω υπερέντασης και θ’ αρχίσουν να… χασμουριούνται, σημάδι ότι πρέπει να επιτέλους να κοιμηθούν. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ξαπλώνουν μέχρι τις 9 το βράδυ καταλήγουν να κοιμούνται σχεδόν 80 λεπτά περισσότερα από τα πιτσιρίκια που είναι νυχτοπούλια ενώ, όπως αποδείχθηκε, οι πιθανότητες να κάνουν πιο ήρεμο ύπνο και να μην ξυπνήσουν μέσα στα χαράματα- ξυπνώντας και εμάς- αυξάνονται σημαντικά. 

3. Πώς επιδρά στην υγεία τους- πρόληψη για το μέλλον!

Τα παιδιά που από μικρή ηλικία τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου φαίνεται ότι… «δουλεύουν» για το μέλλον, αφού, όπως έχει αποδειχθεί είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ όταν ενηλικιωθούν με δεδομένο ότι δύο παράγοντες καθυστερούν σημαντικά την ανάπτυξη της ασθένειας: η ξεκούραση και η άσκηση (του μυαλού αλλά και του σώματος).

Εκτός αυτού, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι όσα πιτσιρίκια ξαπλώνουν μέχρι τις 9 το βράδυ έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον. Κι αυτό γιατί, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και την όρεξη, με άμεσες και δυσάρεστες επιπτώσεις στο βάρος των παιδιών. Κάτι που δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας.

4. Η αποδοτικότητά τους στο σχολείο αυξάνεται

Μπορεί τα παιδιά να έχουν αστείρευτη ενέργεια αλλά όταν κοιμούνται αργά το βράδυ, αυτόματα μειώνονται οι ώρες ξεκούρασής τους. Αυτό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητά τους στο σχολείο –κάτι που ισχύει και στους ενήλικες, αφού όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά, η απόδοσή μας στη δουλειά πέφτει. Δεν λειτουργούν με καθαρό μυαλό, η προσοχή τους αποσπάται πιο εύκολα ενώ δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να αφομοιώσουν όσα ακούν και μαθαίνουν στο σχολείο.

Και φυσικά, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε την πλευρά του γονέα, όσο πιο νωρίς κοιμούνται τα παιδιά, τόσο περισσότερη ώρα έχουμε για να κάνουμε τις δουλειές μας, να ξεκουραστούμε και –γιατί όχι- να χαλαρώσουμε με τον σύντροφό μας. Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, όλα είναι αλληλένδετα και ο καλός ύπνος των παιδιών θα φέρει περισσότερη γαλήνη στο ζευγάρι και στη συνέχεια περισσότερη ηρεμία στην οικογένεια. Δεν είμαστε εγωιστές, απλώς κάποιες φορές πρέπει να σκεφτόμαστε και τον δικό μας ύπνο!

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner